[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

m40-reanimacja-pytania

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

m40-reanimacja-pytania

Post numer:#1  Postprzez Puchatek » 8 cze 2015, o 21:35

Witam, od niedawna zacząłem dłubać przy moim m40.Silnik jak i reszta zajechane do granic możliwości.
Na początek wymieniłem wszystkie filtry,przewody paliwowe,przeczyściłem przepływke,przepustnice,silniczek krokowy,odme oraz wymieniłem świece.
Teraz jestem w trakcie uszczelniania(podstawa filtra,miska,pokrywa zaworów), w oleju trochę szlamu i mleka(karteczka z marca 2011).
Przepustnica była cała z oleju, odma zawalona.Po wymianie wszystkich części jakie wymieniłem odpaliłem silnik, rozgrzałem(praca o wiele lepsza od poprzedniego stanu). Silnik chodził ok. 10 minut, po rozgrzaniu lekko go powkręcałem i pokazał się niebieski dym(delikatny,żadna masakra), przed jakąkolwiek ingerencją w ten silnik nie dymił, wszystko było ok. Ten dym to typowe objawy spalania oleju, ale wcześniej jak wspominałem tego nie było. Silnik zaczął brać olej(nie wiem jakim cudem) czy o co chodzi?
Pozdrawiam :)

-- 9 cze 2015, o 22:35 --

Mam jeszcze jedno pytanie.Rozważam ściągnięcie smoka olejowego i jego przeczyszczenie.
Czy jest tam jakaś uszczelka(z tego co widzę coś tam siedzi), jeśli jest to można takową gdzieś dostać?
Puchatek

Re: m40-reanimacja-pytania

Post numer:#2  Postprzez KayZy_ » 24 sty 2016, o 15:49

Zaczynam podobny projekt, czy mógłbyś mi powiedzieć gdzie znajduje się odma i jak się do niej dostać?
KayZy_

Post numer:#3  Postprzez pawels5 » 25 sty 2016, o 00:26

Puchatek napisał(a): jeśli jest to można takową gdzieś dostać?

Jest. Do nabycia tylko w ASO, ale tania jest. Wymień sobie od razu sprężynę pompy olejowej, też tania.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#4  Postprzez tomek89pro » 28 sty 2016, o 13:47

Na 100% do roboty głowica , znam temat , już przerabiałem nie raz , wrzucisz 1000zł i może odzyskasz dawną sprawność M40
tomek89pro

Powrót do Mechanika & Części