[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Zmiana dyfra

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Zmiana dyfra

Post numer:#1  Postprzez RadekE30 » 27 sty 2016, o 01:58

Siema :) Szukałem o dyfrach, ale nie znalazłem nic pod mój temat... Więc:

W moim M40B18 seryjnie było M10B18 czyli dyfer prawdopodobnie albo 3.64/S3.64 albo 3.91/S3.91 czy jest szpera (S) LSD 25% tego nie wiem na 100% ale mam wrażenie że jest, bo dość często po śladach widać że zabiera na dwa koła (jedno mocniej drugie słabiej). Teraz szukam innego mostu bo chcę tym bardziej "latać bokiem", rzadko zdarza mi się jeździć ponad 120km/h. Teraz tak szukam dwóch dyfrów: S4.27 lub S4.45. W jakich autach były one seryjnie montowane (z czego szukać) i czy to w ogóle dobry pomysł zmieniać dyferencjał? SWAP to za duża inwestycja, zostaję przy 1.8 M40B18.

PS: Chodzi o małą głowę P&P E30

Edit: dziś zrobiłem mały test, na 3biegu przy 5tyś/obr/min miałem ~115km/h co oznacza dyfer raczej 3.64/S3.64
RadekE30

Re: Zmiana dyfra

Post numer:#2  Postprzez buncol520 » 27 sty 2016, o 04:16

Słabo szukasz,wszystko jest na forum,po za tym jak nie masz tabliczki to w prosty sposób sobie przelicz przełożenie,jak to zrobic tez jest na forum...
buncol520

Post numer:#3  Postprzez RadekE30 » 27 sty 2016, o 13:50

Dobra dobra... jak mówię że nie znalazłem to nie znalazłem... Te wyszukiwarki na forach są jakieś kosmiczne, zawsze na każdym forum wszyscy mi piszą że jest tego mnóstwo, a ja nigdy nie umiem nic znaleźć... To napiszcie mi choć aż z jakich modeli pasuje P&P do E30 :) I gdzie seryjnie montowane był S4.27 lub S.4.44/S4.45
RadekE30

Post numer:#4  Postprzez CincinCm » 27 sty 2016, o 15:00

Duża głowa do e30:
1) z e30,
2) z e36 compact,
3) z e34 po przełożeniu dekla lub zastosowaniu adapteru.

Mała głowa jest mocowana w ten sam sposób co duża. Nie robiłem wywiadu z jakich modeli można zastosować małą głowę, bo jest ich pełno z e30. Sam mam 4.45 spaw nieużywany w garażu.
CincinCm

Post numer:#5  Postprzez RadekE30 » 27 sty 2016, o 18:07

Dziś zajrzałem pod auto i zobaczyłem że jest blaszka na dyfrze... udało mi się wjechać na kanał i przeżyłem niezły zonk :D Blaszka wiadomo pordzewiała i brudna... No to dobra lampa ledowa i szczotka druciana, zdarłem aż się lekko błyszczeć zaczęła, niestety na końcu jest mocno zardzewiała i nie widać czy jest S czy niema, ale przełożenie 4.10. Jest to po prostu nie możliwe, jak pisałem wyżej na 3 biegu przy 5tyś obr/min mam około 115km/h na liczniku (licznikowy obrotomierz i licznikowy wskaźnik prędkości) wskazuje to na dyfer ~3.64 (taki dyfer był montowany w M10 [fabrycznie miałem silnik M10B18]) Co o tym myślicie?

Druga sprawa, jak sprawdzić czy jest LSD 25% szpera (jak pisałem wyżej nie da się odczytać samego początku blaszki, słabo widać 4 a 10 widać już dobrze). Przeliczę sobie ile wał robi obrotów na 10 obrotów koła i wyjdzie mi przełożenie dyfra, ale co do szpery nadal będzie wątpliwość. Dziś mając mokre opony wyjeżdżając z bocznej drogi, wjechałem na suchy gładki asfalt i po dodaniu więcej gazu na 2 biegu bokiem poszło... Na śniegu do 3 biegu po dodaniu gazu stawiało bokiem, na 4 i 5 biegu też ale to już po kopie w sprzęgło.
RadekE30

Post numer:#6  Postprzez bmwmaniak » 27 sty 2016, o 18:13

na sniegu, to nawet jakbys 6 bieg mial to buta bedzie mielic. Czy jest szpera czy jej nie ma to bokiem zawsze da rade postawic.

Szpera jest oznaczona literka s na tabliczce, oraz wybitym s w kwadracie [s] <---- cos takiego
Jedyny pewny sposob aby sie przekonac to sciagnac dekiel.
!! KUPIE LEWA TYLNA LAMPĘ CZARNA STARTEC !!

Obrazek
bmwmaniak
Stażysta

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#7  Postprzez RadekE30 » 27 sty 2016, o 18:17

Jak mówię, na tej blaszce nie da się zobaczyć czy pisze S czy nie, ale podejrzewam że ta blaszka (lub cały dekiel nie jest z tego dyfra) Mówisz że są dwa oznaczenia S jedno na tej blaszce na dyfrze, a drugie gdzie??
RadekE30

Post numer:#8  Postprzez bmwmaniak » 27 sty 2016, o 19:35

na korpusie(obudowie) dyfra.

takie cos:

http://img09.staticclassifieds.com/imag ... djecia.jpg

Obrazek
bmwmaniak
Stażysta

Post numer:#9  Postprzez RadekE30 » 28 sty 2016, o 01:42

Dobra, inaczej... jak sprawdzić przełożenie mając sam dyferencjał? (bez blaszki... u mnie jest blaszka niby 4.10 a w rzeczywistości jest 3.64 [zmieniony tylny dekiel dyfra (tak myślę) z tabliczką z innego])

Mam taki sposób:
Po prostu zaznaczyć punkt odniesienia na mocowaniu wału i na jednej flanszy i obrócić nią 10 razy, wyjście na wał zrobi np. 42.7 obrotu czyli przełożenie 4.27 tak? Analogicznie w przypadku 44.5 obrotu dyfer 4.45, przy 41.0 obrotach dyfer 4.10.

Na sprawdzenie szpery taki:
(oczywiście OEM LSD 25%) na wyjętym dyfrze (jak i na założonym) można sprawdzić kręcąc jedną flanszą (na założonym kołem auta) i jeśli druga flansza (na założonym koło auta) kręci się wolniej ale w tę samą stronę to mamy do czynienia ze szperą 25%, jeśli kręci się tak samo szybko w tę samą stronę to spaw dyfra, a jeśli w przeciwną to dyfer otwarty...

Dobrze myślę?
RadekE30

Post numer:#10  Postprzez bmwmaniak » 28 sty 2016, o 08:10

RadekE30 napisał(a):Mam taki sposób:
Po prostu zaznaczyć punkt odniesienia na mocowaniu wału i na jednej flanszy i obrócić nią 10 razy, wyjście na wał zrobi np. 42.7 obrotu czyli przełożenie 4.27 tak? Analogicznie w przypadku 44.5 obrotu dyfer 4.45, przy 41.0 obrotach dyfer 4.10.

zaznacz na flanszy i obudowie w jednym miejscu kreske, czy tam cokolwiek, zakrec walem pelen obrot i bedziesz miec jasnosc, czy jest 3 cos tam, czy powyzej 4. Pelen obrot walem w przypadku 4.1 to ponad 4 pelne obroty flanszy.

RadekE30 napisał(a):Na sprawdzenie szpery taki:
(oczywiście OEM LSD 25%) na wyjętym dyfrze (jak i na założonym) można sprawdzić kręcąc jedną flanszą (na założonym kołem auta) i jeśli druga flansza (na założonym koło auta) kręci się wolniej ale w tę samą stronę to mamy do czynienia ze szperą 25%, jeśli kręci się tak samo szybko w tę samą stronę to spaw dyfra, a jeśli w przeciwną to dyfer otwarty...

Dobrze myślę?

zle myslisz. Jak mogloby sie jedno kolo wolniej krecic a drugie szybciej jadac do przodu?
jakbys mial zaspawany dyfer to przy skrecaniu, czy zawracaniu kolo wewnetrze by przeskakiwalo.
Szpera powoduje ze obydwa kola sie kreca. Zlap za jedna flansze i krec walem, jesli nie da rady zablokowac to jest szpera.

Obrazek
bmwmaniak
Stażysta

Post numer:#11  Postprzez RadekE30 » 28 sty 2016, o 15:42

To w takim razie da się rozróżnić dyfer zespawany a oem LSD 25% bez rozkręcenia dyfra?? (oczywiście na wymontowanym dyfrze [jak będę kupował na złomie]) Czy tylko jeśli jest jakakolwiek szpera, to zdjąć dekiel i popatrzeć czy jest spaw?

A co do metody liczenia przełożenia to moja jest dokładniejsza, bo tak jak Ty napisałeś, ciężko będzie odróżnić 4.10 od 4.27 a moją metodą wyjdzie albo 41.0 obrotów albo 42.7 obrotu... po przecinku liczba jest mało istotna, bo z pełnych obrotów dokładnie wyniknie już przełożenie :)
RadekE30

Post numer:#12  Postprzez wojtasm5 » 29 sty 2016, o 08:22

W swoim aucie unieś koło tył w górę.
Spróbuj przekręcić kołem.
Jeśli kręci się lekko brak S
Jeśli jest opór i się kręci jest oryg S.
Jak nie uciągniesz to S100%.
Mając dyfer na glebie. Da się przekręcić flanszami w przeciwnym kierunku brak S.
Jak się nie da to Jest S. Ale:
Podważ boczną flanszę by się wypieła:
Patrzysz jakby na wylot.
Jak masz jedną ośkę satelit to brak szpery - jak się nie dało przekręcić to masz spaw.
Dwie ośki na krzyż to S oryg.
Jak nic nie widać tylko jakby ścianę to masz szperę PHANTOM Grip i zostaw ją na złomie tam trafiła na ostatnią drogę.
Bo facet musi mieć wał a nie jakieś przeguby!!!
wojtasm5
Student

Moje BMW: M3EVO
Nadwozie: Coupe
Silnik: s50b32
Kolejne BMW: 330i
Nadwozie: Touring
Silnik: M54b30
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#13  Postprzez polan » 29 sty 2016, o 16:01

Jeszcze jak podniesiesz koło to pamiętaj żeby na luz wrzucic bo tak to nie przekrecisz he
polan

Post numer:#14  Postprzez RadekE30 » 29 sty 2016, o 23:22

U mnie już wiem że jest otwarty 3.64, to zdecydowanie za długi do M40B18 tym bardziej że do zabawy często stosuję auto... szukam S4.27 ale nadal pytam czy da się bez rozbierania czegokolwiek i bez spuszczania oleju rozróżnić S LSD 25% od S spawu...
RadekE30

Post numer:#15  Postprzez polan » 29 sty 2016, o 23:32

Moim zdaniem wojtasm5 wyczerpał temat już swoją odpowiedzią i chyba ona powinna Ci wystarczyć do rozpoznania dyfra.
polan

Następna strona

Powrót do Mechanika & Części