[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

PreLift a PoLift

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

PreLift a PoLift

Post numer:#1  Postprzez Vuko » 31 sty 2016, o 21:02

Witam Forumowiczów jestem tutaj nowy. Złapałem zajawkę na wspaniałe auta jakimi są E30. Powoli wczytuje się w info o tych autach i zauważyłem ze jest wiele różnic między poszczególnymi modelami E30. Macie tutaj wspaniałe kompendium wiedzy o E30. Mam nurtujące mnie pytanie dotyczące właśnie różnic w poszczególnych modelach a dokładniej wąska PreLift a PoLift. Czym się różniły te modele. Szukałem po forum i jedyne co znalazłem to kilka postów gdzie wymienionych było kilka różnic tzn pas przodu, kanapa, pasy bezpieczeństwa. Fajnie było by stworzyć bazę podpartą zdjęciami poszczególnych różnic nie tylko wąska PreLift / PoLift ale również wąska a szeroka. Jeżeli jest podobny temat to najmocniej przepraszam i proszę o odesłanie do tematu. Pozdrawiam Vuko :not:
Vuko

Re: PreLift a PoLift

Post numer:#2  Postprzez Adaasko » 31 sty 2016, o 23:55

No trochę poszeldes po latwiznie... Nie jest to chyba taka lekka do spisania i zebrania wiedza.

Ją dość mocno interesuje się tematem chociaż niezbyt długiego stażu i różnic jest cale multum a co lepsze - im więcej wiesz tym wiecej zagadek i pytań :)
Adaasko

Post numer:#3  Postprzez Vuko » 1 lut 2016, o 01:07

O tym też mówię. Fajnie było by to spisać, chyba że jest to wiedza tajemna i pozostająca poza granicami śmiertelników. Na pewno było by to przydatne dla ludzi którzy chcieli by odbudować swoje auta, ew zamierzają kupić.
Vuko

Post numer:#4  Postprzez CincinCm » 1 lut 2016, o 11:22

No taki temat mógłby trafić do jakiegoś poradnika, czy książki ^^
CincinCm

Post numer:#5  Postprzez Custom » 1 lut 2016, o 12:18

Może nie koniecznie chodzi o to, by jedna osoba siedziała teraz pól roku czy dłużej i spisywała wszystko wraz z prowadzeniem dokumentacji zdjęciowej, ale jeśli ktoś coś wie, ma jakąś fotkę różnicy (nawet jednej), mógłby wkleić w temat. Z czasem, jak nazbiera się takich informacji od kilkunastu osób, można to wrzucić w jeden post na początku tematu i będzie dla potomnych ;)
Custom

Post numer:#6  Postprzez M-Technic2 » 1 lut 2016, o 14:06

a co to za problem, wystarczy postawic obok siebie pre lifta i 1polifta i szeroka,wziosc aparat/tel i porobic zdjecia roznic,trzeba tylko kogos kto troche wie gdzie ich szukac. mysle ze to jest kwestja godziny i po sprawie.
M-Technic2
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#7  Postprzez hodi » 1 lut 2016, o 22:36

oj Grzechu not so easy. różnice są między rocznikami w tych samych liftach. może na zdworzu by się udało sfotografować większość różnic ale napewno nie wszystkie
hodi

Post numer:#8  Postprzez Vuko » 2 lut 2016, o 01:08

Domyślam się że to nie będzie proste oraz że żadna osoba nie będzie w stanie ogarnąć tego sama. ale fajnie by było mieć takie kompendium wiedzy o tych autach w szczególności o ich różnicach co de fakto stanowi o ich wyjątkowości. Chyba nikt nie chciał by sytuacji w której ktoś kupuje wymarzone autko po czym wymienia jakieś elementy bo jest przekonany że ktoś robił przekładne części. A w rzeczywistości te elementy były fabryczne. Wiem że jestem nowy i od razu z grubej wale ale jak widać takiego tematu jeszcze nie było. Wydaje mi się że warto było by stworzyć wykaz różnic.
Vuko

Post numer:#9  Postprzez Jamnik » 2 lut 2016, o 01:16

przedlift wąskiej szedł do września 85ego, polift do września 87ego

z zewnątrz to przedni pas 'skośny' dwuczęściowy zamienili na pionowy płaski w jednym kawałku
plastikowe zaślepki halogenów zmienili na blaszane, plastikowa ramka halogenu pre i po tez się różni
pre: Obrazek Obrazek

po: Obrazek Obrazek

pre: Obrazek Obrazek

po: Obrazek

z tyłu lamp tylnych dodatkowe lampki oświetlające bagażnik, potem z nich zrezygnowano
pre: Obrazek

inny dywan / wygłuszenie, dodali 'gumową' podstopnicę

maskownice głośników (te w girach) we wcześniejszych rocznikach to dywan z przykręcaną maską jak w tylnej półce, polift -> plastikowa osłona

pre ma fotele i kanapę na sprężynach, poza tapicerką można się też kapnąć po tym że pre wyglądają bardziej płasko a polifty są przeważnie jakby klapnięte,
nie wiem jak temat sprężyn/gąbek w sportach, ponoć sportsitze pre/po miały inne szyny
pre:
Obrazek Obrazek

po:
Obrazek Obrazek

w pre przelotka pasów tylnych jest w słupku c, po 09.85 przelotki są już pod półką, różnią się też dziury w półce

+
reflektory hella zmieniły się na boscha z tego co kojarzę ??
tylny pas jest inaczej zakonserwowany, ma dodatkowe dziurki pod zderzakiem, później zniknęły
dodano jeden bieg dmuchawy nawiewu
przy kratkach nawiewu są inne znaczki
inne wpinki pasów
inne dostępnie tapicerki
zaślepki śrub foteli się różnią
pre ma dodatkowe przetloczenie na progu
przedlift = klamka schowka bez zamka ??
w 84 mam teraz jakby 'chudszy' ten tunel który okala gałkę biegów niż miałem w poliftach, ale nie wiem

to to, co zauważyłem, poprawcie jak sie mylę, też mnie temat interesuje
zdjęcia trochę z :cen:, źródło allegro olx google
Ostatnio edytowano 2 lut 2016, o 21:11 przez Jamnik, łącznie edytowano 2 razy
Jamnik

Post numer:#10  Postprzez patt505 » 2 lut 2016, o 11:23

Zdjęcia by się bardzo przydały bo tych różnic trochę jest a "uczeń" (m.in. ja) nie wychwyci ich tylko po opisie
patt505

Post numer:#11  Postprzez Jamnik » 2 lut 2016, o 20:38

Edytowalem
Jamnik

Post numer:#12  Postprzez Vuko » 3 lut 2016, o 01:08

Szczerze to jestem w szoku. Jest tego trochę. Dzięki za wsparcie tematu :thu:
Vuko

Post numer:#13  Postprzez kamil.k » 3 lut 2016, o 08:24

Na pewno był temat szeroka vs wąska .Trzeba by przejrzeć temat

viewtopic.php?f=19&t=9568&hilit=pas
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Nadwozie: -------
Silnik: m20b27
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#14  Postprzez buncol520 » 3 lut 2016, o 16:04

Ale to nie ten temat...
buncol520

Post numer:#15  Postprzez Pietrek » 14 lut 2016, o 14:35

przedlift = klamka schowka bez zamka ??

Mam przedlifta z pierwszej połowy 1985, mam klamkę schowka z zamkiem.
Na pewno tak wyjechała z fabryki, mam 2 komplety kluczyków, jednym kluczykiem otwieram i zamykam wszystko.

W '83 spotkałem schowek bez zamka, dwukrotnie.
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Następna strona

Powrót do Blacharstwo & Tapicerstwo