witam
Dzisiaj udało mi się wygospodarować trochę wolnego czasu i założyłem nowe NIMIECKIE siłowniki i sprawa wygląda tak :
warzę 82 kg (aż się musiałem zważyć do testów

)
siedząc w fotelu w pozycji górnej po naciśnięciu wajchy opuszczania fotel nie opada ale jak tylko lekko drgnę fotel delikatnie bez oporu schodzi w dół w związku z tym myślę że 500N może być za dużo 400 jest wg mnie idealnie
co do oparcia to przy rozkładaniu mamy lekki opór (myślę że tak powinno być )
przy pustym fotelu oparcie szybko wraca do pozycji pionowej
Wg mnie 400 N i 350 N są optymalnymi mocami , oczywiście jest to moja opinia i najlepiej jak by jeszcze ktoś wyraził swoją opinię przed złożeniem zamówienia na Polskie siłowniki
A oto relacja z montażu siłowników
najgorsze chyba było zdjęcie zabezpieczeń (najlepiej odrazu zamówić nowe , ja założyłem stare bo i tak będę rozbierał fotele)
do ściśnięcia siłowników użyłem 2 ścisków stolarskich (takie tanie kupiłem kiedyś w lidlu) ważne żeby były o długości ok 25 cm
przy jednym zrobiłem mały nawiert żeby miał się za co złapać uchwyt siłownika drugi był mi potrzebny do wstępnego ściśnięcia śćisku z siłownikiem bo Ścisk ma za mało gwintu żeby wcisnąć na raz siłownik (ale to tylko przy dolnym siłowniku , przy górnym wystarczy 1 ścisk )

Cała wymiana trwała ok 1,5 godziny bo oczywiście jak odczepiłem oparcie to okazało się że jest urwany jeden uchwyt oparcia a że dopiero uczę się spawać to trochę to trwało , ale bez tego trzeba liczyć tak na spokojnie bez pośpiechu ok 1 godziny

Pozdro