[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Brak miejsca na podlaczenie odmy m52

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Brak miejsca na podlaczenie odmy m52

Post numer:#1  Postprzez krypki003 » 10 lut 2016, o 19:13

Witam Panowie jest to mój pierwszy post. Mam u siebie silnik m52b20 wąż od ósmy jest luzem jest zmieniona miska od czegoś innego przy bagnecie nie ma miejsca na podłączenie odmy ktoś zmienił rurkę od bagnetu. Czy można to jakoś zaslepic czy potrzebuje kupić rurke. Kupiłem tak samochód a teraz z nim walczę . Z góry dziękuję za odpowiedzi
krypki003

Re: Brak miejsca na podlaczenie odmy m52

Post numer:#2  Postprzez Escobar » 11 lut 2016, o 12:22

Zobacz jak wygląda rurka bagnetu od m52 i wspawaj króciec do swojej rurki w podobny sposób.
Escobar
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez krypki003 » 11 lut 2016, o 15:21

A czy ciezko wymienic rurke bagnetu ewentualnie jak to zrobic, gdyz uzywana z dwoma wejsciami od m52 kosztuje na all.. pare groszy .
krypki003

Post numer:#4  Postprzez Gixer010 » 11 lut 2016, o 22:21

Proponował bym nie bawić się w seryjną odmę tylko odrazu przejść na Cath Tank. Poczytaj sobie w necie, jest to taki zbiornik do którego zbiera się cała maź z odmy i nie spływa ten syf do miski tylko własnie do tego pojemniczka, dużo ludzi to stosuje przy turbodoładowanych silnikach. Sam miałem to montować, ale stwierdziłem że do seryjnego silnika wystarczy zwykła odma. U ciebie było by to najprostsze rozwiązanie.
Gixer010

Post numer:#5  Postprzez Escobar » 11 lut 2016, o 23:41

Gixer010 napisał(a):Proponował bym nie bawić się w seryjną odmę tylko odrazu przejść na Cath Tank

To dlaczego ?
Gixer010 napisał(a):Sam miałem to montować, ale stwierdziłem że do seryjnego silnika wystarczy zwykła odma

Skoro kolega też ma seryjny silnik ?
Gixer010 napisał(a):jest to taki zbiornik do którego zbiera się cała maź z odmy i nie spływa ten syf do miski tylko własnie do tego pojemniczka

Rzeczywiście inżynierowie bmw dali plamę,zamiast wypuścić spływ na ulicę zrobili spływ do miski :duh:
Gixer010 napisał(a):U ciebie było by to najprostsze rozwiązanie.
i zapewne tańsze od dospawania kawałka rurki z bagnetu od m52 :D
Escobar
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#6  Postprzez kamil7s » 12 lut 2016, o 04:57

Escobar kolega proponuje dobre rozwiazanie a ty sie rzucasz jak świnia po pace.
Jak chcesz seryjnie to szukaj rurki, jak nie to przerabiaj odme, byleby nie zaslepiac odmy.
kamil7s
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#7  Postprzez Escobar » 12 lut 2016, o 07:53

Owszem dobre dla kogoś kto miał z tym do czynienia , a ten użytkownik ma 4 posty i nie do końca wie od czego ma miskę. Także łatwiejszym i tańszym rozwiązaniem jest wspawanie rurki.
kamil7s napisał(a):a ty sie rzucasz jak świnia po pace.
podłapałeś nowy tekścik i chciałeś błysnąć ? Proponuję zajrzeć do słownika ,zwracając się do kogoś per Ty używamy wielkiej litery .
Do autora tematu : zmiana rurki bagnetu na tą z m52 nie wchodzi w grę ,chyba że z miską olejową .Odezwij się na pw wyślę Ci króciec do wspawania do Twojej rurki.
Escobar
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#8  Postprzez Gixer010 » 12 lut 2016, o 22:51

Escobar, nie wiem dlaczego piszesz że to zły pomysł.
Zobacz sam co zbiera się w takim cath tanku po jakimś czasie :
Obrazek
Ja np wolał bym to wywalać niż mieć to w oleju. Niestety wyszło jak wyszło i mam seryjną odmę, ale przy następnym serwisie ładuje cathtanka bo robię krótkie dystanse i dużo tego syfu i mnie się zbiera.
Autor zrobi jak uważa, a ty podał byś chociaż jakieś argumenty dlaczego seryjna odma, a nie cath tank... Odrazu hejty :notlike
Gixer010

Post numer:#9  Postprzez Kruczek » 13 lut 2016, o 00:57

Jak będziesz miał sprawna odme to nic takiego w swoim silniku nie ujrzysz... po czasie guma w środku po prostu pęka i nie spełnia swojej funkcji... zakładałem kilka razy cath tank'a ale to bylo do silników mocno wyeksplatowanych które waliły kompresja i mocno brudzilo ssący...
Kruczek
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#10  Postprzez Escobar » 13 lut 2016, o 10:12

Gixer010 nie napisałem a dałem do zrozumienia że to zły pomysł dla kogoś kto dopiero zaczyna przygodę z silnikami bmw.
Ty napisałeś że z pomysłu zrezygnowałeś bo do seryjnego silnika wystarczy oryginalne rozwiązanie, a świeżakowi proponujesz przejście na catch tank-a. Kolejna rzecz to cena catch tank-a jest dużo wyższa jak cena odmy do m52 ,a jak napisał Jacek w przypadku sprawnej odmy i silnika bez przedmuchów takiego syfu w silniku nie uświadczysz.A zatem to nie było hejtowanie Twojej wypowiedzi tylko propozycja najtańszego i najprostszego rozwiązania problemu.
Escobar
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#11  Postprzez Gixer010 » 13 lut 2016, o 10:46

Zrobi jak uważa :) Ja podałem swój pomysł, ty podałeś swój i teraz ma jakieś pole do popisu.
Powodzenia, zrób tak żeby było dobrze.
Pozdrawiam
Gixer010

Powrót do Mechanika & Części