[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

m20b25 - silnik nabyty po cenie złomu- czy remontować?

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

m20b25 - silnik nabyty po cenie złomu- czy remontować?

Post numer:#1  Postprzez kleryk » 20 mar 2016, o 12:42

Nabyłem m20b25 po cenie złomu. Jako że nigdy nie rozkręcałem silnika- potraktowałem zakup czysto edukacyjnie.
Głowica jest w stanie dobrym, w bloku rysy w cylindrach, urwane 2 śruby przy łapach, prawdopodobnie krzywa korba bo zawory ewidentnie spotkały się z tłokami. Spodziewałem się że będzie to raczej złom.
Ale wpadł mi pomysł czy by tego jednak nie wyremontować i zrobić strokera. Liczę się z wszelkiego rodzaju szlifami, nowymi tłokami itd. itd. Na bloku zaczęły się pojawiać dziwne miejsca podczas zdejmowania rozrządu i tych wszystkich rolek.
Na zdjęciach widać ewidentą rzeźbę w postaci spawów. Powiedzcie, czy warto w ogóle dłubać ten blok czy lepiej poszukać innego..?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jeśli temat nie nadaje się do tego działu- proszę o umieszczenie go w odpowiednim.
Ostatnio edytowano 21 mar 2016, o 00:08 przez kleryk, łącznie edytowano 1 raz
kleryk

Re: m20b25 - dziwne spawy na bloku

Post numer:#2  Postprzez kuerone » 20 mar 2016, o 12:55

Jesteś pewien że są to spawy? Zacząłbym od wyczyszczenia tych miejsc...
Obrazek

Rzuć okiem na mój projekt.
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=21207
---
kuerone
Stażysta

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B28
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez M-Technic2 » 20 mar 2016, o 15:27

faktycznie sa to spawy,ale przypuszczam ze ktos urwal srube i cos tam prubowal ciac,potem spawal i gwintowal etc, cos tam bylo rzezbione ale jest to tylko jakies mocowanie,ale po zdjeciach z tej perspektywy nie kojarze czego.
mysle ze to nie wplywa wogole na ewentualna sprawnosc/przydatnosc bloku.
M-Technic2
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#4  Postprzez kleryk » 21 mar 2016, o 00:01

Dzisiaj to poczyściłem i ewidentnie była rzeźba. Jest to po stronie rozrządu, któreś z mocowań.
Wrzucam zdjęcia głowicy, tutaj też było dłubane i na moje oko dość nieudolnie.. Na zaworach dokładnie widać spotkanie z tłokami (zdjęcie E).
Powiedzcie mi proszę:
1. Jak wyciągnąć te tuby, na których są osadzone dźwigienki zaworowe? (zdjęcie D)
2. Jak wyciągnąć wałek rozrządu?
3. Które miejsca w główicy są najbardziej newralgiczne i co może klasyfikować głowicę jako do odratowania lub też nie?
Zaznaczam, że wolę poszukać nowej głowicy / bloku jeśli mam się bawić w porządny remont.
Proszę o komentarze do zdjęć jeśli można (:
A)
Obrazek
B)
Obrazek
C)
Obrazek
D)
Obrazek
E)
Obrazek
F) - rysy na górnej powierzchni głowicy
Obrazek
G) - rysy gdzieś wewnątrz głowicy
Obrazek

-- Dodano 21 mar 2016, o 18:57 --

Ktoś, coś..?
kleryk

Re: m20b25 - silnik nabyty po cenie złomu- czy remontować?

Post numer:#5  Postprzez Pietrek » 24 mar 2016, o 22:59

Z przodu głowicy tuż przed pierwszą podporą wałka, jest włożona blacha która klinuje prowadnice koników zaworowych. Tak samo jest za ostatnią podporą wałka. Wyciągnij te blachy podważając raz z prawej raz z lewej. Następnie zluzuj maksymalnie mimośrody koników, zmniejszy to naprężenia.
Prowadnice zaworowe wysuwasz z głowicy, nie wiem jak lepiej, przed czy po demontażu wałka, nie pamiętam już jak to robiłem :) Na pewno prowadnice nie wyjdą lekko.
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Powrót do Mechanika & Części