[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Olej do skrzyni Wątek rozwiązany

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Post numer:#31  Postprzez Strzelba » 8 mar 2013, o 15:41

Polano napisał(a):Jeśli jest fabrycznie zalany to taki powinien być i tyle.
na pewno konstruktorzy z bmw zakładali iż te auta będą jeździć po ponad 20 lat
i tak samo panowie z rafinerii która wyprodukowała ów olej
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#32  Postprzez alonz » 9 mar 2013, o 00:49

no proste ze powinno sie wymieniac. przeciez elementy mechaniczne ktore ze soba pracuja zuzywaja sie, olej caly czas sie grzeje i stygnie, nie ma takiej mozliwosci zeby olej po przepracowaniu chocby 100 tys km spelnial swoja funkcje tak samo jak nowy. Płyny hamulcowe - najnowsze a maja date waznosci, oleje silnikowe - wymiana co 10 - 15 tys LUB CO ROK najpóźniej. - o czym to świadczy?
alonz

Post numer:#33  Postprzez maaaad » 9 mar 2013, o 19:49

Olej nie naciągnie wody, w przeciwieństwie do płynu hamulcowego. Olej w silniku pracuje w innych warunkach, niż w skrzyni czy w dyfrze, więc również i to porównanie chybione.
Ale jestem zwolennikiem zmiany oleju w skrzyni.
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan

Post numer:#34  Postprzez e30 owner » 9 mar 2013, o 21:41

Polano napisał/a:
Jeśli jest fabrycznie zalany to taki powinien być i tyle.

Polano - gratulacje toku rozumowania :)

Strzelba, kiedyś oglądałem jakiś program o konstruktorach polskiego pochodzenia a pracujących w dobrych koncernach. I był gość który projektuje dla jaguara, mówił że dziś samochody "liczy" się na 5 lat. Na pytanie redaktora, coś w stylu "czy w takim razie samochód który przejeździ 10 lat został źle zaprojektowany", ów konstruktor odpowiedział, że widocznie został wzięty większy margines - jednoznacznie dał do zrozumienia "że można było jednak urwać troche na materiałach i technologii" a co za tym idzie powiększyć zyski. Poza tym teraz nie zarabia się na produkcji a na serwisie i częściach jak słyszę ile problemów trapi moich znajomych w ich 3 - 5 letnich samochodach klasy średniej :D

Olej nie naciągnie wody, w przeciwieństwie do płynu hamulcowego. Olej w silniku pracuje w innych warunkach, niż w skrzyni czy w dyfrze, więc również i to porównanie chybione.

Maaaaad - mimo to olej przekłądniowy to nie olej silnikowy, skoro ma lżejsze warunki pracy to i jego skład jest do tego przystosowany. Wymieniać należy i tyle, a jak często to sam w sumie nie wiem, może producent podaje czas starzenia się oleju ??
e30 owner

Post numer:#35  Postprzez Strzelba » 10 mar 2013, o 17:42

e30 owner, nie wyczułeś ironii w mojej wypowiedzi
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#36  Postprzez e30 owner » 10 mar 2013, o 17:45

Wyczułem tylko jakoś tak wyszło że się nie zgadaliśmy :D
e30 owner

Post numer:#37  Postprzez tony_d » 12 mar 2013, o 17:24

Do is'a do getrag'a zalewam olej przekładniowy ATF Dextron 2 (czerwony) i wszystko sprawnie chodzi. Z tego co wiem, sporo znajomych leje to samo.
tony_d

Post numer:#38  Postprzez izdebo » 14 mar 2013, o 15:13

e30 owner napisał(a):
Polano napisał/a:

Strzelba, kiedyś oglądałem jakiś program o konstruktorach polskiego pochodzenia a pracujących w dobrych koncernach. I był gość który projektuje dla jaguara, mówił że dziś samochody "liczy" się na 5 lat. Na pytanie redaktora, coś w stylu "czy w takim razie samochód który przejeździ 10 lat został źle zaprojektowany", ów konstruktor odpowiedział, że widocznie został wzięty większy margines - jednoznacznie dał do zrozumienia "że można było jednak urwać troche na materiałach i technologii" a co za tym idzie powiększyć zyski. Poza tym teraz nie zarabia się na produkcji a na serwisie i częściach jak słyszę ile problemów trapi moich znajomych w ich 3 - 5 letnich samochodach klasy średniej :D

Maaaaad - mimo to olej przekłądniowy to nie olej silnikowy, skoro ma lżejsze warunki pracy to i jego skład jest do tego przystosowany. Wymieniać należy i tyle, a jak często to sam w sumie nie wiem, może producent podaje czas starzenia się oleju ??

:cen: panowie gadacie.

1. Olej w SB nalezy wymieniać, ponieważ podlega procesowi starzenia - w SB przymajniej raz na 100k km, lub 5 lat, chyba że producent samochodu mówi inaczej
2. Olej przekładniowy również emulguje wodę - ponieważ ów emulgowanie jest jednym z koronnych zadań olejów. Skąd woda w SB, lub silniku? odsyłam do lekcji fizyki ze szkoły podstawowej.
3. Oleje przekładniowe mają dużo cięższe warunki pracy, niż oleje silnikowe, a co za tym idzie, osiągają wyższe temperatury - można to sprawdzić na telemetrii np rajdowej, lub wyścigowej.
4. Oleje do manualnych SB BMW E30 - można lać ATF ponieważ przyjmuje się, że oleje ATF mają lepkość 75W - czyli dość niską jak na przekładniowe produkty (w E30 chyba pomarańczowe przywieszki)
Zielone przywieszki - MTF LT2, lub nowszy, ponieważ MTF LT są kompatybilne w dół. Można zalać np Castrol Syntrans B 75W, ponieważ jest to olej fabrycznie zalewany przez BMW jako MTF LT-4. Jego lepkość 75W- wieć taka sama jak ATF Dexron II lub III, więc jak napisałem wcześniej, jak ktoś nie ma przywieszki to można lać ATF - dexron II lub III. III będzie lepszy.

Jednak nalezy mieć na uwadze, że oleje ATF i oleje klasyczne przekładniowe, mimo podobnych lepkości - w tym wypadku 75W, to są całkowicie różne produkty. Pisze to np. po to, aby ktoś nie nalał do wspomagania oleju innego niż ATF :D

Tyle :)
izdebo
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#39  Postprzez e30 owner » 14 mar 2013, o 16:27

Czyli wymieniam za często :D dzięki izdebo :)
e30 owner

Post numer:#40  Postprzez izdebo » 14 mar 2013, o 16:57

spoko, nie masz się czym przejmować - im częściej wymieniasz tym lepiej ;)

Nie pamiętam jaki jest interwał wymiany w SB, ale w skrzyni rozdzielczej w moim IXie należy wymieniać olej co max 60k km, więc i w SB co tyle wymieniam.
izdebo
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#41  Postprzez Polano » 23 mar 2013, o 18:51

e30 owner napisał(a):
Polano napisał/a:

Jeśli już mnie cytujesz E30 owner to cytuj tylko moją wypowiedź bo ten tekst nie jest mój "na pewno konstruktorzy z bmw zakładali iż te auta będą jeździć po ponad 20 lat
i tak samo panowie z rafinerii która wyprodukowała ów olej"

Ja tylko napisałem to co wyczytałem z książki sam naprawiam... a tam jest napisane że olej w manualnej skrzyni wymienia się raz po dotarciu a w okresowych przeglądach nie ma nic na temat wymiany oleju w skrzyni.
Polano

Post numer:#42  Postprzez e30 owner » 23 mar 2013, o 19:06

Tak mi się zacytowało, przepraszam za moją niedokładność, obiecuję popracować nad sobą. Nie obraź się nie miałem i nie mam nic przeciwko Tobie, bo możesz nie wiedzieć, tak samo jak i ja nie wiem wszystkiego a może nawet i połowy "mechaniki", po prostu to moje hobby. Ale pomimo że pan w książce napisał tak jak napisał nie zwalnia z myślenia, że mógł czegoś nie wiedzieć/pominąć, skoro olej silnikowy się starzeje, jak wszystko zresztą, to i olej przekładniowy/hydrauliczny/płyn hamulcowy także się starzeje i należy go wymieniać, a co ile to albo podaje producent pojazdu, albo producent oleju - ja bym bardziej wierzył temu drugiemu, ale też nie do końca i jednak skrócił okres eksploatacji o "ileśtam" kilometrów czy "jakiśtam" czas. Nic nie jest wieczne. A że nie podają tego do wiadomości, to tylko dlatego że przyjmują czas eksploatacji krótszy niż okres wymiany oleju :) Rozrząd w m5xb2x też jest niby "dożywotni" a jak wiadomo trzeba go wymienić po xxxtyś kilometrów :) Więc wszystko zależy od spojrzenia na temat :) Jeśli uraziłem poprzednim cytowanym wpisem - sorki nie miałem takiego zamiaru.
e30 owner

Re: Olej do skrzyni

Post numer:#43  Postprzez webskydavid » 7 kwi 2016, o 10:19

Witam.
Na mojej skrzyni 323i M20B23 1983r nie ma żadnej nalepki (nie ma znaków że została zdrapana). Czy to oznacza że mam lać ATF?
Dodaję że to skrzynia manualna.
Czy coś się stanie jak wleję olej proponowany w książce Sam naprawiam, cytuję:

W razie potrzeby olej przekładniowy o lepkości SAE80 o oznaczeniu MiL-L2105-A lub API GL4.

Do automatu zalecają ATF, nic więcej nie napisali.

Jeśli ma to być np. API GL4 to znalazłem dwa na stronie zmieńolej.pl:
Olej przekładniowy Valvoline MaxLife MTF 75W80 1L
Olej przekładniowy Valvoline MaxLife MTF 75W90 1L
Tylko teraz który, 75W80 czy 75W90?

ATF to chyba jedne:
Olej przekładniowy Valvoline MaxLife ATF 1L

Pomóżcie bo już się gubię w tych wszystkich olejach :? . Co oznacza SAE80?
Ostatnio edytowano 7 kwi 2016, o 10:57 przez webskydavid, łącznie edytowano 1 raz
webskydavid

Post numer:#44  Postprzez izdebo » 7 kwi 2016, o 10:40

Nie napisałeś jaką dokładnie masz SB.
Jeżeli jest to manual to lej API GL4, w lepkości 80W-90 (minerał) lub 75W-90 - to najczęściej syntetyki, lub półsyntetyki. Są to oleje lepsze (dużo) od 80W-90.
Kategorycznie nie lej oleju API GL 5 - taki olej jest tylko do dyfrów lub mostów nap, w skrzyniach najczęściej uszkadza synchronizatory.

Do automatu filozofii nie ma - jakość Dexron IID (minimum). Możesz zalać Dexron III.
izdebo
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#45  Postprzez webskydavid » 7 kwi 2016, o 11:01

Czyli do mojej wlać Olej przekładniowy Valvoline MaxLife MTF 75W90.

Czy przed wymianą rozgrzać samochód, pojeździć trochę aż SB się rozgrzeje?
Czy użyć jakieś płukanki ,a może pomóc z ciśnieniem z kompresora?
webskydavid

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mechanika & Części