[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Zderzaki chromline zamalowane lakierem

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

Zderzaki chromline zamalowane lakierem

Post numer:#1  Postprzez barteckiGDY » 28 kwi 2016, o 19:00

Może ktoś z was spotkał się już z takim problemem. Kupiłem e30 cabrio i auto "niby" było w wersji shadowline. Jednak już przy kupnie widziałem, że zderzaki były oryginalnie w chromie ( gdzieniegdzie lakier czarny zaczął odpryskiwać i widać ładny zadbany chrom). I teraz pytanie. Czy istnieje jakiś mądry i w miarę nieinwazyjny dla chromu sposób na ściągniecie lakieru tak, aby odzyskać zderzaki od wersji chromline ?
barteckiGDY

Re: Zderzaki chromline zamalowane lakierem

Post numer:#2  Postprzez HuBeRt » 1 maja 2016, o 15:16

Zacząłbym od rozpuszczalnika i powoli rozpuszczać lakier.Jak farba jest cienka to może opalarka pomoże.Zawsze można też zdrapać.
Ale jak ktoś dał jakiś podkład to szanse odzyskania chromu są słabe
HuBeRt

Post numer:#3  Postprzez howbiee » 1 maja 2016, o 23:18

moim zdaniem temat do ogarnięcia..

Srodek do mycia pistoletów lakierniczych BOLL - sprawdza się idealnie do usuwania powłok lakierniczych - preferował bym przelecieć lekko ten lakier włókniną czerwoną by środek lepiej się wgryzł. Moim zdaniem chrom nie zareaguje z tym środkem - dla próby możesz gdzieś spróbować na zdjętym zderzaku od spodu by nie było kichy. Popsiukać, zostawić na 10-15 min i będzie schodziło bajecznie - szpachelka plastikowa miękka - by nie porysować chromu.. broń bóg nie dociskać mocno.

Obrazek

P.S przy pracy z tym specyfikiem polecam maskę by nie wdychać tej chemii - jest ostra :?
howbiee
Moderator

Moje BMW: 320
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE
Silnik: m20b20

Post numer:#4  Postprzez barteckiGDY » 2 maja 2016, o 12:49

ok.dzięki za tego bolla. już dokonałem zakupów, a w przyszłym tygodniu zabiorę się do pracy i na bank pokażę efekty.
barteckiGDY

Post numer:#5  Postprzez oldstarsgarage » 3 maja 2016, o 07:50

Czekam z niecierpliwościom :)
oldstarsgarage

Post numer:#6  Postprzez Pacher » 6 maja 2016, o 07:54

Trzeba sobie zadać pytanie po co ktoś lakierował zderzaki, pewnie dlatego że nie były najlepsze Po drugie jeśli ktoś je lakierował to chyba przynajmniej je zmatował.. Nie chcę Cię martwić na zapas ale nie spodziewałbym się rewelacyjnych chromów.
Zobacz sobie od spodu w jakim stanie jest blacha, chodzi nie tylko o rdzę ale też ślady powyginanej blachy bo pod lakierem możesz mieć szpachel
Pzdr
Pacher
Student

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B25
Kolejne BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B25

Powrót do Blacharstwo & Tapicerstwo