[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Niedogrzany silnik

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Niedogrzany silnik

Post numer:#1  Postprzez dczerwonski » 18 sty 2015, o 18:16

Witam,
Mam problem z M40B18 w E30iCA.

Wskaźnik temperatury stawał na pierwszej kresce (druga to pion) i generalnie auto długo się rozgrzewało. Druga kreska to jeszcze nie tragedia, więc temat trochę olałem, ale czas się za to zabrać. Na starcie okazało się, że jest trochę mało płynu w układzie, dolałem 1.5l - efekt taki że układ stał się wydajniejszy i teraz silnik jest jeszcze zimniejszy.

Jako że ostatnio było trochę śniegu i dziecko ze mnie wyszło :D. Po paru minutach ślizgania (brak przepływu powietrza) wskazówka staje do pionu jak bóg przykazał i ani milimetra dalej.

Termostat wymieniłem, nie pomogło. Wisko zmieniane rok temu było bo siadło i się przegrzewał.

Układ raczej nie jest zapowietrzony - ciepłym daje aż za mocno jak się na maksa ustawi.

Co dalej z tym robić?
dczerwonski

Re: Niedogrzany silnik

Post numer:#2  Postprzez pawels5 » 19 sty 2015, o 00:46

Za prawidłową temperaturę odpowiada tylko termostat. Nowy może być do d. Wyciągnij zegary, odkręć zegarek od temp. i przeczyść styki, nasmaruj jakimś kontaktolem, bo lubi oszukiwać na zaśniedziałych stykach. 1,5 L brakującego płynu, to raczej by się przegrzewał. Po odpaleniu, na zimnym, sprawdź kiedy wąż powrotny z chłodnicy robi się ciepły.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#3  Postprzez mattim » 19 sty 2015, o 21:15

Pytanie na ile stopni termostat zalozyles?
mattim
Moderator

Moje BMW: 323i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B23
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: _____
Silnik: MxxBxx

Post numer:#4  Postprzez dczerwonski » 20 sty 2015, o 11:31

Zmieniłem zegary z innej E30 i dalej jest to samo, zegary odpadają.

Termostat otwiera i zamyka, patrząc po wężach, tylko jakby za wsześnie otwierał, faktycznie.

@mattim - To są różne termostaty? Był wymieniany razem z wisko rok temu. Problem z temperaturą mam od zakupu (na początku nie wiedziałem że musi w pionie stać). Dziwne by to było gdyby 2 razy zły termostat założyli..
dczerwonski

Post numer:#5  Postprzez THCulture » 20 sty 2015, o 20:28

Co do termostatów to obiło mi się o uszy, że są aż trzy temperatury otwarcia tj. 80*C ; 88*C i 92*C. Może ktoś zweryfikować tę informację?
THCulture

Post numer:#6  Postprzez pawels5 » 21 sty 2015, o 00:01

Ludzie oglądajcie katalogi serwisowe, tam naprawdę jest wiele informacji. Obija wam się o uszy, ktoś coś wam mówi, a jest napisane jak byk http://pl.bmwfans.info/parts-catalog/E3 ... tat/#pos_7
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#7  Postprzez THCulture » 21 sty 2015, o 02:24

W M40 jest 88*C jeśli dobrze pamiętam, w M20 albo 80*C albo 88*C, ale co z tym 92*C? Szedł taki do E30?
THCulture

Post numer:#8  Postprzez pawlaq » 15 maja 2016, o 13:41

Witam,

mam taki problem. Podczas jazdy wskazówka temperatury stoi na pierwszej kresce lub minimalnie wyżej (60-70'C), na postoju niechętnie zbliża się do pionu ale go nie osiąga. Wymieniłem już termostat, czujnik temperatury i dodatkowo przeczyściłem styki na liczniku dzięki czemu wskazówka nie skacze. Co może być przyczyną złej temperatury? Dodam jeszcze że dwa lata temu jak kupiłem auto to zawsze ładnie wskazówka stała pionowo, do czasu gdy w korku zagotował mi się płyn (przyczyna nie znana).
Silnik m20b20
pawlaq

Post numer:#9  Postprzez CmK » 18 maja 2016, o 21:44

W m20b20 nie ma być pionu. Tylko troszkę przed pionem. Przy pionie już spina wisko.
CmK

Post numer:#10  Postprzez pawlaq » 21 maja 2016, o 14:31

wisko mi spina w połowie między pionem a pierwszą kreską, stąd mam wątpliwości czy podawana temperatura jest prawidłowa. jedyne co mi przyszło do głowy to to czy nie powinienem wymienić obu czujników temperatury w obudowie termostatu.
pawlaq

Powrót do Mechanika & Części