[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Wahacz i sworznie

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Wahacz i sworznie

Post numer:#1  Postprzez Control » 29 maja 2016, o 17:11

Witam. Chciałem wymienić w swojej e30 sprężyny z przodu i z tyłu. Zacząłem od lewej przedniej strony. Po odkręceniu zacisku, jarzma, tarczy, końcówki drążka i stabilizatora przyszedł czas za sworzeń wahacza. Odkręciłem nakrętke i pojawia się problem. Gwintowana część sworznia nie chce iść w dół, próbowałem już dźwigni (zapierając się o dół kolumny i wahacza, druga osoba biła młotkiem przez młotek obok sworznia i nic. Wie ktoś jak jeszcze spróbować? Podczas tego pojawił się drugi problem, w tym sworzniu zewnętrznym poszła guma, wylewa się smar (czy cokolwiek to jest) z niego i guma na drugim sworzniu też pękła. Czy oba sworznie są wymienne? (zewnętrzny wiem, że tak, ale co z wewnętrznym?) Czy może bardziej opłaca się kupić cały wahacz i dać do mechanika, żeby zmienił? Bo samemu chyba bez prasy nie ma się co za to brać. Co zrobić z prawą stroną auta, żeby się tego ustrzec? Czy jak już wymienię sprężyny, ale sworznie dalej byłyby oba z pękniętą gumą to spokojnie mogę jechać do mechanika na wymianę sworzni?
Control

Re: Wahacz i sworznie

Post numer:#2  Postprzez pawels5 » 29 maja 2016, o 23:44

Obrazek
Jak sworznie są dobre to wymień same gumy. Idź do mechanika, to da ci z rozwalonych sworzni gumkę.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#3  Postprzez Control » 30 maja 2016, o 05:57

Jak się ten ściągacz konkretnie nazywa, żeby takie coś kupić? A te gumy od sworzni będą pasowały z innych aut, czy tylko e30? I co ze smarem w nich?
Control

Post numer:#4  Postprzez pawels5 » 30 maja 2016, o 23:06

ŚCIĄGACZ DO PRZEGUBÓW SWORZNI KULISTYCH. Smar grafitowy do przegubów. Gumy trzeba dobrać pod rozmiar, pasują od innych, w końcu to guma, a nie stal.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#5  Postprzez Control » 31 maja 2016, o 22:21

Pojawił się kolejny problem. Wyciągnąłem kolumne, sprężyne ścisnąłem ściągaczem i nadszedł czas na odkręcenie nakrętki na górze amortyzatora. Wziąłem klucz 8. Przeskoczył. Co teraz? Wiem, że tam się blokuje 8 i odkręca nakrętke 19. Podobno jest do tego specjalny klucz? Tylko co zrobić w sytuacji jak ósemka przeskakuje?
Control

Post numer:#6  Postprzez mmarcel » 31 maja 2016, o 23:47

Potraktuj to kluczem udarowym, od razu się odkręci.
mmarcel

Post numer:#7  Postprzez Control » 1 cze 2016, o 06:07

A jakiś inny domowy pomysł? Bo nie mam dostępu do klucza udarowego
Control

Post numer:#8  Postprzez Strzelba » 1 cze 2016, o 08:16

jak masz amorki do wymiany to przez sprężyna jakimiś szczypcami zaciskowymi przytrzymać i odkręcać
a jak amorki maja zostać to dobrze potraktuj nakrętkę np WD40 i tak samo szczypce zaciskowe ale przez gruba szmatę aby sztycy amorka nie uszkodzić
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#9  Postprzez Pacher » 2 cze 2016, o 09:47

Ściągnij te ściągacze ze sprężyny i wtedy spróbuj poluzować nakrętkę amora, jak puści to wtedy ściągnij sprężynę ściągaczem i dokończ odkręcanie nakrętki amora.
Pzdr
Pacher
Student

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B25
Kolejne BMW: 325i
Silnik: M20B25

Post numer:#10  Postprzez Makaveli » 2 cze 2016, o 10:21

Ja zawsze łapie trzpień przez jakieś szmaty "żabą" lub "morsem", jak nie chce puścić po strzale z klucza udarowego :)
E30 Meeitng Poland
E30 Meeting Poland XIII.
https://petroholix.com/index.php
Odzież dla e30'stkowiczów i fanów klasycznego Motorsportu
Makaveli
Moderator

Moje BMW: 325i
Silnik: M20b25
Silnik: MxxBxx

Powrót do Mechanika & Części