[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Grzechot w skrzyni na luzie na puszczonym sprzęgle na ciepło

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Post numer:#31  Postprzez SCOUT » 27 kwi 2011, o 12:01

maaaad napisał(a):Nie będę zakładał nowego tematu na razie, podczepię się pod ten.
U mnie objawy są następujące:
gdy na luzie puszczę sprzęgło, nic nie grzechocze, może lekko szumi, ale naprawdę, ledwie ledwie. Za to jak lekko przygazuję, słychać z okolic sprzęgła grzechotanie. Podobnie gdy jadę i na niskich obrotach depnę gaz - przy ok. 1500-2000 zaczyna się grzechotanie, które po przekroczeniu pewnych obrotów ustępuje. Mój zestaw to silnik+skrzynia m52b28, jednomas i sprzęgło z m20.
Jakieś pomysły?

Siema! Pomysłów to jest rzeka.Na początek zżuć skrzynię i sprawdź łożysko dociskowe sprzęgła bo mogło się rozsypać.Podejrzewam że to nie skrzynia ale...?Odkręć korek od oleju w skrzyni i będzie wiadomo.Ja miałem "buczenie", "huczenie" czy jak kto woli ale po puszczeniu sprzęgła.Unie do wymiany poszła skrzynia ale u Ciebie pewnie coś ze sprzęgłem.Powodzenia!
SCOUT

Post numer:#32  Postprzez maaaad » 28 kwi 2011, o 20:41

Ok, dzięki za wskazówki, jeśli to skrzynia to na razie zostanie, a póki co wymienię w niej jutro olej. Aczkolwiek mam cichą nadzieję, że to jednak łożysko oporowe albo sprzęgło ;)

[ Dodano: 02-05-2011, 20:33 ]
Wymieniłem dziś olej w skrzyni biegów, grzechotanie (czy tam rzężenie), o którym pisałem wyżej, zmniejszyło się - słychać je ciszej i krócej :)
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#33  Postprzez HNT126 » 3 paź 2011, o 00:13

Witam, podczepię się pod temat, bo nie znalazłem nic na interesujący mnie temat:

Mam e30 325i ale silnik m20b25 został zastąpiony chwilowo m20b20, skrzynia biegów, wał napędowy i dyfer zostały z m20b25.

Jakiś czas temu pojawił się problem, skrzynia M20b25 zaczęła grzechotać na wolnych obrotach, na włączonym sprzęgle (wyciśnięty pedał). Oprócz tego przy wrzuceniu biegów słychać charakterystyczne jęknięcie zanim wskoczy bieg. Biegi wskakują dobrze z wyjątkiem 2 który trochę się zacina, jednak nie zgrzyta po zębach.
Skrzynia już zaczęła wyć.
Podczas próby odkręcenia korka wlewu - nie udało się to - zapieczona. Prawdopodobnie skrzynia do zmiany.
Mam skrzynkę z m20b20, ale mam pytania:

- Czy skrzynka z m20b20 podejdzie pod wał napędowy z M20b25? A jeśli nie, to można zmienić tylko tą końcową piastę na trzy śruby, gdzie mocowany jest wał napędowy za pośrednictwem gumowego przegubu?

- Czy rzeczywiście nie da się zastąpić łożyska na wałku wchodzącym do sprzęgła jakimś zamiennikiem, znając jego wymiary?
" silnik to nie Mc Donald, olej trzeba wymieniać! ";)

Mój czarny Touring:
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?f=67&t=6953

Obrazek
HNT126
Student

Moje BMW: 325iA
Nadwozie: Touring
Silnik: M20B25
Kolejne BMW: 316iA
Silnik: M40B16
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#34  Postprzez wojtaq » 3 paź 2011, o 01:50

skrzynia z b20 pasuje do b25 lecz pierwsze 3 biegi są dłuższe w b20
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40

Post numer:#35  Postprzez kratek » 3 paź 2011, o 07:18

HNT126, Da sie to zrobic,ja w m40 wymieniałem i wsadzalem zamiennik,podałem gosciowi wymiary a on dał mi odpowiednie lozysko.

wojtaq, Tak tylko dodam ze wystarczy wrzucic dyfer np 4.27 i juz mamy normalne wartosci biegów w silniku m20b20 1-47 2-80 itd bo normalnie rzeczywiscie jest za długo 1-51 2-90 .
kratek

Post numer:#36  Postprzez SpiderS » 3 paź 2011, o 08:15

skrzynia z b25 jest krótsza od b20 dlatego zmieniając skrzynie musisz zastosować do niej inny wał, także jak skrzynia z b25 to wał również z b25 i to samo się tyczy b20
SpiderS
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#37  Postprzez HNT126 » 3 paź 2011, o 10:09

SpiderS napisał(a):skrzynia z b25 jest krótsza od b20 dlatego zmieniając skrzynie musisz zastosować do niej inny wał, także jak skrzynia z b25 to wał również z b25 i to samo się tyczy b20

No ok, ale przecież każdy wał napędowy możesz regulować na długość na połączeniu wieloklin - wielowpust na środku wału. Bo rozumiem że chodziło Ci o gabaryty skrzyni a nie o przełożenia?

mnie chodziło o to, czy pasuje rozstaw śrub w wale napędowym do rozstawu śrub w wałku zdawczym skrzyni biegów? A w zasadzie do tłumika drgań skrętnych na wał napędowy pomiędzy wałem a skrzynią.

Mój czarny Touring:

Obrazek
HNT126
Student

Post numer:#38  Postprzez wojtaq » 3 paź 2011, o 10:22

jeśli jest na mały trójkąt to pasuje
niekiedy b25 miało duży trójkąt i już skrzynia z b20 nie podejdzie mając mały trójkąt
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Silnik: M60B40

Post numer:#39  Postprzez Leon » 3 paź 2011, o 11:38

HNT126 napisał(a):No ok, ale przecież każdy wał napędowy możesz regulować na długość na połączeniu wieloklin - wielowpust na środku wału.

Ale regulujesz tylną część - od podpory do dyfra, przydaje się to przy zmianie np. z małej na duża głowę.
Leon
Profesor

Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20

Post numer:#40  Postprzez HNT126 » 5 paź 2011, o 17:15

No dobra, przedwczoraj umyłem skrzynię 240.(coś tam) z 2.0i (która wcześniej pracowała z tym silnikiem co mam teraz) i postanowiłem założyć w miejsce skrzyni 260.(coś tam) z 2,5i.
Przezornie, korzystając z porady SpiderS i Leona zabrałem też wał z 2 litrówki (garaż z kanałem mam dość daleko)

A więc skrzynia weszła bez problemu, świetnie współpracuje z lewarkiem typu short shifter, który miałem wcześniej :)

Tripod - trójkąt wyjściowy ze skrzyni 240 okazał się taki sam jak ze skrzyni 260. (mała wersja)

Niestety pojawił się problem z Wałem napędowym, ponieważ mimo regulacji na podporze wału (+/- 1,5cm) brakło 2 cm od tłumika drgań skrętnych mocowanego na wale, do tripoda skrzyni. Była godz. 01:00 w nocy, więc zamiast przekładać cały wał z 2.0i założyłem tylk jego przednią część, wcześniej przekładając podporę. Oczywiście ustawiłem znaczniki (białe kropki) na przednim i tylnym wale w jednej linii.
Nie dało się założyć tłumika drgań skrętnych (numer 3 na rysunku)
http://bmwfans.info/parts/catalog/E30/4 ... _mounting/,
ponieważ w skrzyni 240 drążek wybieraka zmiany biegów przechodzi zbyt blisko wału napędowego. Co ciekawe, na rysunkach z wersji touring nie ma tego tłumika w ogóle, poza tym u mnie był założony nie tak jak na rysunku (tzn zakrywając przegub homokinetyczny) a odwrotnie (na wala napędowym i odwrotnie niż na powyższym rysunku.

Tyle z ciekawych obserwacji, choć cały układ napędowy, jak wynika z moich informacji nie był rozbierany po przyjeździe do Polski, a Niemcy zwykle wszystko robią zgodnie z instrukcją...

Co do wrażeń z jazdy - skrzynia pracuje o wiele ciszej, na wolnych obrotach nie terkocze, tylko podczas przyspieszania na 2 biegu pojawiają się mocno wyczuwalne wibracje (zwłaszcza na początku jazdy) potem zanikają, i aż do 170kmh nie pojawiają się więcej (powyżej tej prędkości jeszcze nie jechałem)
Sądzę że to skutek połączenia 2 połówek wałów - przednia z 2 litrówki, a tylna pozostała z 2,5i. (przednia połówka jest też cieńsza) W najbliższym czasie zmienię też tylną zęść na tą z 2,0i.

Dzięki za podpowiedzi Panowie!

Mój czarny Touring:

Obrazek
HNT126
Student

Post numer:#41  Postprzez Leon » 5 paź 2011, o 20:25

Nic to nie dało, że złożyłeś na kropki bo to dwie różne połówki, które nie były wyważane jako całośc - może przez to pojawia się wibracja.
Tłumika drgań nie musi byc , nie wiem czym było podyktowane jego montowanie, ale nie każde B20 czy B25 go ma a nawet jak miało, to bez niego nic złego się nie dzieje.
Leon
Profesor

Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20

Post numer:#42  Postprzez HNT126 » 5 paź 2011, o 21:03

Leon napisał(a):Nic to nie dało, że złożyłeś na kropki bo to dwie różne połówki, które nie były wyważane jako całośc - może przez to pojawia się wibracja.
Tłumika drgań nie musi byc , nie wiem czym było podyktowane jego montowanie, ale nie każde B20 czy B25 go ma a nawet jak miało, to bez niego nic złego się nie dzieje.

Na szczęście największa amplituda drgań przypada na niskie prędkości obrotowe - na liczniku jest to 35 - 40 kmh. przy 2 biegu. Jakoś da się przebiedować do soboty.
Gdyby największe drgania przypadały w wyższym przedziale prędkości mogłoby się to skończyć zerwaniem podpory lub przegubu i ogólnie niezłą masakrą...

Mój czarny Touring:

Obrazek
HNT126
Student

Post numer:#43  Postprzez Kruczek » 5 paź 2011, o 21:41

składałem kilkanaście wałów i tylko żeby krzyżaki były tak samo ustawione i nic nie drżało itp itd.
Podobne drgania w tych prędkościach w jednym przypadku wystepowały gdy guma na wale była odwrotnie założona (niektórzy nie zauważają znaczników) po wymianie gumy wszystko wróciło do normy
Kruczek
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#44  Postprzez HNT126 » 6 paź 2011, o 16:18

Hmm starałem się założyć gumę poprawnie, tzn zrozumiałem strzałki tak, że w tym kierunku w którym pokazują, mają być wkładane śruby i tam ma wystawać gwint pod nakrętkę gdzie jest grot. (Niedobrze? )

[ Dodano: 08-10-2011, 20:59 ]
Wymieniłem tylną część wału napędowego i wibracje zniknęły. Co do przegubu homokinetycznego między wałem napędowym, a skrzynią : owszem, są tam znaczniki, ale tak po prawdzie nic to nie da, że założyłbym go na odwrót, ponieważ:
a) śruby i tak wchodzą od tyłu, zarówno te z wału jak i te z trójkąta przy skrzyni biegów
b) przegub homokinetyczny jest symetryczny - obojętnie jak bym go nie założył, powinno być dobrze.

Mój czarny Touring:

Obrazek
HNT126
Student

Re: Grzechot w skrzyni na luzie na puszczonym sprzęgle na ci

Post numer:#45  Postprzez innyswiat_04 » 8 cze 2016, o 00:56

Przerabiał ktoś ostatnio wymianę łożysk w skrzyni?? Jaki może być koszt łożysk oraz robocizny ??
innyswiat_04

Poprzednia strona

Powrót do Mechanika & Części