[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Dopasowanie innego dyferencjału

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Dopasowanie innego dyferencjału

Post numer:#1  Postprzez sirmiska » 4 sty 2017, o 22:52

Chyba zbliża się moment wymiany dyferencjału bo hałas staje się coraz wyraźniejszy i jadąc w korku na przykład na jedynce cały samochód skacze przód-tył-przód-tył.... Dlatego szukam jakichś opcji żeby zaopatrzyć się w nowy dyferencjał za wczasu. Więc mam kilka pytań:
(silnik 1.8 is mała głowa 4.1)
1. kupić ori
2. Wiem że compact 3,36 ale to chyba za niskie przełożenie?
3. Czy jak wezmę dyferencjał z e36 sedan i zamienię dekiel na ten z e30 to będzie to pasować? inaczej: czy obecny dekiel plus inny dyfer= sprawny pasujący zestaw?

słucham propozycji
sirmiska

Re: Dopasowanie innego dyferencjału

Post numer:#2  Postprzez przem » 5 sty 2017, o 23:28

1. Cena nowego oficjalnie wg bmw fans ponad 4k
2. To jest duża różnica w przełożeniu i mocno pogorszy czasy przyspieszeń
3. Nie. Z sedana,coupe, touring, czy cabrio nie podpasuje nawet po zmianie dekla. Pasować będzie z e30,E36 tylko Compact,niektóre modele e34, e28 i tym pochodne, oczywiście z odpowiednim deklem
Pozdri
przem

Post numer:#3  Postprzez barylek » 5 sty 2017, o 23:32

Dyfer z e36 podejdzie tylko od compacta.
barylek

Post numer:#4  Postprzez dzikuPL » 19 sty 2017, o 14:11

Szukaj najlepiej dyfra 4.10 taki jak powinien być, bo tak jak wcześniej pisali przedmówcy jak pozmieniasz przełożenia to się powalą przyspieszenia etc.

Inżynierowie wiedzieli co włozyć ;) Takie 4.10 idzie czasem kupić za spoko pieniądze w db stanie. Ew. szukaj coś blisko tego przełożenia na małej głowie :kie:
dzikuPL

Post numer:#5  Postprzez serek_pl » 1 mar 2017, o 23:42

Hmm, jak chcesz włożyć dyfer od compata to musisz zmienić skrzynię. Powód to przełożenia piątego biegu. W e30 to 0,81 a w e36 piątka ma wartość 1.

Pozdro
serek_pl
Uczeń

Moje BMW: 318ti
Nadwozie: Coupe
Silnik: M44B19
Instalacja LPG: TAK

Powrót do Mechanika & Części