Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.
Post numer:#1
przez kaktusss » 24 sty 2017, o 11:24
Podczas mrozów pojawia mi się takie dość charakterystyczne huczenie. Generalnie występuje w dość niskim zakresie obrotów (około 2k) a po ich zwiększeniu zanika. Znika również po nagrzaniu auta. Może ktoś miał podobny objaw i doszedł do tego co to jest? Generalnie poza dźwiękiem nie ma żadnych objawów. Załączam filmik gdzie owy dźwięk występuje między 7 a 11 sekundą. Dzięki za pomoc.
https://youtu.be/m5VYUFQFqaA
-
kaktusss
-
Post numer:#2
przez CAperforomance » 25 sty 2017, o 13:45
pompa wspomy jak je posiadasz
-
CAperforomance
-
Post numer:#3
przez kaktusss » 25 sty 2017, o 15:20
Dzięki za odpowiedź, pompę mam ale akurat ją bym wykluczył. Po pierwsze znam dźwięk zmęczonej pompy wspomy i jest inny, a po drugie dźwięk dobiega jakby bardziej z prawej strony grodziówki, choć to może być mylące.
-
kaktusss
-
Post numer:#4
przez CAperforomance » 25 sty 2017, o 18:07
To nie wina pompy tylko zmarznietego oleju spróbuj dodac lekko gazu tak z 1k rpm kręcić kierą czy odgłos się zmienia jak pozostanie bez zmian to nie wspoma
ja tak miałem w swoich dwóch e30 i tylko zimą latem ani szmeru
-
CAperforomance
-
Post numer:#5
przez kaktusss » 25 sty 2017, o 18:27
Ok, zbadam to.
Edit: To zdecydowanie nie to. Zasięgnąłem jeszcze języka i dowiedziałem się że: "Brzmi jakby przymarzły gdzieś kanały przelotowe / nazbierało się śniegu. U mnie było tak w okolicy tunelu - obłaziło wszystko sniegiem i powstały w ten sposób tunel powietrzny powodował dziwe huczenie / gwizdy / buczenie. Jak wszystko topniało i autko się nagrzało dzwięk ustępował. powyżej +5 nie występuje."
Poczekam na większą odwilż

-
kaktusss
-
Powrót do Mechanika & Części