[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Pływanie tyłu w koleinach i na śnieżnej drodze

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Pływanie tyłu w koleinach i na śnieżnej drodze

Post numer:#1  Postprzez Skiermi » 6 sty 2017, o 17:24

Witam wszystkich, mam problem z którym nie potrafię sobie poradzić może to nie model e30 ale compact ma takie same zawieszenie tył.Problem jest nastepujący po normalnej drodze auto jedzie normalnie, natomiast po wpadnięciu w koleinę rzuca tyłem auta w strone koleiny. Na drogach takich jak teraz błoto snieg lud auto pływa lewo prawo. wymieniłem tuleje belki tył na febi stare jakoś bardzo zmęczone nie były na chwilkę pomogło. Reszta zawieszenia bez luzów, ręce mi opadają nie wiem gdzie mam szukac przyczyny tego problemu. Auto dziewczyny więc starch troche aby tak smigała.. Dodam że w koleżanki z3 takie objawy nie wystepują. Opona 215 16 cali
Skiermi

Re: Pływanie tyłu w koleinach i na śnieżnej drodze

Post numer:#2  Postprzez Pacher » 17 sty 2017, o 14:27

Z twojej wypowiedzi rozwiązanie nasuwa się samo- tuleje belki zmień na nowe. Szeroka opona też będzie pogłębiać to wrażenie.
Pzdr
Pacher
Student

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B25

Post numer:#3  Postprzez dzikuPL » 19 sty 2017, o 13:57

Z wypowiedzi moim zdaniem wynika, że stare były ciulate i wpadły nowe z febi.

Łączniki staba, gumy staba są git? Może dlatego bujać budą :)
dzikuPL

Post numer:#4  Postprzez Skiermi » 28 sty 2017, o 12:07

drążki stabilizatora tył mają luzy gumy ok, ale idzie całość na wymiane.Plus lewa sprężyna pęknięta zobaczymy jak bedzie po wymianie.Zastanawia mnie czy guma trzymająca dyfer może dawac podobne odczucia.
Skiermi

Post numer:#5  Postprzez dzikuPL » 30 sty 2017, o 11:19

Tuleja dyfra trzyma dyfer, jedynie może być bicie na budzie albo coś, ale raczej nie pływanie auta po drodze, bo półośki są przecież na sztywno wprasowane do wahacza na wieloklinie.

Jak pęknięta ta sprężyna jest? zwój na samym końcu uwalony?
dzikuPL

Post numer:#6  Postprzez Skiermi » 1 lut 2017, o 22:28

Tak zwój na samym dole.
Skiermi

Post numer:#7  Postprzez algrab » 4 lut 2017, o 15:00

Wymień tuleje tylnej belki bo pozmieniasz wszystko inne a dalej będzie pływał tył.
Turn and burn
algrab
Student

Moje BMW: 361
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B16
Kolejne BMW: E39
Nadwozie: Sedan
Silnik: M62B44

Post numer:#8  Postprzez Skiermi » 5 lut 2017, o 22:51

tuleje tył mają 4 tys nalotu. Juz zastanawiam sie nad wymiana gum z przodu na poli i właśnie tych tulei belki tez na poli. może to rozwiąże problem
Skiermi

Post numer:#9  Postprzez algrab » 6 lut 2017, o 10:12

A to sorry, kłania sie moje czytanie bez zrozumienia - faktycznie jeżeli tuleje belki są zmienione na niezłej jakości to niemożliwe żeby one były teraz winowajcą. Pytanie tylko co do cholery? Masz luz na łożyskach na obu kołach z tyłu?? Aż taki zbieg okoliczności jest chyba niemożliwy...

Co do sway bar'ów to od siebie dodam, że u mnie gumy nie były ruszane chyba od fabryki - a nigdy z tego powodu nie miałem efektu pływającego tyłu. Łączniki w ciągu 10 lat jak mam E30 zmieniałem kilka razy z przodu, z tyłu "się nie wymienia" więc wymieniłem tylko raz.

Jedyny efekt myszkującego tyłu miałem jak były tuleje belki wyrąbane. Wymiana to efekt jak ręką odjął.

Więc dziwne to. Ktoś spartolił wymianę??
Piszesz "na chwilkę pomogło". To by znaczyło że teraz te nowe tuleje puściły i są już do (_|_).
Poza tym w zawiechę pcha się LEMF a nie Febi.
Turn and burn
algrab
Student

Moje BMW: 361
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B16
Kolejne BMW: E39
Nadwozie: Sedan
Silnik: M62B44

Post numer:#10  Postprzez Skiermi » 8 lut 2017, o 00:35

Tuleje sam wymieniałem chwila roboty. Czytam o tym i sporo ludzi ma to co ja.Lecz nie ma napisane przyczyny. Chyba nie pozostaje mi nic innego jak zapakować na tył poli. Dodam że przy wymianie stare nie były wyrwane ani nic. Tez rzucało. Łożyska ok nie ma luzów na tylnym zawiasie, oprócz wspomnianych drążków staba i pękniętej sprężyny. 10 blisko więc po weekendzie już będe miał te rzeczy ogarnięte. Jak to nie pomoże to wtedy będę się głowił.
Skiermi

Powrót do Mechanika & Części