[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Brak ciepłego powietrza z nawiewow

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Brak ciepłego powietrza z nawiewow

Post numer:#1  Postprzez Ciapek » 12 lut 2017, o 21:50

Siemanko, mam problem u siebie w aucie, jakis czas temu zauwazylem brak cieplego powietrza, na początku myslalem ze w kazdym z nawiewów. Pare osob podpowiedziało ze winny moze byc zaworek na nagrzewnicy, sprawdzilem i jak sie okazało byl ok. Ciepłe powietrze pojawia sie tylko z nawiewu na nogi i na szybe. Ze srodkowych kratek non stop leci zimne powietrze. Wie ktoś w czym moze tkwic problem? Mam ochote od czasu do czasu wyjechac autem jak jest sucho ale denerwuje mnie ten defekt i troche ciezko mam nagrzać w kabinie :mad2: Spotkał sie ktoś z czyms podobnym?
Ostatnio edytowano 13 lut 2017, o 20:54 przez Ciapek, łącznie edytowano 1 raz
Ciapek

Re: Problem z dmuchawa. Ciepłe powietrze

Post numer:#2  Postprzez misza » 13 lut 2017, o 09:00

U mnie wygląda tak samo. Chociaż jakiś czas temu ciepłe powietrze leciało przez środkowy nawiew tylko gdy ustawiłem temp na max i przesunąłem suwak na max. Ale u mnie chyba linka spadła bo suwak lata luźno. Tak czy siak, może masz coś z ogrzewaniem. U mnie nawet jak ustawię na szybę i nogi całe auto się zagrzeje bez problemu. Łącznie z tym że tylna szyba odparuje bez włączonego ogrzewania i to w touringu.

Pozdro
misza

Post numer:#3  Postprzez Rotax » 13 lut 2017, o 11:25

Wczoraj podczas mroźnej, słonecznej i suchej przejażdżki załączam ciepło na środkowe nawiewy (na ryj) .....i tylko zimne! :shock:
W E36 na przykład już z kratek leci ciepło ...można domieszać zimne z zewnątrz, ale takiego suwaczka w E30 niema.
Rotax

Post numer:#4  Postprzez CincinCm » 13 lut 2017, o 12:46

W e30 z kratek środkowych zawsze leci zimne. Te auto tak ma. Czemu? Może żeby nie zasnąć, żeby nie wysuszać oczu lub są jeszcze inne wytłumaczenia.
Tak jak pisze kolega, w e36 już można se to zmieniać, nie zależnie od ustawienia klimatronika.
CincinCm

Post numer:#5  Postprzez Ciapek » 13 lut 2017, o 20:22

Wczesniej z tych kratek lecialo ciepłe, ale tylko przy ustawieniu pokrętla temperatury na max. W innej pozycji ciepłe nie leci wlasnie dlatego ze ciepłe powietrze usypia. E36 to w ogole inna sprawa, kebs na postoju praktycznie w ogole nie grzeje, dodasz gazu dwa razy do 3k i leci ogien przez chwile i zaraz znowu zimne. W dalszym ciągu uwazam ze coś mi sie zjebało tylko nie wiem co :mad2:
Ciapek

Re: Problem z dmuchawa. brak ciepłego powietrza

Post numer:#6  Postprzez CincinCm » 14 lut 2017, o 12:12

No to może faktycznie Ci się coś w sterowaniu rozwaliło. Wyrzuć radio i tunel środkowy to coś już zobaczysz, a to chwila roboty ;)
CincinCm

Post numer:#7  Postprzez misza » 14 lut 2017, o 17:20

Sprawdziłem dziś i u mnie jest tak. Ze środkowego nawiewu grzeje jak temperatura jest na max i lekko wcześniej. Tak jak pokrętło jest w poziomie. Grzeje aż miło.
misza

Post numer:#8  Postprzez Ciapek » 14 lut 2017, o 17:45

Bo tak wlasnie powinno byc. Jak moglo mi sie rozwalic cos w sterowaniu skoro na nogi i na szybe regulacja temperatury dziala? A ze srodkowych leci zimne albo nie leci nic jesli zamkne nawiew. Juz powoli mnie strzela ch... :x Moze to byc wina pompy wody?
Ciapek

Post numer:#9  Postprzez CincinCm » 15 lut 2017, o 10:19

Że zbyt mały ma wydatek i do nagrzewnicy nie dolatuje i zbyt małą temperaturę ma nagrzewnica?
Może zabita jest już nagrzewnica i nie grzeje prawidłowo.
CincinCm

Re: Brak ciepłego powietrza z nawiewow

Post numer:#10  Postprzez Pacher » 19 lut 2017, o 08:47

A jak zamkniesz nawiew na szybę to nie poleci ciepło ze środkowych?
Pzdr
Pacher
Student

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Powrót do Mechanika & Części