[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Podskakujące tylne koło i drgania

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Podskakujące tylne koło i drgania

Post numer:#1  Postprzez Fisch » 20 lut 2017, o 10:30

Wymieniłem na tyle amorki żeby usunąć problem z podskakującym prawym kołem, niestety problem pozostał tyle, że chyba mniejszy. Przy nawet ciut agresywniejszym ruszaniu podskakuje koło, w dodatku mam delikatne drgania w tylnej części auta przy niskich obrotach w okolicy drugiego biegu. Drgania podejrzewam że mają swoją przyczynę w okolicy dyfra lub wału, z kołem już głupieję
Fisch
Student

Moje BMW: 318
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B23
Instalacja LPG: NIE

Re: Problem, drgania i podskakujące koło

Post numer:#2  Postprzez dzikuPL » 20 lut 2017, o 14:40

A sprawdziłeś przeguby półosiek?
dzikuPL

Post numer:#3  Postprzez Fisch » 20 lut 2017, o 17:37

Sprawdziłem gumy na przegubach, były ok, nie wiedziałem, że coś pozatym może się z nimi dziać. Jak dokładniej je sprawdzić?
Fisch
Student

Post numer:#4  Postprzez dzikuPL » 21 lut 2017, o 10:48

Musisz wytargać półośkę (czyt. wyciągnąć) z auta.

Żeby to uczynić musisz odkręcić 6 śrub na dyfrze (porządny imbus i brecha).
Przeczyść gwinty które wychodzą z flanszy i małym druciakiem najlepiej pozbądź się syfu z gwintu. Napuść to olejem, WD-40 etc. czym tam wolisz. Zrób to najlepiej trochu wcześnie zanim zacznie się z tym szarpać ;)

Popuść śruby półośki na dyfrze chwilowo.

Odkręć nakrętkę piast (bodajże 30mm klucz).

Wykręć potem całkiem półośkę z flanszy dyfra i staraj się ją wyciągnąć nie "rozciągając" przegubów.
Napuść wieloklin WD-40 (najlepiej też wcześniej) i jeżeli nie pójdzie możesz LEKKO pobić półośkę przez drewniany klocek żeby wyszła. Najlepiej jakby ktoś trzymał półośkę, ew. można ją podwiesić.

P.s. Możesz mieć zabezpieczenie nakrętki półośki (taka blaska/tulejka/zabezpieczeni jak zwał tak zwał :cool2: ) Musisz to poodginać, żeby się dostać do nakrętki.

Jak już wywalisz półośkę z auta to kręcisz przegubem i sprawdzasz czy ma luzy.

Miałem taką samą przypadłość u siebie w aucie i okazało się, że przegub półośki poprostu złapało/zaciął się/zapiekł się i auto podskakiwało :)

Mam nadzieję, że pomogłem merytorycznie i prosto to przedstawiłem :cool2:

EDIT:

U mnie gumy też były git, ale jednak szlag trafił przegub. :notlike

Na przyszłość, jakbyś brał jakieś nowe półośki, albo ogólnie robił coś z półośkami polecam osłony "uniwersalne" durabot czy coś takiego! :like

Sam mam takie i bardzo chwalę :thu:
dzikuPL

Post numer:#5  Postprzez CAperforomance » 21 lut 2017, o 15:08

O ile pamiętam to półośke wykręcisz bez wykręcania śróby w piaście można z flanszy piasty odkręcić 6 imbusów i po robocie.
Nie ma potrzeby szarpać się z tą poj.... ą nakrętką którą najczęściej przecinam dremelem.
CAperforomance

Post numer:#6  Postprzez Fisch » 21 lut 2017, o 15:21

Mimo wszystko trochę z tym roboty jest. A czy u Ciebie to koło podskakiwało non stop niezależnie od obrotów silnika i prędkości, czy Np tak jak u mnie, tylko przy mocniejszym wciśnięciu gazu tak do utraty przyczepności?
Fisch
Student

Post numer:#7  Postprzez dzikuPL » 21 lut 2017, o 16:31

CAperforomance napisał(a):O ile pamiętam to półośke wykręcisz bez wykręcania śróby w piaście można z flanszy piasty odkręcić 6 imbusów i po robocie.
Nie ma potrzeby szarpać się z tą poj.... ą nakrętką którą najczęściej przecinam dremelem.

To co opisałeś, to odkręcenie półośki od dyfra, gdzie dalej będzie siedziała w wieloklinie który ma piasta ;)
Półośka jest przykręcona fakt w flanszy dyfra na 6 śrub. Wchodzi do piasty na wieloklinie, gdzie na końcu jest gwint i skręcasz to do kupy z piastą :cool2:

A żeby sprawdzić obydwa przeguby musisz wyjąć półośkę poza auto.

Btw. odkręcałem X półosiek i jeszcze w życiu jej nie ciąłem niczym :P Fakt były czasem problemy odkręcić france, ale nie aż tak, żeby ciąć ją dremelem :)
Tak jak pisałem dobrze to napuścić wcześniej czyms i odgiąć zabezpieczenie to w końcu musi puścić. Chyba, że gwint będzie tak zaruściały, że amba fatima.

Fisch napisał(a):Mimo wszystko trochę z tym roboty jest. A czy u Ciebie to koło podskakiwało non stop niezależnie od obrotów silnika i prędkości, czy Np tak jak u mnie, tylko przy mocniejszym wciśnięciu gazu tak do utraty przyczepności?

U mnie jak jechałem powoli to aż tak tego nie odczuwałem, ale przy większych prędkościach ciągle były drgania etc. Myślałem, że to tuleje belki albo coś, ale okazało się, że przegub zewnętrzny (ten co wchodzi wieloklinem do piasty) był już zmęczony bardzo życiem i go zaczęło łapać. Nie miał tej swojej pełnej "obrotności" czy jak to tam nazwać ;)

Finalnie, żeby to sprawdzić musisz wyjąć półośkę z auta. Bo jeżeli odkręcisz ją tylko z flanszy dyfra (6 imbusów) to sprawdzisz wtedy tylko ten jeden przegub w pełni :cool2:
dzikuPL

Post numer:#8  Postprzez CAperforomance » 21 lut 2017, o 19:27

dziku masz racje pomylało mi sie e28/34 mają tak jak napisałem browar za sprostowanie się nalerzy
a propo dremelowania nakrętki jest to najszybszy sposób jaki znam operacja zajmuje minute a jak mam nowy frez to 20 sekund :cool2:
CAperforomance

Post numer:#9  Postprzez Fisch » 22 lut 2017, o 06:19

dzikuPL napisał(a):U mnie jak jechałem powoli to aż tak tego nie odczuwałem, ale przy większych prędkościach ciągle były drgania etc. Myślałem, że to tuleje belki albo coś, ale okazało się, że przegub zewnętrzny (ten co wchodzi wieloklinem do piasty) był już zmęczony bardzo życiem i go zaczęło łapać. Nie miał tej swojej pełnej "obrotności" czy jak to tam nazwać ;)
:

Tak podejrzewałem, objawy są zupełnie inne więc prawdopodobnie przyczyna też będzie inna
Fisch
Student

Post numer:#10  Postprzez dzikuPL » 22 lut 2017, o 09:58

CAperforomance napisał(a):dziku masz racje pomylało mi sie e28/34 mają tak jak napisałem browar za sprostowanie się nalerzy
a propo dremelowania nakrętki jest to najszybszy sposób jaki znam operacja zajmuje minute a jak mam nowy frez to 20 sekund :cool2:

Ja zawsze gwint staram się jakoś zabezpieczyć, żeby potem nie było niespodzianki, baaardzo taki zabieg pomaga. W tamtym roku wyszło tak, że mieniłem półośki 4 razy w aucie :duh:

Ale dokładnie tak jak piszesz w E34 są przykręcane z obydwu stron śrubami, w E28 już nie wiem, nie interesowałem się nigdy aż tak głęboko tym autkiem.

Co do masakrowania nakrętek, staram się zawsze zostawić taką opcją w ostateczności, no ale też jakieś wyjście :cool2:

Fisch napisał(a):Tak podejrzewałem, objawy są zupełnie inne więc prawdopodobnie przyczyna też będzie inna

Potem jak przepychałem auto z garażu do garażu (zaraz przed wymianą) to było widać jak ta półośka trzyma na przegubie (ruch budy góra dół). I dopiero "na sucho" było słychać jak strzela przegub. Na odpalonym aucie było za głośno żeby cokolwiek usłyszeć.
dzikuPL

Re: Podskakujące tylne koło i drgania

Post numer:#11  Postprzez Fisch » 22 lut 2017, o 14:06

No właśnie u mnie podskakuje tylko koło względem budy podczas dynamicznego ruszania, opona zamiast piszczeć na asfalcie podskakuje.
Drgania budy natomiast występują przy niskich obrotach na 1 i 2 biegu. Tu podejrzewam wał lub jego podporę.
Fisch
Student

Post numer:#12  Postprzez dzikuPL » 22 lut 2017, o 14:15

No to jak buda ma drgania może być, że podpora wału kaput, niestety żeby ją sprawdzić to trzeba te osłonę wydechu wywalić, ale to bodajże 8 albo 6 śrubek i tyle. No ale trzeba te śrubki wykręcić...

W zasadzie tak jeszcze myślę, jeżeli koło podskakuje jak przybutujesz, może tuleja dyfra już jest zmęczona? Sprawdzałeś ją przy okazji?

Łożysko piasty jak by się posypało to by cały czas ciepało kołem jak dzikie...
dzikuPL

Post numer:#13  Postprzez Fisch » 22 lut 2017, o 14:29

To teraz podrzuć jak te elementy, podporę i tuleję dyferka zdiagnozować.
Fisch
Student

Post numer:#14  Postprzez CincinCm » 22 lut 2017, o 17:00

Ogólnie to możesz nie mieć luzów i mieć taki efekt.
Często, żeby ruszyć z poślizgiem kół i nie mieć drgań musisz mieć zawias beton i niską oponę. Było to kiedyś na forum poruszane.

Oprócz tego możesz popróbować z ciśnieniem w kołach :P
Zrób test z dużym ciśnieniem w tylnych kołach, pewnie będzie lepiej.
Możesz też mieć opony wytyrane i taki efekt mieć.
CincinCm

Post numer:#15  Postprzez Fisch » 22 lut 2017, o 19:18

Sprawdzę to
Fisch
Student

Następna strona

Powrót do Mechanika & Części