[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Problem z piastami

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Problem z piastami

Post numer:#1  Postprzez HARTZ » 9 mar 2017, o 02:42

Witam!
Panowie mam problem z przednimi piastami w swojej e30 , mianowicie chodzi o to ze ciągnę mi padają piasty. Jak kupiłem we wrześniu 2016 swoją E30 coś mi nie pasowało strasznie głośno się jeździło , nie zagłębialem się w temat myślałem ze to opony , lecz wkoncu zacząłem czuć luzy wymieniłem sworznie wahaczy i odrazu końcówki drążków kierowniczych przy tej wymianie robiłem taki generalny przegląd zawieszenia i zobaczyłem ze piasty są na tyle wydojone ze po prostu mają luzy i latały jak chciały , nie miałem dużo gotówki w tym czasie więc kupiłem najtańsze piasty nie pamietam firmy , ale coś MAG o ile dobrze pamietam , założyłem piasty z myślą ze wytrzymają chociaż rok ponieważ wiele się nie spodziewałem po takiej firmie. Za dwa tygodnie coś znowu zaczęło szumiec ,
Okazało się znowu ze to piasty , dodam ze podczas zakładania ich powinny wchodzić lekko , ja musiałem je bić żeby weszły. Kupiłem następny raz piasty tym razem firmy MEYLE , te weszły elegancko bez rzadnego bicia , problem powrócił znowu , ale na tych pojezdizlem ze dwa miesiące. Panowie jak myślicie jaka może być tego przyczyna ? Dodam ze mam w niej gwint ze swap garage z poznania. Nie mam pojęcia dlaczego się tak dzieje , macie jakieś pomysły ?
HARTZ

Re: Problem z piastami

Post numer:#2  Postprzez kaczka80 » 12 kwi 2017, o 14:37

A jak wymieniałeś piastę? Z łożyskiem kupowałeś zestaw czy samą piastę, gdyż znam takich co nie wymieniają w komplecie. Jeśli nie to zmień same łożyska ( https://www.ucando.pl/k/lozyska-kol/U0307 tutaj tylko podaj swój model i wyskoczą Ci łożyska do Twojego modelu). A jak u Ciebie ze zbieżnością? Moim zdaniem to nie wina piasty, gdyż MEYLE to dobra firma. Sam mam komplet z tej firmy i wszystko jest ok - jeżdżę już czwarty rok po wymianie.
kaczka80

Post numer:#3  Postprzez Robcio_ » 12 kwi 2017, o 17:55

W e30 nie da sie wymienić samych łożysk na przedniej osi. Nie wprowadzaj nikogo w błąd.
Koła sa proste? Bo to najprostsza przyczyna.
Druga to montaż, dokrecenie odpowiednim momentem itd.
Obydwie strony padają jednocześnie ?
Darki i taty tuning WARIATY
Robcio_
Magister

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B27
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 535d
Nadwozie: Touring
Silnik: M57TUD30
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#4  Postprzez gawryjol » 4 sty 2018, o 17:41

Jestem ciekaw bo mam ten sam problem z lewa piasta, wytzrymuja piasty z 2 miesiace, wymienilem ze 3szt, przymierzam sie do wyniany lagi bo kolo tez troche lezy i tutaj bede szukal przyczyny
gawryjol

Powrót do Mechanika & Części