[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Bmw e30 323i M20B23 - drobna nierówność bloku - dopuszczalne

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Bmw e30 323i M20B23 - drobna nierówność bloku - dopuszczalne

Post numer:#1  Postprzez webskydavid » 29 kwi 2017, o 21:59

Witam, może ktoś z was mi pomoże. Jestem w trakcie montażu głowicy do bloku. Odkryłem, że w uszczelce pod głowicę (oryginał jak i zamiennik) brakuje jednej dziury (foto). Czy dobrym pomysłem będzie zrobienie tego otworu?

Druga rzecz to drobna nierówność bloku. W niektórych miejscach wchodzi szczelinomierz 0.02 pod liniał (foto) . Czy ktoś z was wie jakie są dopuszczalne wartości? Czy muszę obrabiać blok?
Dzięki z góry i pozdrawiam.ObrazekObrazek

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
webskydavid

Re: Bmw e30 323i M20B23 - drobna nierówność bloku - dopuszcz

Post numer:#2  Postprzez adams » 29 kwi 2017, o 22:22

Nie znam dopuszczalnych nierówności, ale polecam jednak splanować blok - głowice w m20 nie grzeszą trwałością, więc jednak bym liznął blok na równo. Pamiętaj też o nowych śrubach do skręcenia głowicy.
adams
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez webskydavid » 2 maja 2017, o 09:31

Witam.
Właśnie zastanawiam się nad planowaniem bloku koszt to 300zł. Z tym, że trzeba mechanizm korbowy wymontować (zespół korbowy, wał korbowy itp). Pytanie moje, czy śruby korbowody trzeba wymienić na nowe po wykręceniu? Ciężko dostać jakiekolwiek zamienniki, a oryginalne to koszt 23zł za sztukę.
Proszę o szybką odpowiedź. Dzięki z góry i pozdrawiam

P.S.
Czy ktoś orientuje się co z brakującym otworem w uszczelce pod głowicę ?
webskydavid

Post numer:#4  Postprzez wojtekm17 » 2 maja 2017, o 21:56

Musisz to splanować bo tak jak jest teraz to niedopuszczalne.Cena 300 to kosmos.Ja ostatnio za zabielenie bloku i honowanie m20b25 zapłaciłem w sprawdzonej firmie 100 :D Zdemontować musisz te tłoki które wystają poza blok a najlepiej wszystkie.Otwór w uszczelce ja bym dorobił tak aby pokrywał sie z otworem bloku. Sruby korb mysle że można śmiało użyć jeszcze raz.
wojtekm17

Post numer:#5  Postprzez Stammek » 3 maja 2017, o 12:25

m20 lubia cieknąć na srodku bloku z pod glowicy wiec lizniecie tego bloku na pewno nie zaszkodzi.
Śrub od korb nie musisz wymieniać.
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: vwt4
Nadwozie: Touring
Instalacja LPG: NIE

Powrót do Mechanika & Części