[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

M20B20 słabe wspomaganie i odbijanie kierownicy, pompa staje

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

M20B20 słabe wspomaganie i odbijanie kierownicy, pompa staje

Post numer:#1  Postprzez luigiano » 21 sty 2018, o 21:04

Witam
Pacjent e30 M20B20
Maglownica podobno z e36
Płyn był praktycznie czarny, teraz świeżo wymieniony na Febi Dexron IID, po przejechaniu parunastu kilometrów znowu czarny, ale pod światło widać trochę czerwonego koloru
Dorzucony do zbiorniczka płynu magnes ze starego HDD, trochę zbiera opiłków, na 100 km pokryty równą warstwą
Objawy:
- kierownica praktycznie nie odbija, szczególnie odbijając w lewo trzeba jej pomagać i to tak, że aż łapy bolą
- w skrajnych skrętach na maxa - pompa staje, pasek się ślizga i przeraźliwie rzęzi, dźwięk jak metal o metal
Od poprzedniego właściciela mam magiel orginalny (podobno), numery na zdjęciu (7832 501 182 wg mnie), ZF, czy jest to magiel z e30?
Znajomy mechanik obstawia właśnie magiel, z moich opowieści obstawia zblokowane zawory zwrotne, proponuje regeneracje starego (jeśli jest orginalny) i założenie, zalanie na nowo itd.
Paska nie wymieniałem, mam już zakupiony nowy, ale szkoda mi go zakładać jeśli ma to nie pomóc i dalej będzie się ślizgał
Proszę o pomoc i poradę
Pozdrawiam

Obrazek
luigiano

Re: M20B20 słabe wspomaganie i odbijanie kierownicy, pompa s

Post numer:#2  Postprzez pawels5 » 16 mar 2018, o 21:31

Bardziej zainteresowałbym się pompą niż maglem, ale magiel możesz zregenerować. Jak to zrobić, to znajdziesz tu temat. Zestaw regeneracyjny Febi kosztował 150 zł. O jakich zaworach zwrotnych on mówił? w maglu czy pompie?
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#3  Postprzez Stammek » 18 mar 2018, o 20:23

Jak problem z odbijaniem to raczej wina magla. Jest tez opcja ze ktoś za mocno skasował luz na maglu i przez to nie odbija a pompa staje bo nie ma siły "ruszyć" magla.
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: vwt4
Nadwozie: Touring
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#4  Postprzez luigiano » 2 kwi 2018, o 12:27

Mowa była o zaworach w maglu

-- Dodano 18 paź 2018, o 18:05 --

Trochę czasu minęło, ale aktualizuję
Siedział magiel z E36, zamontowany tak, że zapierał o miskę (czyli na otworach bliżej przodu auta), na regeneracji okazała się walnięta obudowa więc decyzja padła na robienie ori, wymagał tylko lekkiego szlifu, pompa sprawdzona i jest w miarę ok, ważne żeby pasek był dobrze napięty, doszły nowe drążki Delphi (innych nie było na szybko :( ) i końcówki Meyle, zbieżność zrobiona no i jest malina

Obrazek
luigiano

Powrót do Mechanika & Części