Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.
Post numer:#1
przez Horex » 5 mar 2018, o 20:47
Witam, posiadam wycieki z miejsc zaznaczonych na miejscu, czy w mojej e30 da sie wyciagnac nagrzewnice bez wyciągania deski? Zawór ze zdjecia da sie uszczelnić na zęwnątrz czy tylko wymiana wchodzi w gre?

-
Horex
-
Post numer:#2
przez 3rob » 6 mar 2018, o 21:31
Witam,
Da radę wyciągnąć nagrzewnice bez ściągania deski kokpitu. Ty masz małą skrzynke wentylacji to tym bardziej się da.
1. odkręć te rurki z elektrozaworem i próbuj wyciągnąć. Jak się nie da to
2. odkręć skrzynkę wentylacji od karoserii (z komory silnika wcześniej odkręcając rewizje na podszybiu - tam też jest silniczek i mechanizm wycieraczek).
3. ustaw sobie skrzynke tak żeby ci wyszła nagrzewnica.
4. włóż nową i poskładaj do kupy, daj nowe oringi na rurki elektrozaworu (przy okazji możesz sobie ten elektrozawór zregenerować [szukaj na forum])
pozdrawiam
-
3rob
-
Post numer:#3
przez Horex » 7 mar 2018, o 00:38
Super, dzięki za informacje! Wiesz może jakiej nagrzewnicy powinienem szukać? Nie chce unieruchomić samochodu na dłuższy czas i fajnie jak by udało sie tylko podmienić. Pozdro!
-
Horex
-
Post numer:#4
przez 3rob » 7 mar 2018, o 17:58
ja kupiłem na arelgo SNR czy SLR coś koło 60 zł , wykonanie dostateczne... dwa lata nic nie ciekło, potem auto sprzedałem
dodam tylko że obejżałem starą nagrzewnice i tam ciekło dla tego że rozkładzie uległy uszczelki które miały uszczelniać połączenie metal-pastik, tak że używek raczej nie polecam.
-
3rob
-
Post numer:#5
przez Horex » 10 mar 2018, o 18:07
Witam, utknąłem w miejscu ktore widac na zdjeciu. Cała puszka delikatnie sie rusza ale jeszcze sporo brakuje żeby przeszła koło kolumny, gdzie szukac lub co odkręcić zeby bylo tam wiecej luzu?

-
Horex
-
Post numer:#6
przez 3rob » 10 mar 2018, o 22:28
spróbuj odkręcić panel sterowania nawiewami, wyjmij radio, może pucha się o coś blokuje, powinna Ci wejść do środka i przekręcić się na tyle żeby wyjąć nagrzewnice.
-
3rob
-
Powrót do Mechanika & Części