[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

e30 2,4td nie działa dmuchawa , nie mogę odpalić silnika

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

e30 2,4td nie działa dmuchawa , nie mogę odpalić silnika

Post numer:#1  Postprzez inzu » 14 kwi 2008, o 00:45

Witam szanownych kolegów, mam problem ze swoim autem. Jest to e30 2,4td, 89rok. Na wstępie muszę nadmienić, że auto kupiłem tydzień temu i do tej pory odpalało "od dotyku". Jestem w trakcie procesu rejestracji, więc postanowilem powymieniać wszystkie filtry, i oleje, czyściłem również układ hamulcowy, ponieważ auto stało jakiś czas nieużywane. Sytuacja wygląda następująco: - powymieniane zostały wszystkie filtry (olejowy, paliwa, powietrza) wlany został nowy olej do diesla. Po wymianach auto odpalało jak dawniej, silnik pracował idealnie, niestety wkurzała mnie niedziałająca dmuchawa (cały nawiew). Zacząłem sprawdzać bezpieczniki i przekaźniki pod maską, nie odłączyłem przedtem kabla + od akumulatora, okazało się, że bezpieczniki są dobre, zacząłem więc rozbierać konsolę środkową, żeby sprawdzić dmuchawę, wtedy zorientowałem się, że silnik nie chce odpalić, po włączeniu stacyjki stuka tylko zaworek w pompie wtryskowej, ale po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłonu, silnik nie chce odpalić, jakby pompa nie podawała paliwa, słychać tylko stukanie w tej pompce. Nic nie można zrobić, świece żarowe są sprawdzone. Proszę o pomoc bo już 2 dni z tym walczymy i [BAD]. Nie wiem może coś ze sterowaniem pompy wtryskowej albo z komputerem, może jakieś standardowe odcięcie zapłonu. Na środku samochodu pod maską są też 2 czerwone przekaźniki, ten po lewej zaskakje, natomiast po prawej nie reaguje, może to jest przyczyna? proszę o pomoc, dlaczego ten silnik nie odpala i co może być z tą dmuchawą, jak się wogóle do niej dobrać? Za wszystkie odpowiedzi bardzo, z góry dziękuję. Pod tym adresem znajduje się filmik z demonstracją opisanego problemu. http://pl.youtube.com/watch?v=oB2zlzb7BCs :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :shock: :jawdrop: :jawdrop: :jawdrop: :mad2: :mad2:
inzu

Post numer:#2  Postprzez mnogal88 » 14 kwi 2008, o 10:27

co do nawiewu mogę ci pomóc http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=1970&highlight=nawiew ale co do silnika nie mam pojęcia
mnogal88

Post numer:#3  Postprzez muranos » 14 kwi 2008, o 12:55

musiałes naruszyć jakieś połączenie stacyjka - przekażnik rozrusznika.
pompka cyka czyli jest ok
w deslu pompa wtryskowa podaje paliwo dopiero jak sie kręcą bebechy bo jest na pasku rozrządu!!!!!! a nie podaje bo nie kręci rozrusznik
do sprawdzenia
- stacyjka
- przekażnik
- solenoid rozrusznika
- może jakiś somorobny psztyczek o którym nie wiesz
muranos
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#4  Postprzez inzu » 14 kwi 2008, o 14:01

...Witam na filmiku nie mam stacyjki prekreconej na maxa, to jest tylko wlaczony zaplon, auto kreci normalnie, ale nie chce odpalic jakby pompa wtryskowa nie dostawala paliwa z pompy paliwowej (jesli takową posiadam)...z tym pstryczkiem to nie wiem jak moze byc poprzednio nic nie musialem przelaczac, zeby odpalic fure...
inzu

Post numer:#5  Postprzez Strzelba » 14 kwi 2008, o 14:29

<style type="text/css">
<!--
.style1 {
font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;
font-weight: bold;
color: #000000;
}
-->
</style>
<body>

<table width="25%" height="52" border="1" align="center" bgcolor="#FF0000">
<tr>
<td><div align="center" class="style1 style1">Inzu<br>
Twój post jest niezgodny z <a href="viewtopic.php?p=13#13"><strong>regulaminem</strong></a><br>
to jest pierwsza uwaga potem będą już ostrzeżenia
</div></td>
</tr>
</table>
<p> </p>
</body>
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#6  Postprzez wzkurczak » 14 kwi 2008, o 20:08

a gdzie jest pompa paliwa w 2.4td :duh:
Obrazek

Klimatyzacja - Chłodnictwo pełen zakres usług 500-549-256
wzkurczak
Magister

Moje BMW: 325
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25T
Kolejne BMW: 325
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B25T

Post numer:#7  Postprzez inzu » 14 kwi 2008, o 23:56

Witam, tak mi napisali w na innym forum, ze koles w 524 mial, juz z dmuchawa doszedlem co jest nie tak, byla cala zasyfiona, niestety autko nadal nie ma ochoty odpalic, zastanawiam sie, czy na nie jest zapowietrzony uklad paliwowy, bo w wezyku, ktory idzie z filtra paliwa do pompy wtryskiwaczy jest powietrze...moze sprawdzajac bezpieczniki cos sie stalo z pompa wtryskiwaczy?pozdrawiam
inzu

Post numer:#8  Postprzez muranos » 15 kwi 2008, o 09:54

wracając do twojego opisu
piszesz,ze zmieniałes filter paliwa.

na muj gust zapowietrzył sie układ
lub
zapowietrzyłeś układ i w dodatku przy okazji pojawiła sie wnim nieszczelność (zaciaga powietrze)

nie wiem ,czy m21 ssie sobie bezposrednio ze zbiornika, czy jest tam jakis podający bzyk do ropy - pewnikiem nie ma.

mając doswiadczenia z wolkswagenowskim klekotem odpowietrzenia szczelnego ukladu wymaga okolo minuty chechłania rozrusznikiem.

a moze masz odkręcone odwodnienie na fitrze ropy z dołu? , jesli takie wogule jest
muranos
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#9  Postprzez inzu » 16 kwi 2008, o 08:08

Witam, po wymianie filtrow i oleju autko odpalalo jak dawniej, dopiero, gdy stwierdzilem, ze dmuchawa nie dziala, grzebalem w bezpiecznikach i wtedy to sie stalo, być moze jesttak, ze ona robi zwacie i pompa wtryskiwaczy nie wciaga? A moze zatarla sie pompa wtyskowa lub jest zabrudzona? Rozmawialem juz z (15) majstrami i kazdy mowi cos innego...dzis auto pojechalo na komputer...zobaczymy co pokaze...pozdr

[ Dodano: 16-04-2008, 19:51 ]
Hej, auto bylo na komputerze i koles powiedzial, ze padla elektronika w pompie wtryskowej, musze kupic taka elektronike lub cala pompe wtryskowa do rocznika 89 2,4 td, moe ma ktos na sprzedaz, prosze o informacje, pozdrawiam

[ Dodano: 18-05-2008, 12:20 ]
witam ponownie, auto nie chodzi nadal, wymieniona zostałóa pompa wtryskowa, czujnik od położenia wału oraz jeden z komputerow, ten z wyzszym numerem, nie wiem, ktory z 2 odpowiedzialny jest za sterownie silnikiem podczas rozruchu? numey obu to 0281001063 i 0281001064(ten wymieniony), po wymianie tego z koncowka 064, pompa przestala pukac, pompa niby zaciaga, ale nie podaje na wtryski, co moze byc grane prosze o pomoc, moze ten kmp z koncowka 063 odpowiedzialny jest za odpalanie i jest rozwalony co?
inzu

Powrót do Elektryka & Oświetlenie