[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Dorabianie kluczyka do BMW e30, wyjecie stacyjki PROBLEM!

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Dorabianie kluczyka do BMW e30, wyjecie stacyjki PROBLEM!

Post numer:#1  Postprzez Arczi » 28 maja 2007, o 13:08

Witam!

Mam nie lada problem, mianowicie dziś zgubiłem jedyny kluczyk do swojego BMW ... nie teoretyzujmy dlaczego nie dorobiłem drugiego bo to tylko głupota z mojej strony.

Udało mi sie dostac do auta, wyjełem wkładke zamka w drzwiach ale gość ktory dorabia klucze powiedział że nic nieda dorobienie kluczyka z zamka w drzwiach bo ten w stacyjce ma wiecej zapadek, może ktoś spotkał sie z tym problemem.

Proszę też osobę ktora wyciągała stacyjke o chociaz bardzo mocny zaokraglony opis tego zabiegu ... bardzo mi na tym zalezy.

Jestem załamany ... i prosze nie robić off-topicu w tym temacie. Jak ktoś coś wie niech napisze.
Arczi

Post numer:#2  Postprzez PaWeLeK_E30 » 28 maja 2007, o 14:57

Ja wyciągałem kiedyś stacyjkę, co prawda nie z BMW, ale do wyciągnięcia był potrzebny kluczyk. Bo jest tam jakaś zapadka co trzyma stacyjkę na miejscu. Takie zabezpieczenie, żeby nie szło jej łatwo wyjąć (dla złodzieja) i później klucz dorobić.
Więc myślę że możesz mięć problem z wyciągnięciem jeśli nie masz klucza. Możliwe że będzie trzeba coś rozwiercać.
Życzę powodzenia, może ktoś będzie miał dla Ciebie lepsze wieści :cool2:
Ale dziwi mnie fakt, że na podstawie zamka z drzwi się nie da dorobić. I dlaczego miałby tam być jakiś niekompletny mechanizm. Z tego co wiem, to złodziej który kradnie auto, często najpierw wyciąga zamek np. z tylniej klapy i później dorabia do stacyjki.
PaWeLeK_E30

Post numer:#3  Postprzez jackx-36 » 28 maja 2007, o 17:20

Arczi, chyba najszybciej i najprościej ( ale nie stety nie najtaniej) to bedzie jak kupisz całą "nową" stacyjke z kluczykiem i zadzwonisz do fachowców od wyjmowania stacyjki u klienta pod domem, miałem podobna przygode jak jeszcze miałem E32 i tak zrobiłem :cool2:
w wa-wie koszt dojazdu o robocizny to 150zł :(
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#4  Postprzez Arczi » 28 maja 2007, o 17:39

Panowie jest prostszy i łatwiejszy sposób .. wystarczy pojechać do ASO z dokumentami samochodu i dowodem osobistym i kluczyk po numerze VIN zostanie nam dostarczony w ciągu 7dni. Opłata za ten kluczyk od 35-50zł. Oczywiście wszystko zależy od modelu i rocznika auta ale ja mowie o E30.

Powiedział mi to kolega z Łodzi, którego bardzo pozdrawiam. Choć niema czasu na fora i tego typu rzeczy to zna się na E30 jak nikt inny.
Arczi

Post numer:#5  Postprzez PaWeLeK_E30 » 28 maja 2007, o 20:38

Arczi, masz rację. Kluczyki mają swoje numery i ASO na ich podstawie je dorabia. O ile nie były zmieniane zamki to na podstawie VIN sprawdzą to samo.

Pytałeś natomiast o wyciągnięcie stacyjki jak się nie ma klucza :D

Jak już Ci ASO dorobi, napisz dokładnie ile Ciebie to rzeczywiście kosztowało :cool2: tak z ciekawości :cool2: No i pamiętaj żeby tym razem zrobić zapas, żeby sobie gdzieś bezpiecznie w domu leżał :cool2:

Pozdro
PaWeLeK_E30

Post numer:#6  Postprzez Arczi » 29 maja 2007, o 06:09

okey napisze ale znam juz przedział do e30-tki z tego roku klucz w najbogatszej wersji moze kosztowac max 50zł ... a zwykły płaski klucz bez gumy ten z połkolem 35zł

Jestem pewny na 99% ze zamki sa org. bo auto było sprowadzone z vin wychodzi mi ta wersja wyposazenia jaka mam .. a zamki sa wszystkie takie same otwieraja sie 1 kluczykiem wszystkie
Arczi

Powrót do Mechanika & Części