[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Ubywa płynu w zbiorniku wyrównawczym ;///

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Ubywa płynu w zbiorniku wyrównawczym ;///

Post numer:#1  Postprzez KosMon » 14 kwi 2008, o 11:07

Poradżcie mi gdzie i co sprawdzić, bo ubywa mi płynu z układu chłodzenia. Wczoraj wracałem A4 a tu mi się zaświeciło kuhlwasser, zatrzymuje się a tu przy dnie;/ Pare dni wczesniej uzupełniałem, a pod autem nie widze zeby gdzies wysiekało. Pomózcie !!!
KosMon

Post numer:#2  Postprzez Ostyn » 14 kwi 2008, o 11:21

U mnie było podobnie... traciło się ze zbiorniczka nie wiadomo gdzie....
Okazało się, że pompa nieszczelna.
Po wymianie pompy wody spokój
pozdrawiam
Ostyn

Post numer:#3  Postprzez algrab » 14 kwi 2008, o 11:21

Uszczelka pod glowica? Sprawdz czy nie robi sie maselko na bagnecie lub korku oleju.

Albo chlodnica jest nieszczelna i po trochu odparowuje plyn - no ale tu ubytek nie powinien byc gwaltowny w czasie. Dolej do stanu i sprawdzaj jak szybko ubywa.

U mnie tez troche ubywa, tak w miesiac 5 cm, ale cholera wie gdzie to leci bo masla nie mam. Moze pompa wody nieszczelna, bo widzialem ze mi wisko rozrzuca po silniku takie slady jakby kamienia wodnego.
Turn and burn
algrab
Student

Moje BMW: 361
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B16
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: E39
Nadwozie: Sedan
Silnik: M62B44

Post numer:#4  Postprzez KosMon » 14 kwi 2008, o 11:25

właśnie żadnego majonezu nie ma, może i tak pompa wody
KosMon

Post numer:#5  Postprzez muranos » 14 kwi 2008, o 12:47

algrab napisał(a): U mnie tez troche ubywa, tak w miesiac 5 cm, ale cholera wie gdzie to leci bo masla nie mam. Moze pompa wody nieszczelna, bo widzialem ze mi wisko rozrzuca po silniku takie slady jakby kamienia wodnego.

jak masz ślady na wiatraku/ przodzie silnika od wyparowanego płynu z ukladu chlodzenia to pewnikiem leci z górnej części chłodnicy.
sam to przerabiałem to wiem.
chłodnica do wymiany
muranos
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#6  Postprzez Stammek » 14 kwi 2008, o 13:25

Mi kiedyś waliło nagrzewnicą pod nogi kierowcy.
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Kolejne BMW: vwt4

Post numer:#7  Postprzez DaGame » 6 cze 2008, o 00:20

Hmmm ja mam podobny problem tylko mi strasznie szybko ubywa. Nalałem do normalnego poziomu płynu chłodniczego i juzna nastepny dzień jest około 5 cm od dołu czyli ledwo co na spodzie. Lampka od czujnika mi ciągle świeci. A płyn nigdzie nie ubywa przynajmniej nie pod samochód :jawdrop: I nie wiem co z tym fantem zrobić.. MOże jakieś rady?? Czy odrazu kupić nową czujke??
DaGame

Post numer:#8  Postprzez Stammek » 6 cze 2008, o 13:40

jak Ci ubywa płynu i pod autem nic nie widać to jest pare mozliwosci:

-peknieta glowica i płyn ucieka do miski olejowej(sprawdz czy nie podnosi ci sie poziom oleju i czy auto nie dymi na biało)
-walnieta uszczelka pod głowicą(te same objawy)
-cieknie ci nagrzewnica albo elektrozawór od niej...sparwdz czy nie masz mokro pod wykladziną pod pedałami
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Kolejne BMW: vwt4

Post numer:#9  Postprzez DaGame » 6 cze 2008, o 19:58

Dzieki Stammek !! Z wydechu nic sie nie tli...żadnego dymu. Pod pedałami tez pusto. A uszczelka pod głowicą byłą wymieniana. Trzebab edzie pokolei badać co jest i jak...
DaGame

Post numer:#10  Postprzez mleszko » 6 cze 2008, o 23:56

pamiętaj, ze najbardziej będzie ci ciekło jak będziesz miał nagrzany silnik. Nagrzej go mocno i wjedź na kanał i patrz gdzie cieknie. Powodzenia. Zobacz czy przypadkiem nie cieknie ci z samego zbiorniczka, tam gdzie masz czujnik poziomu.

A co do ciągłego palenia się kontrolki, powinna ci zgasnąć jak nalejesz na full. A jeśli nie, to możesz rozebrać czujnik i obejrzeć, to prosta konstrukcja. Najprawdopodobniej ci sie przerwało coś i może wystarczy polutować.
mleszko
Inżynier

Moje BMW: 320i
Silnik: m20b20
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: 545i
Silnik: N62B44

Post numer:#11  Postprzez Arczi e30 » 7 cze 2008, o 08:48

.. tak jest ludzie często straszą i przewidują najgorsze, może własnie jak jedziesz to ci cieknie i dlatego tego nie widzisz, bo wyciek wcale nie musi być widoczny i być w takim miejscu że go widać ..

Postaw auto na suchym, zapal niech pochodzi ... i obserwuj .. musi kapać, jak nie kapie to być może wyciek jest mały i w takim miejscu że woda znika na rozgrzanym .. np. silniku, musisz bacznie obserwowac pod maską i z kanału ...

nastepna jest wspomniana nagrzewnica .. i pompa wody, z tym ze ona cieknie raczej jak zgasisz, bedzie ciekło delikatnie gdzies w środkowej czesci silnika .. trudno wskazac gdzie bo woda może obrac różne szlaki ..

dopiero później .. sprawdzenie ciśnienia .. ubytek wody jest na tyle duzy że wątpie żeby jak już coś to była to uszczelka ... raczej pękniety kanał wodny w głowicy :cry:
Obrazek
Gites majonez :D
Arczi e30
Profesor

Moje BMW: 32xx
Silnik: mxxbxx

Post numer:#12  Postprzez DaGame » 7 cze 2008, o 17:14

Napełniłem wczoraj praiwe cały pojemnik w układzie chłodzenia i łądnie odpowietrzyłem cały układ. Troche autko pochodziło i siejeszcze przejechałem do centrum miasta. Na drugi dzień jak miałem jechać do pracy... pod spodem byłą duża plama a raczej wilgoć z plamy po wycieku. Czyli kapie...jak sie nie leje. Kontrolka zgasłą po napełnieniu. Będe musiał sprawdizc w poniedziałek na kanale skad to się leje...pewnie uszczelka poszłą albo costam strzeliło...

Dzieki za wypowiedzi i spostrzeżenia :cool2:
DaGame

Powrót do Elektryka & Oświetlenie