[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

tarcze hart ? co myślicie ?

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

tarcze hart ? co myślicie ?

Post numer:#1  Postprzez Globi » 14 cze 2007, o 15:58

Witam mam takie pytanko w niedługiej przyszłości zamierzam wymienić tarcze z przodu i zastanawiam sie nad taka firma jak "hart" niektórzy mówią ze jest dobra a nie którzy na odwrót ze syf i odradzają może ktoś sie spotkał z produktem tej firmy i ma swoje zdanie. Pozdrawiam
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#2  Postprzez PaWeLeK_E30 » 14 cze 2007, o 17:23

nie eksperymentuj !! To są hamulce !! Zresztą oszczędny płaci dwa razy. Na tył to jeszcze bym się zastanawiał, jak bym nie miał siana, ale przód !!
Ja za 350zł kupiłem tarcze wentylowane przód ATE + klocki + przesyłka + czujnik zużycia klocków

A za Harty też przecież się płaci.

Kiedyś dostałem takiego maila z allegro - auto-com

"tarcze i klocki przod sa pakowane przez firme HART,
czyli w pudelku jest to samo co w innych tanich klockach
(nie ma z nimi problemow - nie piszcza, ani nie brudza,
ale oczywiscie nie jest to jakosc oryginalu jak np. ATE)

MEYLE jest firma niemiecka produkujaca takze czesci na oryginal do BMW,
w porownaniu z ATE czy JURID (przy JURID tylko z koncowka -AS czyli o jakosci oryginalu,
bo wszystkie inne to sa drugiej kategorii - tak jak FERODO TARGET - tych nie polecam )
sa podobnej jakosci, ale dla siebie wybralby jednak ATE"

HART - 62 zł szt - tarcze
HART - 45 zł szt - klocki

MEYLE - 75 zl szt. - tarcze wentyl
MEYLE - 72 zl szt. - klocki "

Poduszki amortyzatora mam Meyle i sprawują się bardzo dobrze, tak więc się zastanawiałem czy nie kupić na próbę tych tarcz.

No ale bezpieczeństwo przede wszystkim i są ATE. Chcę nadmienić że raczej jeżdżę spokojnie i niezbyt szybko, no ale to w końcu hamulce.
Jeździsz w końcu BMW nie Tico :D
PaWeLeK_E30

Post numer:#3  Postprzez evil » 14 cze 2007, o 18:15

wolę ATE
evil

Post numer:#4  Postprzez Prezes » 14 cze 2007, o 22:29

ja teraz bede kupowal... tarcze Jurid i klocki ATE...
reszta :cen: Meyle
Prezes

Post numer:#5  Postprzez Globi » 15 cze 2007, o 00:02

nie ma co oszczędzać dzisiaj właśnie zrobiłem sprzęgło i tez nie oszczędzałem łożysko SKF docisk LUK a tarcze obiłem i wyszło 500zł + robota a tarcze mam zjechane okrutnie aż strach sie na nie patrzeć a co mówić hamować wiec wole kupić coś lepszego co mam teraz albo poczekam z miesiąc i kupie tarcze ATE i klocki JURID. Pozdrawiam
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Post numer:#6  Postprzez Lord Lukasz » 15 cze 2007, o 08:46

Pracuje już troche w sklepie motoryzacyjnym i tak sie składa że współpracuje też bardzo długo z firmą HART, są to pakowacze czyli w ich pudełkach są towary innych średnich firm. Tarcze są średniej jakości i nie polecał bym ich na przód.

NUmerem jeden w tej chwili jest firma Meyle, poprawiają oni częsci fabryczne i na wielu niemieckich stronach są testy i produkty Meyle przewyższają jakością wiele fabrycznych częsci np. Lemforder, Trw.

Ja u siebie do przodu kupiłem tarcze ATE PowerDisc (110zł nówka sztuka) do tego klocki ATE (90zł) i z tarcz jestem mega zadowolony a klocki niestety piszczą troche ale może sie dotrą bo jest wszysko nowe

Na tył kupiłem zestaw z Meyle czyli tarcze+klocki i wszysko działa idealnie,

Poniżej przykład jedengo produktu z Meyle czyli poduszka amortyzatora tył do BMW e30, wzmocniona bo jak wiadomo zwykłe na sportowym zawiasie urywają sie bardzo szybko, u mnie mayle działa już pół roku

http://www.meyle.com/html/uploads/techtips/StrutMount_BMW_09.02_en.pdf

Warto odwiedzić strone www.meyle.com , dużo jest na temat czesci do bmw
Lord Lukasz
Stażysta

Moje BMW: 330i
Silnik: M54B30

Post numer:#7  Postprzez Gmuro » 17 cze 2007, o 13:47

Witam tydzien temu zakupiłem tarcze HARt na przod i tył jestem zadowolony z nich mysle ze miedzy HARTEM a ATE nie duzej róznicy i tak sa to zamieniki. Jezdze juz na nich tydzien czasu nic nie piszczy hamuja jednakowo nic nie sciaga takze polecam Hart :cool2:
Gmuro

Post numer:#8  Postprzez Lord Lukasz » 18 cze 2007, o 10:25

Spróbuj zrobić ostre hamowanie przy prędkości 160-180 i gwarantuje Ci że tarcze Hart będą sie nadawać do wymiany lub poczekaj na większe opady i zahamuj na kałuży

handluje tym i wiem i jest na to dużo więcej reklamacji niż na tarcze ATE lub inne markowe

Ja mam zasade że na hamulcach sie nie oszędza, możesz sobie kupić tani olej, ucierpi na tym silnik, kupisz sobie tani tłumik to Ci sie przepali po roku ale nic z tych raczy nie wpływa tak na bezpieczeństwo jak hamulce.
Lord Lukasz
Stażysta

Moje BMW: 330i
Silnik: M54B30

Post numer:#9  Postprzez evil » 18 cze 2007, o 10:44

niektórzy bardzo narzekali na ATE, ale z tego, co wiem, to w większości wypadków spowodowane było mocnym heblowaniem na niedotartych tarczach i klockach. zaczynało się bicie, tarcze się wichrowały. ekstremalny przypadek, to 3 wymiany, każda max. po przejechaniu ok. 100 - 120km. koleś nie oszczędzał hebli, auto E30 Compact.
wczoraj założyłem właśnie tarcze ATE + klocki ATE, jeżdżę sobie spokojnie, nareszcie pozbyłem się upierdliwego skrzypienia, etc, co miało miejsce na zużytych oryginałach... jeszcze tylko tylne tarcze (dzisiaj) i będzie git.
evil

Post numer:#10  Postprzez 3zeR » 23 cze 2007, o 12:02

to teraz moje pytanie. tetowal ktos tarcze polskiego producenta Mikoda? www.mikoda.pl ,
wiele osob chwali te tarcze i jestem ciekaw jak one sie sprawuja
3zeR

Post numer:#11  Postprzez Gmuro » 23 cze 2007, o 18:20

Zobaczymy moje harty za tys km..... Wtedy sie wypowiem
Gmuro

Post numer:#12  Postprzez Maniek » 23 cze 2007, o 19:01

Odbiegne troszke od tematu, jaka moze byc dopuszczala minimalna grubosc tarczy ostatnio zdejmowalem kolo i tarcza ma 13mm mozna na tym jezdzic?
Maniek

Post numer:#13  Postprzez Strzelba » 23 cze 2007, o 19:10

Maniek napisał(a):jaka moze byc dopuszczala minimalna grubosc tarczy

pelne tarcze - 11mm
wentylowane:
- 320i, 323i, 324d/dt - 20,4mm
- 325e, 325i - 23,4mm
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Kolejne BMW: 318iS
Silnik: M42B18

Post numer:#14  Postprzez Maniek » 23 cze 2007, o 19:34

Dzieki wielkie... to jeszcze na miesiac mi starczy :twisted: tej tarczy. pozdrawiam
Maniek

Post numer:#15  Postprzez Globi » 30 cze 2007, o 21:28

Właśnie dzisiaj wymieniłem tarcze i klocki z przodu tarcze ATE i klocki JURID i powiem że jest rewelacja nie piszczą hamuje idealnie do tego odpowietrzyłem wszystko udało mi sie zrobić w godzinkę i 2 piwka wypić :)
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Następna strona

Powrót do Mechanika & Części