[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Problem z układem chłodzenia

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Problem z układem chłodzenia

Post numer:#1  Postprzez Gmuro » 17 cze 2007, o 16:34

Witam problem polega na tym ze ubywa wody przez weżyk przelewowy w zbiorniczku wyrownawczym auto niegrzeje sie jak sie spokojnie jezdzi lecz gdy dostanie troche po garach to odrazu woda sie gotuje dlaczego? Niejest to uszczelka pod głowica bo oleju w wodzie nie ma i na odwrot wody w oleju tez nie. Auto ma normalna moc nie slabnie co to moze byc? moze mial juz kiedys taki przypadek prosze o rade jest to 323 i M20
Gmuro

Post numer:#2  Postprzez Waski » 17 cze 2007, o 17:03

najpierw sprawdź jaki masz strumień wody może pompa ci siadła :) a jak nie pompa to najprawdopodobniej termostat :) ja tak miałem jak jeździłem powoli wszystko było git jak dałem po garach to zaraz sie przegrzewała wymieniłem termostat i miałem po kłopocie ( do wymiany termostatu jak było cieplej musiałem jeździć z włączonym ogrzewaniem na fula :mad2:
zapraszam na fejsa do polubienia czerwonych e30 pełno zdjęć i tapet czerwonych i innych e30 http://www.facebook.com/E30RedLove

K> karoserie e30 wąska lampa stan nadająca się jeszcze do ożywienia auta im starsza tym lepsza
Waski
Profesor

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 325i

Post numer:#3  Postprzez Gmuro » 17 cze 2007, o 17:06

Moze to byc np przez to ze auto stalo dluzszy czas i termostat sie zawiesił??? Nie chce jej przegrzac bo wtedy pojda koszta :cry:
Gmuro

Post numer:#4  Postprzez Waski » 18 cze 2007, o 11:00

wątpię w to zęby sie termostat zawiesił jak już to sie zepsuł i jeździsz cały czas na małym obiegu najlepiej rozgrzej samochód i zobacz ręką jaką temperaturę ma wąż idący od termostatu jeżeli nie będzie miał temperatury takiej jak reszta węży to na 100% jest on wlniety
zapraszam na fejsa do polubienia czerwonych e30 pełno zdjęć i tapet czerwonych i innych e30 http://www.facebook.com/E30RedLove

K> karoserie e30 wąska lampa stan nadająca się jeszcze do ożywienia auta im starsza tym lepsza
Waski
Profesor

Moje BMW: 3xx
Kolejne BMW: 325i

Post numer:#5  Postprzez Lord Lukasz » 18 cze 2007, o 13:45

Jeśli woda wylatuje przez zbiorniczek to wymień korek, sam tak miałem w moim 2.3, wymieniałem termostat, odpowietrzałem i kombinowałem niepotrzebnie bo okazało sie że korek od zbiorniczka wyrównawczego nei trzyma ciśnienia, najlepiej pożycz sobie od kogoś na chwile korek i zobaczysz czy sie coś zmieni
Lord Lukasz
Stażysta

Moje BMW: 330i
Silnik: M54B30

Post numer:#6  Postprzez evil » 18 cze 2007, o 15:18

korek nie jest drogi, a to zawsze połowa sukcesu, jeśli chodzi o sprawny układ chłodzenia.
evil

Post numer:#7  Postprzez vinex00 » 18 cze 2007, o 18:16

może korek a może nie, ja myśle że pompa się skończyła
vinex00

Post numer:#8  Postprzez kaczy-k9 » 20 cze 2007, o 17:00

Podepnę się pod ten temat bo też mam problem z chłodzeniem. Prawdopodobnie to wiskoza ale chcę wiedzieć na 100%. Otóż grzeje mi sie silnik w korkach, to jedyny objaw. Jak sprawdzić czy jest ono sprawne czy nie? I jeśli nie to czy łatwo je samemu wymienić? Czytałem w mądrej książce o E30 że trzeba jakieś śrubki dynamometrem dokręcać, trzeba być aż tak skrupulatnym? Jeśli trzeba będzie to kupię dynamometr nawet jeśli nie będzie za drogi. I czy kupując wisko, na co zwrócić uwagę, mam na myśli nowe, czy lepiej od jakiegoś konkretnego producenta, jakiego??
kaczy-k9

Post numer:#9  Postprzez jackx-36 » 20 cze 2007, o 17:20

kaczy-k9, tu jest opis jak sprawdzić wisko metoda "robotniczą"
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=578

nic po za kluczem 32 nie potrzeba do wymiany wiska :cool2:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#10  Postprzez PaWeLeK_E30 » 20 cze 2007, o 18:07

jackx-36 napisał(a):nic po za kluczem 32 nie potrzeba do wymiany wiska :cool2:

u mnie to chyba chłodnicę muszę demontować :D :D innych pomysłów nie mam :D
Obrazek
PaWeLeK_E30

Post numer:#11  Postprzez abrover » 20 cze 2007, o 18:10

PaWeLeK_E30 napisał(a):
jackx-36 napisał(a):nic po za kluczem 32 nie potrzeba do wymiany wiska :cool2:

u mnie to chyba chłodnicę muszę demontować :D :D innych pomysłów nie mam :D
[url=http://images25.fotosik.pl/2/664ea07c72c2d6d0m.jpg]Obrazek[/URL]

Niestety tak. Ciasno to wszystko masz, w M40 jest od cholery miejsca między wiskiem a chłodnicą można imbusa/grzechotkę na lajcie zmieścić, wystarczy zdjąć tunel.
abrover

Post numer:#12  Postprzez jackx-36 » 20 cze 2007, o 18:59

PaWeLeK_E30 no faktycznie masz troszke mało miejsca ale moze by wystarczyło poluzowac na mocowaniach ( trenowałes juz może manewr zdejmowania wiska :mrgreen: )bo wątpie zeby w serwisie zrzucali chłodnice i wymieniali płyn przy zmianie wiska :duh:

abrover a po co masz sie gimnastykowac z grzechotakmi i odkręcac wiatrak od wiska jak jest jeszcze zamocowane , najpierw odkręca sie wiska a po tem wiatrak od wiska, łatwiej , prościej i wygodniej no i bez gimnastyki przy chłodnicy :mad2:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#13  Postprzez PaWeLeK_E30 » 20 cze 2007, o 19:44

jackx-36, to jedyne co mi przyszło do głowy :D . żeby z góry poluzować chłodnice, byle na wężach się trzymało, może jakoś się dojdzie do śruby :cool2:
Zdejmować wiska jeszcze nie miałem okazji, ale się zastanawiam czy też nie jest do wymiany. No ale nie mam czasu się tym zająć. Na razie jeżdżę tylko w trasy i nie wiem co to korek na drodze :D
PaWeLeK_E30

Post numer:#14  Postprzez abrover » 20 cze 2007, o 20:05

jackx-36 napisał(a):PaWeLeK_E30 no faktycznie masz troszke mało miejsca ale moze by wystarczyło poluzowac na mocowaniach ( trenowałes juz może manewr zdejmowania wiska :mrgreen: )bo wątpie zeby w serwisie zrzucali chłodnice i wymieniali płyn przy zmianie wiska :duh:

abrover a po co masz sie gimnastykowac z grzechotakmi i odkręcac wiatrak od wiska jak jest jeszcze zamocowane , najpierw odkręca sie wiska a po tem wiatrak od wiska, łatwiej , prościej i wygodniej no i bez gimnastyki przy chłodnicy :mad2:

Nie gorączkuj się chłopcze, ja wiem jak się wymienia wisco. A rodzaj narzędzi jakie można tam włożyć podałem w celu uzmysłowienia autorowi wątku że ma cholernie ciasno u siebie :roll:
abrover

Post numer:#15  Postprzez misHa » 20 cze 2007, o 20:27

kaczy-k9 napisał(a):Podepnę się pod ten temat bo też mam problem z chłodzeniem. Prawdopodobnie to wiskoza ale chcę wiedzieć na 100%. Otóż grzeje mi sie silnik w korkach, to jedyny objaw. Jak sprawdzić czy jest ono sprawne czy nie? I jeśli nie to czy łatwo je samemu wymienić? Czytałem w mądrej książce o E30 że trzeba jakieś śrubki dynamometrem dokręcać, trzeba być aż tak skrupulatnym? Jeśli trzeba będzie to kupię dynamometr nawet jeśli nie będzie za drogi. I czy kupując wisko, na co zwrócić uwagę, mam na myśli nowe, czy lepiej od jakiegoś konkretnego producenta, jakiego??

Sprawdź jeszcze najpierw odpowietrzenie układu. O grzaniu się zostało już dość dużo napisane .
misHa

Następna strona

Powrót do Mechanika & Części