[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Tylni spryskiwacz

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Tylni spryskiwacz

Post numer:#1  Postprzez misHa » 23 cze 2007, o 16:34

Pytanie raczej do posiadaczy trumniaków, ale każda rada mile widziana.

Nie psika mi tylni spryskiwacz.
Dziś trochę pogrzebałem i już wiem, że przytkane jest gdzieś na końcu gdzie kończy się wężyk a zaczyna metalowa obudowa z silnikiem wycieraczki.

Teraz pytanie macie pomysły jak to można by przetkać może odkamienić ?
(jak psikam to siknie jedna kropla tak że się zwilżą spryskiwacze i tyle)
Nie rozbierałem tego zbytnio bo to już większa robota.
misHa

Post numer:#2  Postprzez jackx-36 » 23 cze 2007, o 19:13

często i gęsto przecina się przewód wodny na wysokości łączenia zawiasu z karoserją, sprawdż pod tym plastikiem i pod podsufitką
a co do czyszczenia "rurki" w mechanizmie silnika to ona raczej sie nie zatyka jest zbyt duża srednica ale jesli nawet to nie ma probemu.
musisz odciągnąć ten plastik z dyszami dokładnie tak samo jak w wycieraczkach głównych zeby sie dostać do śróby mocującej ramie, jest to tak samo rozwiązane i mozna wtedy spokojnie przeczyścić dysze . :cool2:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez apply » 24 cze 2007, o 01:52

Jest dokładnie tak jak pisze jackx-36.
Ale aby się dowiedzieć w czym tkwi problem to najprościej jest zdjąć zupełnie ten plastik z dyszami i potem nacisnąć przycisk od spryskiwania szyby tylnej.
Jeżeli zobaczysz w lusterku wstecznym strugę wody taką na ok 1 metr, to znaczy że masz tylko zapchane dysze, a poza tym jest ok.
Natomiast jeżeli nic nie poleci to będzie znaczyło, że problem jest z przewodem, brakiem płynu w zbiorniczku, lub w ostateczności masz nieszczelną pompkę od spryskiwaczy i nie podaje ciśnienia.
Pompkę sprawdzisz przez rozłączenie przewodu tuż za nią i przez lekkie zatkanie palcem wylotu podczas włączenia spryskiwaczy (oczywiście łatwiej jest to wykonać korzystając z pomocy drugiej osoby :) i należy uważać aby sobie nie zalać bagażnika).
Natomiast gdybyś miał przerwaną rurkę gdzieś "po drodze" to uciekający płyn gdzieś Ci się powinien pokazać, np. mokra podsufitka, płyn wyciekający z tylnej klapy i inne.
Ja miałem przełamany wężyk na zawiasie i płyn wyciekał przez plastiki i podsufitkę na roletę bagażnika i z początku podejrzewałem, że mam nieszczelną uszczelkę bagażnika, tak że przecieka podczas mycia lub deszczu :duh:
Pozdrawiam
apply
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#4  Postprzez misHa » 24 cze 2007, o 10:45

Na 100% chodzi o dysze, bo wczoraj jak sprawdzałem to odłączyłem wężyk dochodzący do mechanizmu silniczka i z niego ładnie leciało bez żadnych problemów.

Dziś albo jutro spróbuję przeczyścić te dysze. :)

edit:
Przeczyściłem dziś dysze. Tryska jak szalony :)
Dzięki za pomoc.
misHa

Powrót do Mechanika & Części