[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Regeneracja maglownicy ze wspomaganiem

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Regeneracja maglownicy ze wspomaganiem

Post numer:#1  Postprzez Dymi » 26 cze 2007, o 23:19

Witam serdecznie. Widziałem, ze temat maglownic był poruszany, jednak ja chciałbym dowiedzieć się czegoś innego :)
Mianowicie - czy da radę bez specjalnych przyrządów kompletnie rozebrać i złożyć maglownicę ze wspomaganiem? Pojęcie o mechanice mam (od ładnych paru lat mechanik motocyklowy), ale maglownicy nigdy w życiu nie rozbierałem :) Takich rzeczy nie ma w motocyklach :D W każdym bądź razie - będę wdzięczny za odpowiedź, czy w ogóle jest sens sie za to samemu zabierać, czy łatwo coś zepsuć. Dostęp do tokarki i części zamiennych - jest :)
Dymi

Post numer:#2  Postprzez Strzelba » 27 cze 2007, o 01:36

jest mozliwosc samemu rozebrac maglownice
a jak masz np druga na czesci to z dwoch zrobisz jedna i bedzie smigac
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez jackx-36 » 27 cze 2007, o 06:14

są też dostępne zestawy do regeneracji , kiedys nawet widziałem coś takiego na allegro koszt o ile dobrze pamietam to coś ok. 200 czy 300 zł :cool2:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#4  Postprzez evil » 27 cze 2007, o 08:35

takie zestawy do regeneracji można zamówić w ASO. nie będę teraz strzelał co do ceny, ale nie sąporażająco drogie. jednak wolałbym oddać element w ręce mechanika...
sprawdzę w ETK, jaki jest koszt takiego zestawu do E30 (o ile będzie figurował) i dam znać (po weekendzie), w razie czego przypominajcie o tym!
evil

Post numer:#5  Postprzez Dymi » 27 cze 2007, o 11:00

Dzięki za odpowiedzi. W takim razie sam zabiorę się za maglownicę :) Jak coś nie pójdzie, to najwyżej się czegoś nauczę ;)
Dymi

Post numer:#6  Postprzez wojtass » 27 cze 2007, o 21:09

Kwestia jest jeszcze taka czy oprócz padniętych uszczelnień nie masz mocno porysowanej gładzi listwy jeśli tak to tylko szlifowanie i nad wymiarowy komplet którego nie dostanie się na serwisie.
wojtass

Post numer:#7  Postprzez Dymi » 28 cze 2007, o 11:49

Jak będzie listwa uszkodzona, to szlifowanie, chromowanie i polerka i będzie na zawsze :)
Dymi

Post numer:#8  Postprzez Monika » 29 cze 2007, o 18:26

Jak poradzisz sobie z maglownicą to daj znać bo w coupe czeka mnie to samo ( może tata też sam zabierze sie za jej naprawę), chyba że wiecie gdzie można solidnie i niedrogo dokonać regeneracji maglownicy?
Monika

Post numer:#9  Postprzez PaWeLeK_E30 » 29 cze 2007, o 18:33

ja kiedyś oddałem maglownice do regeneracji i koleś stwierdził, że nie ma sensu jej naprawiać, bo już obudowa (czy może korpus - jakoś to nazwał) wytarta i może mi wymienić wszystkie uszczelniacze, ale nie da gwarancji, że będzie szczelnie.
Tak więc kupiłem używkę i na razie wszystko OK.
A jak ktoś chce żeby mu maglownica długo trzymała to powinien wystrzegać się kręcenia kierownicą w miejscu, no i nie kręcić do oporu. Tak mi przynajmniej tłumaczono :D
No a jeżeli chodzi o naprawę, to mimo wszystko uważam, że lepiej niech to zrobi zakład specjalizujący się w tym, bo jest to część odpowiedzialna za nasze bezpieczeństwo :cool2:
PaWeLeK_E30

Post numer:#10  Postprzez Monika » 29 cze 2007, o 22:38

Dokładnie Tata powiedział że sam naprawiać nie bedzie bo to za wazna rzecz i należy powierzyc to w ręce znających sie na tym ludzi.
Monika

Post numer:#11  Postprzez matuka » 29 cze 2007, o 23:27

Ja mam ten sam problem.Znalazłem zakład specjalizujący się w regeneracji maglownic.Facet powiedział,że wymiana listwy 300-350,-,a jeśli cieknie to koło 700,-.Nie wiem czy dużo,czy nie.Warsztat ten mieści się na Słomianej 16 w warszawie.
matuka

Post numer:#12  Postprzez jackx-36 » 30 cze 2007, o 08:01

za 400-500zł to kupisz drugie kompletne wspomaganie na allegro , czywiscie nie wiadomo jest jego stanu ale chyba nie raz warto zaryzykować , jesli kompletna regenaracja nie zaleznie od tego czy cieknie czy nie miała by kosztowac te 300-350 zł czy nawet 400 to sie jeszcze opłaca ale nie 700zł :duh:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#13  Postprzez Dymi » 30 cze 2007, o 10:21

Znajomy mechanik polecał mi jeden zakład gdzieś w okolicach Warszawy, do którego zawsze od ładnych paru lat oddaje maglownice i nigdy nie miał żadnej reklamacji. Biorą od 700 do ponad 1000zł, ale np. listwę chromują i polerują. Plus prawdopodobnie robią jeszcze parę innych patentów, ale więcej póki co nie wiem w temacie. W każdym bądź razie, taka maglownica jest podobno nie do zdarcia potem. A jeśli za kilka-kilkanaście lat zacznie znowu lecieć, to najwyżej będzie trzeba zmienić uszczelniacze. Tyle się dowiedziałem :)
A co do kupowania używanej maglownicy - no fakt, można trafić na dobrą. Jednak nasze autka mają już parę lat i tak naprawdę, jeśli ktoś wcześniej już jej nie regenerował, to nie wróżę długiej trwałości... guma to guma, musi się starzeć :| A i wżery w metalach też raczej powstają ze starości.
Dymi

Post numer:#14  Postprzez jackx-36 » 3 lip 2007, o 18:21

podpytałe sie mojego mechaniora i okazało sie ze faktycznie ( po prostu nie mogłem uwierzyc że za regeneracje magla trza tyle kasiorki wybulić :duh: ) zregenerowany magiel ze wspomaganiem na wymiane ( oczywiscie na gwarancji ) 800zł a magiel bez wspomagania 350zł ( tez na gwarancji i na wymiane) :mad2:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#15  Postprzez fazer_deluxe » 4 lip 2007, o 08:08

Ja ostatnio regenerowałem maglownice i cała imprezka z wymianą i ustawieniem zbierzności kosztowała mnie 950 zł. :cry:
fazer_deluxe

Następna strona

Powrót do Mechanika & Części