[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Pognite oraz zasłonięte progi a podnoszenie samochodu...

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Pognite oraz zasłonięte progi a podnoszenie samochodu...

Post numer:#1  Postprzez abrover » 2 lip 2007, o 10:55

Witam.

Nie dość, że mam pognite progi, to jescze założone plastikowe reperaturki Riegera, więc nie mogę podnosić samochodu za standardowe miejsce.

Przy wymianie koła podnoszę samochód za wahacz.

Natomiast chciałbym zmienić sprężyny a do tego już nie można podnosić za wahacz, więc macie jakiś pomysł za co można bezpiecznie chwycić?

W zakładzie wulkanizacyjnym widziałem taką poduszkę która wkładają pod samochód i pompują ją i się podnosi, ale nie wiem czy w warsztacie mają coś takiego, i czy wogóle maja na to jakis sposób....
abrover

Re: Pognite oraz zasłonięte progi a podnoszenie samochodu...

Post numer:#2  Postprzez Chalski » 2 lip 2007, o 12:05

Proponuje podnieść samochód podpierając się na podłużnicy - bliżej osi samochodu. Najlepiej użyć podnośnika hydraulicznego i dodatkowo podstawić samochód na "kobyłce".
Jesli masz pognite progi nawet poduszki stosowane w wulkanizacjach mogą je połamać.
Chalski

Post numer:#3  Postprzez Bond075 » 2 lip 2007, o 20:06

podnieś za wachacz a później podłuż coś (np. pustaka, klocka drewnianego odpowiedniej wielkości) pod rame samochodu (wzdłuż całego samochodu zaraz za progiem) i wtedy wyjmujesz podnośnik z pod wachacza a samochód oprze się na tym co wsadzisz pod tą belke. Sam tak robie wiele razy (np. przy wymianie sworzni) I jest to zabezpieczenie bo na samym lewarku to troche lipa. Jak coś nie jasno napisałem to się pytaj to może jaśniej wytłumacze :D
Bond075

Post numer:#4  Postprzez Iro » 6 lip 2007, o 08:42

Jak nabylem w marcu swoje 3 dziecko (E30), bo mam 2-ke juz(syna i corke) smigielko stalo na zimowkach wiec trzeba bylo zmienic na aluski z letnimi oponami. wiec wsadzilem lewarek w miejsce na progu i zaczolem podnosic a tu lipa-normalnie sie podnosi ale troszeczke prog sie schowal moze jakies 2 cm w tym miejscu sie zgial i powstala mala dziorka w progu a ze opony mam szerokie 205 to napierniczala woda w ta dziorke i zalewalo mi przez otwory kablowe w srodku pod tapicerke (juz nie zalewa zaklejone zywica). gdzies 20-30 cm od poczatku progu patrzac od przodu samochodu, za progiem znajduje sie takie twarde gniazdo . Opierajac tam lewarek podnosisz samochod a nastepnie w razie obaw ze sie podloga schowa opierasz cos lub podnosisz drugim lewarkiem na poczatku wahacza ( jak wyzej opisali chlopaki). i wtedy jest gitara. A jak ci wgielo prog i jest otwor to lepiej cos zrob bo bedzie woda napizdzac do srodka .
Iro

Powrót do Mechanika & Części