[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Problem z układem chłodzenia

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Post numer:#16  Postprzez Gmuro » 22 cze 2007, o 20:58

Witam sorki ze dopiero teraz pisze ale niestety dlegacja pozwala tylko byc na forum w weekendy... Jutro wlasnie zabieram sie za wyjecie termostatu i jade po nowy korek jezeli to nie pomoze to tez podejrzewam ze niestety moze byc to pompa z tym ze jak kupowalem ja od dziadka ktory naprawde dbal o takie rzeczy to mowil ze wczesniej nie mial takich problemow zaznaczam ze auto stalo pol roku nie ruszane takze mam nadzieje ze to termostat :) jutro opisze moje dzialania w tym kierunku

Pozdrawiam :twisted:

[ Dodano: 23-06-2007, 18:23 ]
A wiec termostat wporzadku normalnie sie otwiera , korka niestety nieudało mi sie nigdzie dostac (moze ktos ma do opylenia???) Najdziwniejsze jest to ze niewiem jakim cudem wygieło sie jedno smiglo od wiatraka i teraz blokuje o chłodnice :/ takze i tak nie doszedłem do tego co jest.... Narazie dosc grzebania autko musi poczekac do wyplaty i na miejsce w warsztacie...
Gmuro

Post numer:#17  Postprzez kaczy-k9 » 26 cze 2007, o 21:14

misHa napisał(a):Sprawdź jeszcze najpierw odpowietrzenie układu. O grzaniu się zostało już dość dużo napisane .

U mnie to jednak to była wiskoza, dzisiaj wymieniłem i wszystko jest teraz ok. :cool2:
kaczy-k9

Post numer:#18  Postprzez Dymi » 1 lip 2007, o 22:41

Gmuro:
Sprawa wygląda tak. Jest kilka możliwości gotowania się wody w układzie chłodzenia.
1. uszkodzony termostat (wyeliminowano)
2. uszkodzony korek ciśnieniowy (niewyeliminowano, ale jeśli płyn po prostu wywala, a wskazówka od temp. wcale dużo dalej się nie wychyla, to jest duże prawdopodobieństwo, że to właśnie on. Jeśli wskazówka wychyla się bardzo daleko, to korek odpada)
3. słaba pompa wody - może być, ale z drugiej strony - przecież zbiorniczek jest połączony z chłodnicą, w której to powinien znajdować się dużo chłodniejszy płyn i raczej nie powinno wywalić. Dla pewności - sprawdź czy po takiej jeździe chłodnica się mocno nagrzewa (i na górze i na dole, po obu stronach).
4. zapchana chłodnica (jeśli ktoś użył czarodziejskich uszczelniaczy, to dosyć możliwe. Zapchana chłodnica nie będzie ochładzać płynu całą swoją powierzchnią, a co za tym idzie, będzie miała za małą wydajność)
5. uszkodzona uszczelka pod głowicą lub pęknięta głowica lub blok (wcale to nie musi się objawiać płynem w oleju i na odwrót. Zdarzają się przypadki, że pęknięta głowica lub blok cylindrów rozszczelniają się tylko przy bardzo nagrzanym silniku - materiał się rozszerza i spaliny "walą" i w wydech i do ukł. chłodzenia. Aczkolwiek w tym przypadku płyn chłodzący powinien wyglądać dosyć "ciemno" :)
6. uszkodzone wisko (najlepiej do testu byłoby je zblokować na stałe)
7. chłodnica nie od tego modelu (o mniejszej wydajności)
8..... coś pewnie by się jeszcze znalazło.

Póki co, sprawdz jak wygląda płyn. Czy jest ładny i czysty w miarę.
Jeśli nie - patrz pkt. 5

Dalej - Jeśli jest ładny, zlej go do jakiegoś zbiorniczka na później, a układ chłodzenia zalej wodą destylowaną. Zużyta pompa wody dużo gorzej pompuje wodę (nie jest tak gęsta jak płyn chłodniczy). Jeśli sytuacja się pogorszy, to można obstawiać pompę.

Dalej - sprawdź jak się nagrzewa chłodnica (czy we wszystkich miejscach jest podobnie gorąca). Jak nie - patrz pkt. 4

Dodatkowo zmierz sobie wymiary chłodnicy, żeby mieć pewność, że to od tego modelu. Jaka u Ciebie powinna być? Nie wiem :) Na pewno ktoś z forum będzie wiedział :)

Tyle ode mnie. Zdawaj relacje z napraw. Może się przyda komuś w przyszłości :)
Dymi

Post numer:#19  Postprzez Gmuro » 2 lip 2007, o 15:04

Dzieki za konkretne postanowienia napewno sie do nich dostosuje od jutra zabieram sie za auto mam pare dni wolnego to moze uda sie cos zdzialac mam nadzieje ze to nie glowica :(

[ Dodano: 07-07-2007, 20:46 ]
Kupiłem nowy orginalny korek w Bmw Cerkaski (34 zł) jest tak ze jak jezdzi sie spokojnie ponizej 3 tys obrotow to jest gicior ale pozniej dalej to samo , chlodnice sprawdzilem jest drozna , nalewajac czysta wode po jakims czasie robi sie czarna takze to chyba jednak trzeba zrzucic glowice :(
Gmuro

Post numer:#20  Postprzez Strzelba » 8 lip 2007, o 00:47

raczej tak mozesz miec uszczelke do wymiany albo co gorsze cala glowice
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#21  Postprzez Gmuro » 8 lip 2007, o 13:48

Czy ktos sie orjentuje jakie sa koszty naprawy takiej głowicy ?? Planowanie to wiadomo nie duzy koszt ale np spawanie pekniec ??
Gmuro

Post numer:#22  Postprzez jackx-36 » 8 lip 2007, o 14:24

to zalezy co trzeba prócz tego zrobic :?: czy prowadnice sa całe ,zawory nie powypalane itd.
przypuszczam że w wa-wie taki remont kapitalny głowicy z wymiana prowadnic, zaworów i oczywiscie docieraniem wszyskiego to koszt ok.1000zł
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#23  Postprzez Gmuro » 8 lip 2007, o 14:41

Mam nadzieje ze w 2 tys sie zmieszcze, ale poki co musi jezdzic oczywiscie pilnuje temp wczoraj jechalem nia w trase 80 km i przy predkosci 100 - 120 sie nie grzeje takze nie moge schodzic ponizej tej predkosci :) :mrgreen:
Gmuro

Post numer:#24  Postprzez Dymi » 8 lip 2007, o 23:58

Jeśli chodzi o naprawę - najpierw musisz dojść co jest uszkodzone. Najlepsze byłoby prześwietlenie głowicy i bloku. Szczerze mówiąc - nie wiem, gdzie takie rzeczy robią. Znajomy parę lat temu miał właśnie przypadek, gdzie dopiero na prześwietleniu wyszło co jest nie tak. Było malutkie pęknięcie w tulei cylindra. Nie do zauważenia w żaden sposób. I właśnie to pęknięcie tulei było wszystkiemu winne. A ilu mechaników się nazdejmowało głowicy w tym aucie, to lepiej nie pytaj :) A objawy były podobne jak u Ciebie. To pęknięcie dopiero się uwidaczniało na rozgrzanym mocno silniku.
Więc, jak widać, sprawa nie jest taka prosta. Musisz powęszyć w temacie i popytać gdzie będą w stanie Ci to poprawnie zdiagnozować. Ew. robić na pałę głowicę i liczyć, że tam się coś znajdzie... :/
Dymi

Poprzednia strona

Powrót do Mechanika & Części