[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Silnik - 318is.

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Silnik - 318is.

Post numer:#1  Postprzez eater » 26 cze 2007, o 10:27

Witam koledzy i koleżanki!

Wraz z koleżanką Alicją (nasza forumowa koleżanka) mamy problem.

Jej 318is ma silnik w stanie do.. d***.

Szukamy nowego motoru i tutaj nasuwa się pytanie - taniej i łatwiej dostać silniczek M40.
Jakie trudności możemy napotkać przy montażu M40 w 318is?

Byłoby fajnie, gdybyście koledzy podali jakiś kontakt, gdzie taki silniczek w Trójmieście dostać łatwo?

Generalnie potrzebujemy opinii i pomocy. Wygląda na to, że naprawa tej M42 z Buni mija się z celem - finansowo nieopłacalne.

Pomożecie koledzy?
eater

Post numer:#2  Postprzez Strzelba » 26 cze 2007, o 11:05

eater napisał(a):naprawa tej M42 z Buni mija się z celem - finansowo nieopłacalne

to racja ale rowniez mija sie z celem wkladanie M40
to juz lepiej srobic jakiegos swapa na cos wiekszego albo pokusic sie i wsadzic jakies M50 lub M52
IS ma zawsze byc IS'em i "psucie" go przez M40 to katastrofa

a co do szukania to mozna wsadzic M42 od E36 tylko trzeba podmienic kolektory pokrywe zaworow i miske olejowa i nie ma problemu wrazie co to szukajcie jakiejs rozbitej E30 albo E36 zawsze mozna na czesciach troche sobie odzyskac kaski
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#3  Postprzez ZTJ » 26 cze 2007, o 12:13

A co dolega temu silnikowi, że nadaje sie tylko do wymiany? Pytam, bo mam sporo gratów do M42, w tym np. blok :wink: .
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#4  Postprzez jackx-36 » 26 cze 2007, o 13:01

co fakt to fakt , kupno M40 nie bedzie problemu ale bedzie problem zeby kupic dobry ponieważ w M40 często i gęsto pada cały rozrząd , a jesli sie juz zdecydujecie na taki manewr to szukać trzeba M40B18 i nie bedzie żadnego problemu "włożył wyjął bułka paryska" , wszystko pasuje i jest wymienne , oczywiscie trzeba kupic silnik z wiązką elektryczna i komputerem, może być bez osprzętu.

ale jak by co to tu jest jeden link
http://moto.allegro.pl/item209901176_e3 ... zesci.html

a tu drugi
http://moto.allegro.pl/item209248544_bm ... 140km.html

jak to sie mówi "koniec języka za przewodnika" zadzwonic mozna i pogadać

P.S.
a właściwie to jak sie juz ZTJ zapytał to co mu dolega że taka diagnoza powstała :?:
ja bym wymieniał na IS-a nie na M40 :nienie:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#5  Postprzez Globi » 26 cze 2007, o 13:04

na allegro widziałem ostatnio za 2000tys sam silnik m42 cos takiego zamontować a jak nie to m50 jak koledzy wyżej mówią jak zmieniać to na coś lepszego.

A co sie stało silnikowi ze tak spytam ze sie naprawa nie opłaca ?
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Moje BMW: 3xx
Silnik: MxxBxx

Post numer:#6  Postprzez eater » 26 cze 2007, o 13:38

Pęknięta głowica, zużyte popychacze i wałki rozrządu.

Temat polega na tym, że warsztat w Oliwie, na przeciwko Castoramy, zaraz koło stacji Orlenu - nie dość że nie naprawił silnika to jeszcze wygenerował dodatkowe koszty.

Dlatego zdecydowaliśmy wymienić na inny silnik.

Wchodzi w gre nawet inna 4-cylindrowa jednostka. Nie śmiać się tutaj - ze względu na temperament Alicji - rozważamy nawet M10B18. Jak by wyglądał swap na M10?
eater

Post numer:#7  Postprzez jackx-36 » 26 cze 2007, o 13:48

no na M10 to jest juz troszke inaczej bo trzeba kupic cały kompletny silnik z osprzętem skrzynią biegów i chyba wałem , a jest dość ciężko trafić kompletne M10

tu jest link do fajnego importera silnków, swojego czasu to lezalo u nich S14 :roll:
http://www.silniki.com.pl/
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#8  Postprzez misHa » 26 cze 2007, o 19:28

No na M40 to naprawde nie najlepszy pomysł.
Myślę że jak ma być 4cyl. to tylko is.
Z przekładką nie powinno być żadnego problemu :) A po jeździe is-em i zamontowaniu M40 może być niemiłe rozczarowanie :P
misHa

Post numer:#9  Postprzez wojtass » 27 cze 2007, o 20:57

Nie lepszym rozwiązaniem było by kupienie gołego m42 kompletny blok z głowicą resztę można przełożyć ze starego silnika, równie dobrze może on być od e30 jak od e36, kolektory i inne pierduły pasują tu wymiennie. Co do m40 na pewno taniej go się kupi ale trzeba zmieniać
wiązkę silnika, kompa, początek wydechu nie wiem czy nie trzeba będzie czegoś spawać.
Także sumując jedno i drugie rozwiązanie to dużo roboty ale moim zdaniem opcja z m42 jest lepsza :idea:
wojtass

Post numer:#10  Postprzez Globi » 29 cze 2007, o 10:36

http://moto.allegro.pl/item210733284_bm ... 0000_.html
moim zdaniem to jest najlepsze wyjście :)
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Moje BMW: 3xx
Silnik: MxxBxx

Post numer:#11  Postprzez pepes » 7 lip 2007, o 15:37

ja się właśnie zabrałem za remont is-a. Też mam pękniętą głowicę, plus dodatkowe atrakcje... Ale dopóki silnik chodził byłem nim zachwycony. Dlatego remontuję a nie wymieniam na inny. Doszedłem do wniosku że swap na inny np 2-litrówkę będzie jeszcze bardziej kosztowny, gdyż na silniku się nie skończy. A po naprawie będę miał kompletną wiedzę na temat stanu technicznego podzespołów w mojej czerwonej strzale:).
pepes

Post numer:#12  Postprzez misHa » 8 lip 2007, o 15:42

Zawsze można jeszcze wymienić na młodszego trochę is-a z e36. :)
misHa

Powrót do Mechanika & Części