[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Od czego zależy zuzycie lpg?

Wszystko co jest związane z instalacjami LPG

Od czego zależy zuzycie lpg?

Post numer:#1  Postprzez miki » 28 sty 2008, o 22:59

Od czego może zależec zuzycie pg w aucie? pomijajac oczywiscie sam styl jazdy bo wiadomo but spod swiatel ostre hamowanie na czerwionym itp to zeżre duuuzo wiecej niz spokojna jazda...
ale nie o tym
chodzi mi o to jakie czynniki poza wlasnie stylem jazdy maja wplyw na zuzycie lpg
miki

Post numer:#2  Postprzez DavMc » 28 sty 2008, o 23:10

napewno temperatura pracy silnika - zimny pali więcej
ciepły mniej (pozatym chodzi wtedy na ssaniu)

od regulacji - odpowiedniej mieszanki paliwo(gaz czy Pb)/tlen

[ Dodano: 28-01-2008, 22:14 ]
aha i jeszcze stan silnika...
trup na wykończeniu przeważnie spija więcej.
to zależy od stopnia sprężania/kompresji w cylindrach.
DavMc
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez miki » 28 sty 2008, o 23:16

DavMc napisał(a):trup na wykończeniu przeważnie spija więcej.

tez tak myslelm ze to powod u mnie :P
miki

Post numer:#4  Postprzez ZTJ » 28 sty 2008, o 23:18

Rodzaj instalacji, regulacja mieszanki, czystość filtrów gazu i powietrza.

P.S. Miałem u siebie tak zasyfiały filtr gazu, że auto nie chciało przyśpieszać powyżej 5000obr/min a na trasie spalało 11l/100km. Po wymianie auto ciągnie płynnie do 6500tyś (trzeba uważać, bo nie ma odcięcia :mrgreen:) i pali na trasie 8,5l/100km.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#5  Postprzez miki » 28 sty 2008, o 23:19

pk a stan samego parownika chyba tez ma cos do tego?
miki

Post numer:#6  Postprzez ZTJ » 28 sty 2008, o 23:24

miki napisał(a):pk a stan samego parownika chyba tez ma cos do tego?

Jeśli jest w kiepskim stanie to nie wyregulujesz dobrze mieszanki, bo będzie ciągle zmieniał swoje parametry i będzie miał coraz gorszą wydajność.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#7  Postprzez matisik » 13 wrz 2008, o 22:12

a możliwe że tak nagle sie zwieksza zapotrzebowanie na LPGa? Jakis czas temu nabijałem butle za 75zł(max) i miałem spokoj na 300 klocków. Ostatnio zalałem za 75 i przejechałem 160 ;| przedwczoraj za 40 i zrobiłem 90km ;| Filtr powietrza ma 15kkm a gazu 5kkm... Co sie mogło stać?
matisik

Post numer:#8  Postprzez marpusz » 13 wrz 2008, o 22:28

matisik ładna różnica :jawdrop: ja z drugiej strony też jestem zdziwiony że między jazdą spokojną a butowaniem nie ma dużej róznicy w spalaniu... przy spokojnej jeździe moje 320i na full butli 50L robi jakieś 280-290km, a jak ostatnią butle pilowałem praktycznie co chwile 5-6k obr to przejechałem tylko 35km mniej... :lol:
marpusz

Post numer:#9  Postprzez matisik » 13 wrz 2008, o 23:32

no ja miałem identycznie, jazda na maxa czy spokojna to podobne spalanie ;D dlatego nie jeżdze wolno... A to spalanie mnie przeraża ;| Taniej bedzie na PB tylko ze mi pompka pada :( W poniedziałek jak sie uda to jade do gazownika obadać wszystko
matisik

Post numer:#10  Postprzez Waski » 14 wrz 2008, o 00:03

mnie tez to zastanawia bo mnie za dużo pali jeżdżąc po mieście. Przykładowo jechałem po fele do edka zatankowałem gazu do maxa i zrobiłem 402 kilosy przy stałęj jeździe 80km/h jak emeryt a jak jeżdżę u siebie to na 32l robię 230-250kilosów to trocha duże spalanie
emeryt 8l na setkę
miasto 14-15l na setkę
zapraszam na fejsa do polubienia czerwonych e30 pełno zdjęć i tapet czerwonych i innych e30 http://www.facebook.com/E30RedLove

K> karoserie e30 wąska lampa stan nadająca się jeszcze do ożywienia auta im starsza tym lepsza
Waski
Profesor

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#11  Postprzez pepe » 14 wrz 2008, o 12:00

Istotną rolę w paleniu gazu mają też świece i przewody...
pepe

Post numer:#12  Postprzez matisik » 20 wrz 2008, o 11:06

gadałem z gazownikiem, niestety jest na urlopie wiec tylko rozmowa telefoniczna. Powiedziałem mu że auto pali 2x wiecej LPGu niż powinno, zapytał sie czy nie ucieka mi płyn chłodniczy a ja na to że nie, ale dzisiaj patrze a tam mniej płynu niż było... jaka część instalacji LPG może wciągać wode?
matisik

Post numer:#13  Postprzez Jakub.j » 22 wrz 2008, o 13:50

matisik napisał(a):gadałem z gazownikiem, niestety jest na urlopie wiec tylko rozmowa telefoniczna. Powiedziałem mu że auto pali 2x wiecej LPGu niż powinno, zapytał sie czy nie ucieka mi płyn chłodniczy a ja na to że nie, ale dzisiaj patrze a tam mniej płynu niż było... jaka część instalacji LPG może wciągać wode?

zalezy ile mniej.. czy pare cm i kiedy dolewałes ostatni raz. ubywane płyny to 1L. na 100km (przykladowo). czyli dolewanie co kilka (kilkanascie) dni
jezeli chodzi o inst gaz. to plyn moze uciekac przez parownik (jest ogrzewany płynem) i przewody gómowe, albo uszczelke pod glowicą.
z drugiej strony gazownicy to cwaniaki- szukaja przyczyny wszedzie tylko nie w inst gazowej (szczegulnie ci co ją zakladali)

jezeli tak mocno i gwałtownie ci zuzycie wzrosło to mozliwe ze sypną sie parownik (stary jest??) albo sie cos rozczelniło i ucieka... :)
Jakub.j

Post numer:#14  Postprzez miki » 22 wrz 2008, o 16:42

a ja dzis sobie pogadalem przez telefon z kolega wrona :D wprawdzie i czym innym ale przy okazji niejako na chwile zeszlismy na temat ubywajacej wody. przyczyn jak wiadomo moze byc kilka ale najtrudnijesza do zlokalizowania jest gdy woda ucieka pod cisnieniem podczas pracy silnika i gdy jest rozgrzana od razu praktycznie wyparowuje i wtedy nie zauwazymy wyciekow itp tak wiec warto czasem rozgrany juz silnik i pracujacy dokladnie obejrzec czy aby gdzies delikatnie nie znika woda moze np z niedocisnietych lub poluzowanych opasek na wezach....
miki

Post numer:#15  Postprzez matisik » 22 wrz 2008, o 20:09

ale cały czas było OK, zaczeło go ubywać niedawno bo nawet wcześniej tego nie zauważyłem, nie dawno również zaczął mi za dużo palić... Woda wyparowuje od razu, a płyn chyba nie powinien?
matisik

Następna strona

Powrót do LPG