[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Sprężyny JAMEX

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Post numer:#16  Postprzez micfer » 24 sty 2007, o 19:05

No tak, pomysle. Ale na razie jeszcze nie musze wymieniac, wiec nie mam tego problemu z wyborem :) Mimo wszystko dzieki za rade zepot :cool2:
micfer

Post numer:#17  Postprzez evil » 25 sty 2007, o 11:39

Weitec nie jest wcale dużo droższy od Jamex'a.
evil

Post numer:#18  Postprzez spiro » 2 lut 2007, o 23:32

Miałem sprężyny firmy Jamex -40mm. Po ich założeniu poprawiły się właściwości jezdne, auto lepiej trzymało się w zakrętach, jednak stało strasznie nie równo. Tył gleba, a przód jakoś tak wysoko. Wyglądało to dziwnie, a jeszcze dziwniej jak z tyłu na kanapie zasiadał komplet, ponieważ, rzeczywiście sprężyny te nie są bardzo twarde. Zostawiłem przednie, a tylne zamieniłem na krótsze, ale fabryczne (około 22cm, zamiast około 20cm Jamex). Czyli obecnie mam auto obniżone o 40/20mm i jestem zadowolony, bo nie mam problemów z krawężnikami. Auto też się lepiej prezentuje niż na fabryce. Fajnie by było mieć 60/40, ale nie chce sobie urwać miski jak to się zdarza moim kolegom. Osobiście odradzam sprężyny Jamex, przynajmniej w konfiguracji 40/40mm. Lepiej kupić używki, a naprawdę markowe H&R, Eibach, Weitec.
(OO==[][]==OO) 318i coupe 1989r 2007/2008
(OO==[][]==OO) 320i coupe 1989r 2008/2009
(OO==[][]==OO) 325i sedan 1988r 2009/2011
(OO==[][]==OO) 320i convertible 1992r od 2018
spiro
Student

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b20
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#19  Postprzez chilid » 1 maja 2007, o 19:21

A co sądzicie o sprężynach firmy Gt Cupline
chilid

Post numer:#20  Postprzez Ratel » 1 maja 2007, o 19:53

Na wszystkie tematy można polemizować, jamex tak jak gt cupline to dla mnie osobiście taniochowate noname'y. Trochę już zębów zjadłem na różnych zawiechach. Liczące się firmy to przede wszystkim KW cena za kompletna zawiechę gwintowaną w granicach 3 tys, Weitec produkowane przez ta sama fabrykę dla przeciętnych użytkowników cena 1350 zeta do e30, poza tym H&R, Bilstein, Eibach. Wszystkie inne nazwy to szrot jeżeli mówimy o produktach mających spełniać swoje zadanie a nie tylko obniżać furę. Takie tanie sprężyny mogą popękać, szybciej się ubić i po roku będzie jeszcze o 15 mm niżej, przy czym stracą swoje właściwości amortyzujące. Sprężyna musi być wykonana z wysokiej jakości stali, czy naprawdę myślicie, że sprężyna 2 razy tańsza będzie też spełniać te same wymagania przez ten sam okres czasu... Niektórzy kupują sobie sprężyny, a potem zaczyna się postowanie na wszystkich forach i wielostronicowe dyskusje, jakie amortyzatory czy b6 czy b8, każdy jest mądry, każdy ma swoją teorię. Ja wiem na pewno dwie rzeczy mianowicie: sprężyna musi być firmowo dostosowana w zestawie do amortyzatora jednej z ww. firm, inaczej nigdy nie będzie można powiedzieć, że zawieszenie jest dobrze zestrojone. Samo obniżenie to nie sukces, ani żaden wypas. Ja zakupiłem zestaw Weiteca 40/40 jestem zadowolony, sprężyny progresywne, zawiecha nie za twarda, dobrze dostosowująca się do jazdy (dziury dobrze wybiera, na zakrętach dobrze trzyma nawet przy za dużej prędkości wejścia). Pewnie znowu mnie ktoś wyklnie, ale dla mnie dyskusje o tych taniochach to kwestia czysto akademicka, a wniosek jest jeden, jak się nie ma siana to się robi kaszana. Dozbierać i mieć pewność, że sie ma cos dobrego i przede wszystkim bezpiecznego. :cool2:
Ratel

Poprzednia strona

Powrót do Mechanika & Części