[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Co się może tłuc w zawieszeniu???

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Co się może tłuc w zawieszeniu???

Post numer:#1  Postprzez piotrekxxl » 14 lip 2007, o 15:16

Witam, jak w temacie, co może hałasować w zawieszeniu zwłaszcza z przodu...

Od pewnego czasu przy przejeżdżaniu przez wszelkie nierówności, słyszę głuchy stukot z przodu auta. Wymieniłem amortyzatory(padnięte), piasty z łożyskami(wyły), dzisiaj łączniki stabilizatora i tuleje wahacza... Końcówki drążka i sworznie są OK. Tłucze się dalej chociaż troszkę mniej. Stukotów nie "czuć" na kierownicy... Zastanawiam się jeszcze nad wymianą górnego mocowania amortyzatorów - pomoże??

Druga sprawa to wysokość zawieszenia standardowego z przodu. Wymieniłem dzisiaj amorki z tył wraz z poduchami i sprężyny(stare popękały) Tył się podniósł i to sporo ale przód dalej stoi wysoko. Nie wiem teraz czy poprzedni właściciel coś majstrował ze sprężynami i czy mógł wsadzić springi wyższe od standardowych(o ile takie są)
piotrekxxl

Post numer:#2  Postprzez evil » 14 lip 2007, o 19:45

sprawdź poduszki amorów. łożyska mogą być powybijane. co do sprężyn - są wyższe od standardu, ale raczej żadko się takie stosuje.
evil

Post numer:#3  Postprzez Iro » 15 lip 2007, o 01:51

Niekonieczniw sprezyny czy tulejki cz laczniki stabilizatora, Co do stabilizatora musisz zobaczyc w jaki stanie sa te gumy co siedzi w nich stabilizator-moze to jest przyczyna i zobacz czy amorki masz dokrecone na kielichu(zdejmij jak msz oslonke i wsac nasadowke niepamietam jaki rozmiar z czyms plakim zeby ta koncowka amortyzatora weszla i zobacz czy dokrecone. inaczej sprezyny i w ichmocowaniu moze piszczec a nie stukac :wink:
Iro

Post numer:#4  Postprzez Bagor » 15 lip 2007, o 02:33

Może tak tłuc maglownica. Poruszaj na postoju energicznie kierownicą w lewo i prawo (takie małe ruchy jakbyś krowę doił :mrgreen:) i posłuchaj czy nic nie stuka.
Bagor

Post numer:#5  Postprzez Strzelba » 15 lip 2007, o 08:36

a ja postawie na sworznie wachacza
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#6  Postprzez Dymi » 15 lip 2007, o 08:49

Jak wymieniałeś amory z przodu - sprawdzałeś w jakim stanie są łożyska w górnym mocowaniu kolumny? Tam potrafią być naprawdę spore luzy, i mogą stukać. Jak wtedy nie sprawdzałeś, to podnieś przednie koła w górę (może być pojedynczo :) , złap za kolumnę i "wyginaj" ile się da. Jeśli są luzy na tych łożyskach, to powinieneś je dobrze wyczuć.
P.S. Jak się mylę, to poprawiajcie mnie :)
Dymi

Post numer:#7  Postprzez Mauser » 15 lip 2007, o 16:22

Jeszcze jedno - pod serwem jest drążek ukł kierowniczego - chwyć go i poruszaj - ja nie mam luzów na kierownicy ( może tak mało wyczuwalne, a luz na tamtym drążku jest . . ..
Mauser
Uczeń

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Sedan
Silnik: a'la S52
Kolejne BMW: 320
Silnik: M47N2_

Post numer:#8  Postprzez Iro » 15 lip 2007, o 18:53

Bagor napisal
Bagor napisał(a):Może tak tłuc maglownica. Poruszaj na postoju energicznie kierownicą w lewo i prawo (takie małe ruchy jakbyś krowę doił :mrgreen: ) i posłuchaj czy nic nie stuka.

U mnie jest tak dokladnie. Jak masz szerokie opony, wystarcza nawet w195/50 i w koleinach zuca tak jakby zbieznosc traciloi stuka na przelomach i przy hamowaniu nawet. to tkwi wada w maglownicy na 100%
Iro

Post numer:#9  Postprzez piotrekxxl » 15 lip 2007, o 22:01

jednak maglownica, jest lekki luz...
dzięki za wszystkie sugestie

co do wysokości zawieszenia z przodu to policzyłem dzisiaj ilość zwojów sprężyny u siebie i davidziora, ja mam 5 zwojów a davidzior 3 :shock:

Możecie policzyć u siebie :?: Zwłaszcza prośba do forumowiczów, którzy mają standardową zawiechę...

Dzięki :cool2:
piotrekxxl

Post numer:#10  Postprzez Iro » 16 lip 2007, o 09:55

W czerwonych h&r mnialem 5 a teraz w zwyklych mam tez5 a samochod stoi tylko 5 cm wyzej i dalej spoko wyglada a jest miekki. A davidzior ma 2 sciete :)
Iro

Post numer:#11  Postprzez piotrekxxl » 16 lip 2007, o 16:46

No nie wiem, może mam wsadzone springi od 6-cylindrówki :?:

Jak dla mnie jest za wysoko jak na standardowy zawias...

Sami popatrzcie...

Obrazek

Między koło a nadkole można głowę wsadzić :!: :bag:
piotrekxxl

Post numer:#12  Postprzez jackx-36 » 16 lip 2007, o 18:17

no fakt, troszke za wysoko :duh:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#13  Postprzez Strzelba » 23 lip 2007, o 12:41

oj tak wyglada jak krowa na pastwisku
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#14  Postprzez piotrekxxl » 23 lip 2007, o 12:50

strzelba napisał(a):oj tak wyglada jak krowa na pastwisku

nie obrażaj krowy :!: :nienie: :mrgreen:

a wracając do tematu: Czy da się odróżnić sprężyny od 6 cylindrówki od sprężyn do 4 cyl. :?:

Czy na sprężynach będzie jakiś numer OEM :?: :?: :?:
piotrekxxl

Post numer:#15  Postprzez Chalski » 23 lip 2007, o 15:32

Mozliwe że po grubości spręzyny, albo po wyciągnięciu jej z samochodu - po wysokości początkowej.
Jajłatwiej będzie jak zerkniesz na jakiejś aukcji, sklepie internetowym (np InterCars) jakie wymiary powinna mieć nowa sprężyna do twojego modelu.
Mozliwe że masz od 6-tki, ale ja stawiam na to że masz od diesla.

Jeśli chodzi o stuki - kolumna kierownicza lub sworznie zwrotnicy (które notabene nie łatwo sprawdzić)
Najłatwiej po podniesieniu samochodu i lekkim opuszczeniu go na klocek podłożony pod wachacz - szarpiąc za koło i przy pomocy łyżki do opon.
Chalski

Powrót do Mechanika & Części