[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Malowanie ...

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

Malowanie ...

Post numer:#1  Postprzez jawor735 » 25 paź 2008, o 15:02

Witam Wszystkich. Szybko przedstawie sprawe... mam pognieciona z tylu klape bagaznika ... strasznie mi sie to nie podoba i chce to zmienic. Chcialem kupic klape w kolorze ... ale nigdzie nie moge jej dostac , to jest porpostu niemozliwe ( bordo) . No i przyszedl mi do glowy pomysl zeby kupic w innym kolorze. Ale nie chcialbym oddac jej do lakiernika bo jestem biednym studentem ... Mozecie mi powiedziec czy jestem w stanie zrobic to sam ?? Dobrac farbe , poprosic o nabicie w puszke , kupic podklad w puszce ... robil ktos cos takiego ??? Prosilbym o kazde zdjecia , porade , wszystko sie przyda ... i nie negujcie mnie za bardzo :) pozdro
jawor735

Post numer:#2  Postprzez bąku » 26 paź 2008, o 10:14

za pomalowanie klapy u lakiernika dasz pewnie cośkoło 250-300zł samemu duźo taniej nie wyjdzie. masz metalik czy akryl bo jak metalik to trzeba dokupić lakier bezbarwny, zakupioną klape musisz zmatować papierem wodnym gradacja 400 powinna być ok nastepnie po zmatowieniu dokładne odtłuszczenie i nakładanie podkładu 3 warstwy w odstępach 20-30min po tej operacji klapa musi całkowicie wyschnąć zakładam ze masz garaż bo temp musi byc przyzwoita około 20st po wyschnięciu czyli po 24h motowisz podkład jak pod akryl 600 na mokro po metalik 800 na mokro po zmatowieniu dokladnie odtłuszczasz i malowanie lakierem 3 warstwy co 20-30min, jak masz metalika to po ostatniej warstwie po 30min nakładasz 3 warstwy bezbarwnego i znowu 24h schniecia po tym czasie bedzie piekna skórka pomarańczowa która trzeba spolerwoac papierem wodnym 2000 a później pasta polerska. z grubsza tak to wyglada radze odłozyc kase na lakiernika bo malowanie szprejem wyjdzie kiepsko
bąku

Post numer:#3  Postprzez kamil.k » 26 paź 2008, o 10:43

no i ze spreju jest chyba mniej twardy lakier i małe powierzchnie to jakos sia tam pomaluje a na wiekszych można cienie porobic i inne babole
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Nadwozie: -------
Silnik: m20b27
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#4  Postprzez Pietrek » 26 paź 2008, o 11:20

Sprayem nigdy klapy nie pomalujesz dobrze :wink: oddaj albo samą klape blacharzowi, on dobierze tyle lakieru ile trzeba i będzie dobrze , ja kupowałem litr lakieru za 200 zł ...
Blacharz nie powinien wziąść więcej jak 250-300zł a będzie pomalowane tak jak powinno być
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez zygi1066 » 26 paź 2008, o 11:46

lepiej zainwestuj i oddaj komuś, kto umie to robić. nie warto się ładować w takie coś, bo tylko pogorszy sprawe
zygi1066
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#6  Postprzez jawor735 » 26 paź 2008, o 13:05

ok dzieki wielkie. wlasnie takich odpowiedzi oczekiwalem :cool2: czyli zbieram kase i oddam komus kto to ogarnia . a jeszcze takie pytanie poza tematem jak licza sobie za dobor farby gdybym chcial dla siebie prywatnie np. 200 ml ??
jawor735

Post numer:#7  Postprzez WÓJEK » 27 paź 2008, o 00:04

lakiernik napewno dostanie lakier taniej... ale wszystko zalezy od tego jakiej firmy jest lakier... np Dublera masz po 100zł/l wiec za 200ml 20zł ale najprawdopodobniej bedzie różnica w odcieniu... PPG :cen: itp powyzej 200zł/l
WÓJEK

Powrót do Blacharstwo & Tapicerstwo