[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

szarpanie przy ruszaniu

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

szarpanie przy ruszaniu

Post numer:#1  Postprzez Black Shadow » 17 lip 2007, o 21:13

Problem jest taki, że po wrzuceniu pierwszego biegu i puszczaniu sprzęgła, wyczuwalne jest okropne szarpanie. Dzieje się tak tylko gdy silnik jest rozgrzany, szczególnie podczas stania w korkach. Wskaźnik temperatury jest prawie pośrodku. Ostatnio ruszałem z drugiego biegu bo bałem się, że się coś stanie! Może ktoś wie co się dzieje i może mi coś podpowiedzieć. Dziękuję za wszystkie fachowe porady :)
Black Shadow

Post numer:#2  Postprzez Iro » 17 lip 2007, o 22:34

Silniki Bmw to wysoko obrotowe silniki. Jak ja ruszam na jedynce i przy 2,5 tys zmienie bieg to tesz szarpie.w m43 jest tak samo. po prostu silnik sie dusi
a jezeli ty masz szarpanie ogolnie przy ruszaniu nawet jak masz "ciezka noge" i tobie szarpie to sie cos powalilo z ustawieniem mieszanki. Jak masz lpg to jedz do gazownika on ci wyreguluje :cool2:
Iro

Post numer:#3  Postprzez jackx-36 » 17 lip 2007, o 22:40

chyba wiem o jaki objaw pytasz i stawiałbym raczej na problem ze sprzęgłem, problem jest jak sie wszystko dobrze nagrzeje i sprzęgło nie chwyta poprawnie
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#4  Postprzez ZTJ » 18 lip 2007, o 00:10

iro-e30 napisał(a):Jak ja ruszam na jedynce i przy 2,5 tys zmienie bieg to tesz szarpie.w m43 jest tak samo. po prostu silnik sie dusi

Jak dla twojego silnika 2,5 tysia to za niskie obroty, żeby mógł płynnie rozwijać moc na dwójce, to albo jest już w baaardzo złej kondycji, albo niezbyt dobrze opanowałeś sztukę operowania gazem i sprzęgłem :roll: .
No chyba, że masz sprzęgło uwalone, tak jak najprawdopodobniej autor tego wątku.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#5  Postprzez Globi » 18 lip 2007, o 00:29

moim zdaniem też sprzęgło albo układ zapowietrzony od wysprzęglika :wink:
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#6  Postprzez Maniek » 19 lip 2007, o 16:20

HEJ WSZYSTKIM.. Ja dopuszam jeszcze jeden watatek, byc moze prawdopodobnie masz walniety uszczelnicz i olej ze skrzyni wali ci na sprzeglo.... u mnie wlasnie jest walniety i kapie, jak stoje w korku mam podobne objawy ale jak postoi na zgaszonym silniku juz pozniej takich objawow puki sie silnik nie nagrzeje nie ma wiec przypuszczam ze wlasnie wina oleju bo na 16calowych felgach 205/55 kreci az milo. pozdrawiam
Maniek

Post numer:#7  Postprzez Jacek » 19 lip 2007, o 16:25

zanim wywalisz 500 na sprzęgło spróbuj wymienić poduszki tylnej belki.
miałem taki sam objaw jak Ty i pomogło po wymianie.
Jacek

Powrót do Mechanika & Części