[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Wymieniony parownik i wzrost spalania

Wszystko co jest związane z instalacjami LPG

Wymieniony parownik i wzrost spalania

Post numer:#1  Postprzez Majkel82 » 27 paź 2008, o 21:05

Mam taki problem, jakiś czas temu wymieniłem parownik na nowy Lovato bo falowały mi obroty na gazie. Od tej pory zajbiś :cen: wzrosło mi spalanie. Nieważne czy jade jak emeryt czy daje w pizd :cen: to i tak mi wychodzi ok 15-16l, wczesniej było ok 12-13l.
I tu pytanie czy po wymianie parownika nalezy od nowa regulować instalke?
Wymieniałem również wcześniej sonde na nową a czytałem, że jeśli sonda jest już zajechana to po wymianie na nową trzeba sprawdzić kompa bo mogą być błędy ze starej sondy i komp nie będzie odczytywał sygnałów z nowej i dlatego może być większe spalanie.
Pomocy :mad2:
Majkel82

Post numer:#2  Postprzez matisik » 27 paź 2008, o 21:32

sonda lambda nie ma nic do spalania LPG, po wymianie parownika powinno się wyregulować ponownie gaziwo
matisik

Post numer:#3  Postprzez mleszko » 27 paź 2008, o 21:42

Na pewno musisz wyregulować instalacje. To normalne, parownik nie dostosuje się sam do silnika. Każdy silnik wymaga innej ilości paliwa, którą trzeba ustawić. :) Powodzenia.
mleszko
Inżynier

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b20
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: 545i
Silnik: N62B44
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#4  Postprzez ZTJ » 28 paź 2008, o 11:07

matisik napisał(a):sonda lambda nie ma nic do spalania LPG

Jeśli jest to instalacja co najmniej drugiej generacji to ma.

[ Dodano: 28-10-2008, 10:07 ]
Majkel82 napisał(a):I tu pytanie czy po wymianie parownika nalezy od nowa regulować instalke?

OCZYWIŚCIE!
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#5  Postprzez miki » 28 paź 2008, o 12:08

Majkel82 ja w swojej nie wymienialem parownika ale oddalem go do regeneracji i po zamontowaniu trzeba bylo znow regulowac instalke nie wazne czy masz regulacje na srube czy przez krokowca, mi znajomy robil parownik ale on nie ma zlaczki do mojego kompa od gazu dlatego zalozyl mi srube i kazal jechac do zakladu elpigazu bo ich mam instalacje i tam mi wszystko ustawili od nowa. spalanie pozostalo bez zmian ale auto jezdzi lepiej.
tak wiec smigaj na regulacje do dobrego gazownika i powinno wszytsko wrocic do normy

[ Dodano: 28-10-2008, 11:09 ]
a i jeszcze jedno czy jak wyminiales parownik to masz dostosowany do mocy pojazdu czy wcisneli Ci mniejszy bo taki podobno wystarcza i jest tanszy :twisted:
miki

Post numer:#6  Postprzez Majkel82 » 29 paź 2008, o 00:20

Ok panowie czyli trza udać się do gaziarza na regulację i to czym prędzej bo orzełki wylatują przez rurę :) , tylko znaleść dobrego szpenia to będzie sztuka.
Myslałem, ze skoro przed wymianą parownika instalka chodziła dobrze to po zamontowaniu nowego nie trzeba bedzie nic regulować.
miki, podobno parownik do 150KM więc styka, wcześniej był do 130KM ale żadnej róznicy po wymianie i tak nie odczułem :mrgreen:
Majkel82

Post numer:#7  Postprzez mleszko » 29 paź 2008, o 11:30

jeśli nie masz silniczka krokowego na wężu, tylko taki zaworek, to każdy gazownik powinien zrobić to dobrze. To prosty zabieg, ale wypada go często powtarzać(co by szybko silnika nie zajechać złym składem mieszanki). Jak masz silniczek i lambda control system to lepiej poszukaj dobrego gazownika z interfejsem do kompa. Albo sam kup interfejs i poczytaj co i jak. :) fajna zabawa. :cool2:
mleszko
Inżynier

Moje BMW: 320i
Silnik: m20b20
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: 545i
Silnik: N62B44
Instalacja LPG: NIE

Powrót do LPG