[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Dlaczego nie odpali na LPG tylko na PB ze zwyklą inst. ??

Wszystko co jest związane z instalacjami LPG

Dlaczego nie odpali na LPG tylko na PB ze zwyklą inst. ??

Post numer:#1  Postprzez MisiekE30 » 4 lis 2008, o 18:22

Witam. Od niedawna stałem sie szczęśliwym posiadaczem wymarzonego e30 z motorem m40 z instalacją LPG. Sluchajcie mam takie dziwne pytanko bo jak wiadomo duzo ludzi ma instalacje lpg w swoich autach i nie kazdy ma sekwencję. Ja mam własnie zwykłą instalację i słyszałem opowiesci ze silniki BMW nie lubią gazu a jestem bardzo zdziwiony i jednoczesnie zadowolony tym ze moj jakos to lubi. Jak juz mowiłem mam zwykłą instalacje i znam się troche na mechanice i nie jedno juz robiłem w swoim zyciu i przeglądałem całą instalacje i nie moge dosc dlaczego gdy jest to zwykła instalacja nie moge go odpalic na gazie. Nigdy ale to przenigdy mi nie zapali na gazie tylko dopiero jak odpale na PB przejade kilka km zeby sie woda zagrzała moge włączyc sobie gaz i na nim jezdzic ( nawet jak silnik jest ciepły tez na gazie nie odpali tylko odpala na PB a po przegazowaniu do 2,5tys\obr zmienia sie na LPG) poprzedni własciciel moj kolega cos tam kiedys przy tym gazie kombinował i tak zrobił i nie chce mi powiedziec dlaczego tylko mowi ze tak musi byc. Wiem ze to dla silnika nawet lepiej jest gdy chodzi na jednym paliwie i na drugim ale jest to dla mnie denerwujące dlaczego tak jest? Wiecie moze o co chodzi ?? Druga ciekawostka jest taka ze moj Tata ma audi 80 na pełnym wtrysku i jak miał taką instalacje LPG jak ja teraz na poczatku jak kupił auto strzelał mu bardzo ten gaz a u mnie nawet strzału nigdy nie było i podejrzewam ze nigdy nie będzie a nie mam nawet zamontowanej klapki przeciw wybuchowej :twisted: Mam zamontowany tez filtr stozkowy w obudowie (juz po poprzedniku) i zadych problemów z gazikiem nie mam tylko czy mogłby mi ktoś wytłumaczyc to dlaczego nie mogę odpalic go na gazie skoro jest zwykła instalacja LPG.??
MisiekE30

Post numer:#2  Postprzez Waski » 4 lis 2008, o 18:48

hm masz tak jest w sekwencji to albo twój kolega kombinował coś w centralce albo masz centralne od sekwencji :) nie zawracaj sobie tym głowy
zapraszam na fejsa do polubienia czerwonych e30 pełno zdjęć i tapet czerwonych i innych e30 http://www.facebook.com/E30RedLove

K> karoserie e30 wąska lampa stan nadająca się jeszcze do ożywienia auta im starsza tym lepsza
Waski
Profesor

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx

Post numer:#3  Postprzez bboypumba » 4 lis 2008, o 18:49

podpinam się do pytania mam identyczną sytuację...kumpel ma 1,8 silnik i na gazie mu odpala gdy jest zimnym jak by to była PB bez problemowo...a ja jak mam pełną butle a nie mam PB to z jazdy nici... :cho:
bboypumba

Post numer:#4  Postprzez MisiekE30 » 4 lis 2008, o 18:51

NO własnie tylko ze sekwencja jest taka ze jak dojdzie do pewnej temp. przełączy się sam a ja musze przełączyc ręcznie. Ta centralka mnie własnie ciekawi. Z jednej strony jest to nawet dobre bo nie zatrze mi sie pompka od paliwa ale czasem jak mi brakuje gazu to włączam PB i jade a jak by było odwrotnie ?? ze miałbym, gaz a nie miałbym PB to co wtedy ? :mrgreen:

aha i moje jeszcze jedno pytanko od czego są te zielone lampki na dole licznika (taki pasek z zielonych kwadracików) bmw mam od niedawna i nie wiem wszytskiego o tych autach tak jak o innych...
MisiekE30

Post numer:#5  Postprzez ZTJ » 4 lis 2008, o 18:57

Waski napisał(a):hm masz tak jest w sekwencji to albo twój kolega kombinował coś w centralce albo masz centralne od sekwencji

centralka od sekwencji?! bzdura!

MisiekE30 napisał(a):czy mogłby mi ktoś wytłumaczyc to dlaczego nie mogę odpalic go na gazie skoro jest zwykła instalacja LPG

Wygląda na to, że masz instalację II-giej generacji z komputerem sterującym i zostały na nim ustawione dwie opcje:
- wyłączone odpalanie na LPG (zwane też odpalaniem awaryjnym)
- ustawiony próg temperatury reduktora na ileś tam stopni, poniżej którego nie można przełączyć na gaz

Wszystko to możesz sobie dowolnie poprzestawiać jak podłączysz się kabelkiem pod kompa. W pierwszej kolejności musisz się dowiedzieć jakiego masz kompa sterującego LPG.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#6  Postprzez MisiekE30 » 4 lis 2008, o 19:00

ZTJ, najlepsze jest to ze zadnego komputera tam nie ma! to jest zwykła instalka ktora sterowana jest za pomocą tzw "śruby"
MisiekE30

Post numer:#7  Postprzez Chawka » 4 lis 2008, o 19:00

MisiekE30 napisał(a):NO własnie tylko ze sekwencja jest taka ze jak dojdzie do pewnej temp. przełączy się sam a ja musze przełączyc ręcznie. Ta centralka mnie własnie ciekawi. Z jednej strony jest to nawet dobre bo nie zatrze mi sie pompka od paliwa ale czasem jak mi brakuje gazu to włączam PB i jade a jak by było odwrotnie ?? ze miałbym, gaz a nie miałbym PB to co wtedy ? :mrgreen:

aha i moje jeszcze jedno pytanko od czego są te zielone lampki na dole licznika (taki pasek z zielonych kwadracików) bmw mam od niedawna i nie wiem wszytskiego o tych autach tak jak o innych...

Te zielone kwadraciki pokazuja teoretycznie kiedy powinienes zrobic wymiane oleju, im wiecej kilometrow od ostatniej zmiany tym mnie ich bedzie swiecic
Chawka

Post numer:#8  Postprzez MisiekE30 » 4 lis 2008, o 19:02

No a one mi się zawsze swiecą wiec jak to jest ?? olej wymieniałem ...
MisiekE30

Post numer:#9  Postprzez mleszko » 4 lis 2008, o 20:02

Jeżeli ci się palą wszystkie, to w porządku, powoli będą ci znikać i wtedy znowu wymienisz olej i zresetujesz.
mleszko
Inżynier

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b20
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: 545i
Nadwozie: Sedan
Silnik: N62B44

Powrót do LPG