[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

ewidentnie brak mocy

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

ewidentnie brak mocy

Post numer:#1  Postprzez WojtasTbs » 21 lip 2007, o 18:19

czy brak mocy moze byc spowodowana (niewymianą od dłuższego czasu świec)...?
WojtasTbs

Post numer:#2  Postprzez ZTJ » 21 lip 2007, o 18:42

Delikatny spadek mocy może wystąpić, ale ewidentny jak w tym przeypadku raczej nie. A jak rozrząd sie u Ciebie miewa?
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez WojtasTbs » 21 lip 2007, o 20:18

chodzi o to ze od czasu do czasu cos sobie strzeli w silniku a rozrząd a wiesz ze nie wiem hehe
WojtasTbs

Post numer:#4  Postprzez Strzelba » 21 lip 2007, o 23:33

a masz gaz w aucie
i kiedy wymieniales filtr paliwa
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#5  Postprzez ZTJ » 21 lip 2007, o 23:54

WojtasTbs napisał(a):chodzi o to ze od czasu do czasu cos sobie strzeli w silniku a rozrząd a wiesz ze nie wiem hehe

A jak pracuje silnik? Nie cyka przypadkiem głośno?

strzelba napisał(a):a masz gaz w aucie

Ma gaz. Teraz zobaczyłem, że na mechanika/części stworzył podobny wątek :wink:
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#6  Postprzez Globi » 22 lip 2007, o 00:26

jak sobie strzeli czasem to wina gazu parownik pewnie ma dość. A jak zachowuje sie na benzynie ?
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx

Post numer:#7  Postprzez Fasola_Gdańsk » 22 lip 2007, o 10:33

zeby gaz nie strzelal potrzeba swiezej kopulki i palca, kabli i swiec + szczelny dolot, cala "tajemnica"

ostatnio zamontowalem do M40 kable sentech dedykowane do LPG, koszt okolo 120zl, 5000km zrobilem bez zadnego wystrzalu, ale to wciaz tylko 5000km, wiec co do trwalosci tych kabli jeszcze sie nie wypowiadam
Fasola_Gdańsk

Post numer:#8  Postprzez Chalski » 23 lip 2007, o 08:43

Powiedz mi kolego czym różnią się "kable dedykowane do gazu" od zwykłych kabli WN dedykowanych do danego modelu??
Wydaje mi się że niczym, podobnie jak świece - to tylko "chłyt marketingowy"

Warto oczywiście zajrzeć do palca i kopułki - ew oczyścić elementy z powstającego nalotu przypominającego kamień. Szczelność dolotu to podstawa, a zbyt uboga mieszanka na LPG może skutkować strzałami, których na pewno nie lubi klapa przepływomierza.

Kable jak i świece - najlepiej żeby były takie jakie przewiduje producent, dobrej firmy - np przewody i świece NGK ew kable jeszcze np BERU. Nie są tanie ale jakośc powala jakieś tam Semtechy czy Janmora (tu złe doświadczenie z MB S-ki ojca gdzie Janmor wytrzymał chyba z 5kkm po czym zrobiła się dyskoteka pod maską. Może to przez trudne warunki pracy - silnik v8 4,2 mało miejsca, kable w kanalikach itd, a może po prostu jakość do d... i nie odpowiednie materiały - janmor np robi kable na graficie, a MB wymaga kabli z drutem)
Chalski

Post numer:#9  Postprzez WojtasTbs » 23 lip 2007, o 09:59

na benzynie brak wystrzałów moc jest ale praca silnika chodzi nierówno
WojtasTbs

Post numer:#10  Postprzez ZTJ » 23 lip 2007, o 10:28

W pierwszym rzędzie zmień świece i filtr powietrza oraz sprawdź szczelność dolotu. Na koniec wyreguluj instalację i nie tak, żeby jak najmniej palił (uboga mieszanka=same kłopoty), tylko żeby przede wszystkim dobrze jeździł.

Jak pracuje silnik? Cyka? Na benzynie wkręca się do odcięcia?
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#11  Postprzez WojtasTbs » 23 lip 2007, o 11:04

na bezynie tak wkreca sie do odciecia
WojtasTbs

Post numer:#12  Postprzez Fasola_Gdańsk » 23 lip 2007, o 11:37

Chalski napisał(a):Powiedz mi kolego czym różnią się "kable dedykowane do gazu" od zwykłych kabli WN dedykowanych do danego modelu??
Wydaje mi się że niczym, podobnie jak świece - to tylko "chłyt marketingowy"

teoretycznie masz racje, gazu nie obchodzi jaka iskra bedzie "podpalony" i skad ta iskra sie wezmie, ale cena tych kabli jest dobra, i naprawde dzialaja, tylko jak pisalem wczesniej, za krotko je mam zeby cos napisac o trwalosci. Ale fakt jest faktem, kilometry bez najmniejszego wystrzalu gazu leca :)

Wg tego co napisali na pudelku to te kable maja przedluzyc czas iskrzenia swiecy, przez co zmniejsza sie ryzyko niespalenia mieszanki, czy tak jest naprawde - nie wiem, trzebaby bylo nie wiem jakich urzadzen pomiarowych zeby to sprawdzic.
Fasola_Gdańsk

Post numer:#13  Postprzez Chalski » 24 lip 2007, o 08:48

Hehe "przedłużenie iskrzenia" :DDDDD
Że niby jak mają to zrobić kable?? Mają w sobie kondensatory czy dodatkowe cewki wysokiego napięcia??
Kabel zapłonowy ma po prostu z małymi stratami i szybko doprowadzić napięcie do świecy. No i przede wszystkim ma nie mieć przebicia na którejś z fajek lub na samym kablu.
Makabra jak dla mnie co oni wypisują na opakowaniach - papier jednak przyjmuje wszystko.

To czy mieszanka się spali czy nie zależy od rozrządu i układu zapłonowego (wyprzedzenia zapłonu) no i od tego czy elementy układu dobrze działają (przerwa na świecy, połaczenia, przebicia ...). Na spalanie się ma też wpływ sama mieszanka - to czy jej skład jest odpowiedni (odpowiedzia proporcja paliwa/powietrza.
Chalski

Post numer:#14  Postprzez WojtasTbs » 2 sie 2007, o 14:09

świece wymieniłem i powiem tak na benzynie idzie jak przecinak na gazie juz tak nie czyli kwestia wyregulowania gazu pozostaje?
WojtasTbs

Post numer:#15  Postprzez Chalski » 2 sie 2007, o 14:24

Prawidłowy tok rozumowania.
Ew jeszcze może zmiana filtra powietrza i gazu oraz kompletna regulacja instalki LPG
Chalski

Następna strona

Powrót do Mechanika & Części