[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Sprężyna mi pękła...

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Sprężyna mi pękła...

Post numer:#1  Postprzez abrover » 26 lip 2007, o 19:32

Witam.

Dziś podczas wyjazdu z domu, gdy jechałem tyłem i mocno skręciłem na piaskowy uskok z dół (droga jest niżej niż moja dróżka dojazdowa) coś nagle piznęło i potem podczas skręcania w lewo słychać głośne stuki (zarówno na dziurach jak i podczas skręcania na postoju). Wysiadam, pomyślałem że to coś z układem kierowniczym, ale pomyślałem NIEMOŻLIWE, PRZECIEŻ JECHAŁEM 20 KM/H I PO PROSTU KOŁA MOCNO SKRĘCONE WPADŁY NA ULICĘ PIASKOWĄ KTÓRA JEST NIŻEJ O 10CM, nie ma szans żeby coś puściło. Skręcam kołem całkiem w lewo i patrzę na lewą kolumnę a tam wogóle jakiś zwój idzie od dołu i się kończy w 1/3 wysokości, jakby wewnątrz pozostałych zwojów sprezyny, nawet mi sie to logicznie nie mieści w pale jak ona jest złamana, wogóle sprężyna nie jest równolegle do amorka!!!! MASAKRA!!!

Poza tym patrze, a moje sprężyny mają 4 zwoje a w katalogu widać że jest 6 zwojów!!! Są obcięte!!!! Dlatego miska olejowa jest 10cm nad ziemią....

Apeluję do wszystkich o sprawdzenie stanu zawieszenia, zwłaszcza sprężyn, bo może to Was spotkać!!

Przynajmniej podniosę go do standardowej wysokości i nie będzie tak tłuc amorów na dzurach.... jedyne zalety....

MAM PYTANIE, CZY SPRĘŻYNY PRZEDNIE BYŁY TAKIE SAME w 318i SEDAN WĄSKIEJ I SZEROKIEJ LAMPIE?

Pozdrawiam
abrover

Post numer:#2  Postprzez Iro » 26 lip 2007, o 22:04

Masz sciete 2 zwoje czyli zglebiona Bunie. :)
poprzedzni wlasciciel chcial sobie obnizyc autko wiec se obcia 2 zwoje, tyle sie obcina.
Jak dobrze sie jezdzilo na takich sprezynach to se kub 1 szt. zetnij katowka 2 zwoje wstaw i po sprawie.Pamietaj ze jak wstawisz normalne 6-zwojow to do gory przod o 5-7 cm pojdzie i autko straci na wygladzie i na przyczepnosci na zakretach:)
decyzja nalezy do ciebie :cool2:
Iro

Post numer:#3  Postprzez ZTJ » 26 lip 2007, o 22:18

iro-e30 napisał(a):Jak dobrze sie jezdzilo na takich sprezynach to se kub 1 szt. zetnij katowka 2 zwoje wstaw i po sprawie.

Sęk w tym, że na 90% właśnie dlatego pękła ta spręzyna, bo była obcinana. Jak obniżać, to tylko poprzez kupno twardszych i krótszych sprężyn (za dwa tygodnie zakładam u siebie -40/-40 :cool2: )
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#4  Postprzez abrover » 26 lip 2007, o 23:10

Nie będę kombinował z jedną, bo na 100% będzie wtedy stał krzywo.

A z podwyższenia samochodu się cieszę, nie potrzebuję bolidu przyklejonego do gleby, a wreszcie będzie spokój na koleinach, garbach i krawężnikach :) I miska olejowa w końcu będzie miała spokojne życie :roll:
abrover

Powrót do Mechanika & Części