[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Problemy z m20b20, nierowna praca

Wszystko co jest związane z instalacjami LPG

Problemy z m20b20, nierowna praca

Post numer:#1  Postprzez Plusak » 30 lis 2008, o 22:17

Witam!
Poltora roku temu kupilem moje m20b20 z gazem. silniczek chodzil idealnie zarowno na Pb jak i LPG. do czasu...
dwa tygodnie temu w czasie jazdy skonczyl mi sie gaz i dosc mocno strzelil. po przelaczeniu na benzyne silnik nie mogl wkrecic sie na obroty, przerywal i gasl, ale jakos dokulalem sie do domu. z tego co czytalem na forum musiala to byc przeplywka i powinna chodzic na gazie.
na drugi dzien zatankowalem gaz, ale wogole nie trzymal wolnych obrotow, gasl. na bezynie mocno falowal i sie dusil. po przejechaniu kilku kilometrow na LPG byl kolejny wystrzal, po ktorym o dziwo wszystko bylo OK i na Pb i na gazie.
Niestety w kolejnych dniach bylo coraz gorzej... wystrzaly byly coraz czestsze... mam zalozony antywybuch, wiec czasami spada guma, czasami nie. rozebralem caly dolot powietrza, wyczyscilem krokowca, ogladalem przeplywke, nic sie w niej nie obluzowalo, klapki chodzo lekko, wydaje sie byc ok. swiece, przewody, kopulka, palec sa roczne.
Obecnie objawy sa takie:
- zapala normalnie na Pb i LPG
- na Pb chodzi dosc rowno, lecz przy wduszeniu pedalu gazu dusi sie ciezko jest ruszyc, natomiast gdy zlapie obroty idze do przodu; z rury leci strszny smrod benzyny jakby nie przepalala wszystkiego, na analizotorze spalin wyszla masakra, facet powiedzial, ze syrenka mniej kopcila... :)
- na LPG samochod chodzi rowno i nie przerywa, niestety gdy sie nagrzeje zaczyna strzelac, praktycznie przy kazdym mocniejszym wduszeniu gazu.

Od czego zaczac? znajomy mowi, ze mam wymienic sonde lambda, poniewaz wedlug miernika nie dziala poprawnie...
nie chcialbym wydawac kasy na cos co nie potrzebne...
Z gory dzieki za wyczerpujace odpowiedzi. :)
Plusak

Post numer:#2  Postprzez tigre0070 » 30 lis 2008, o 22:57

tak więc przede wszystkim - wyczyść silniczek krokowy a sondę sprawdź jeszcze raz - jak pokazuje złe wartości to wymień , jedź do gazownika na regulację gazu itp , ew jak dasz radę to wyczyść reduktor - w nim zbiera się jakiś paskudny szlam.

pzdr
tigre0070

Post numer:#3  Postprzez Plusak » 30 lis 2008, o 23:03

krokowca jak pisalem czyscilem, sonde sprawdzalem wczoraj i rzeczywiscie pokazuje maksymalnie 0,11 V i stoi czasem przeskoczy, niezaleznie od obrotów. napewno jest walnieta, tylko czy to ona ma wplyw na takie zachowanie?
i czy kupic uzywana sonde czy nowa? bo roznica w cenie jest spora...
Plusak

Post numer:#4  Postprzez tigre0070 » 30 lis 2008, o 23:07

ma wpływ i lepiej kupić nową.
świece możesz wymienić , kable dłużej wytrzymują.
tigre0070

Post numer:#5  Postprzez Jakub.j » 30 lis 2008, o 23:18

stawiam na przeplywke.... niektore instalacje gazowe biora sygnal z przeplywki...
Jakub.j

Post numer:#6  Postprzez Plusak » 1 gru 2008, o 01:33

moja instalacja I gen. raczej nie bierze zadnych informacji z przeplywki...
po za tym jak mowilem ogladalem przeplywomierz i wyglada, ze wszystko jest ok.
Plusak

Post numer:#7  Postprzez ANDRZEJ-BIELAK » 1 gru 2008, o 07:59

Jakub.j napisał(a):stawiam na przeplywke....
Moim zdaniem to też przepływka
Plusak napisał(a):po za tym jak mowilem ogladalem przeplywomierz i wyglada, ze wszystko jest ok.
wyglądać na ok to może, ważne czy dobrze pracuje. Weź od kogoś na podmiankę i zobaczysz jak to chodzi.
ANDRZEJ-BIELAK

Post numer:#8  Postprzez emo320 » 1 gru 2008, o 14:23

zmień przepływkę albo sonda , mam pytanie silnik nie mam mocy i kopci i dużo pali to to sonda na bank.
emo320

Post numer:#9  Postprzez Plusak » 1 gru 2008, o 16:06

moja napewno kopci i nie ma mocy, a czy duzo pali to nie wiem bo nie da sie jezdzic, wiec nie ma jak sprawdzic...
sonde juz kupilem na allegro wiec za pare dni bede mial i napisze czy sie poprawilo.
niestety przeplywki nie mam od kogo przelozyc, nie znam osobiscie nikogo z e30... :(
moze ktos by pomogl?
Plusak

Post numer:#10  Postprzez serek_pl » 2 gru 2008, o 08:32

spokojnie poczekaj a sondę jeśli tak jak mówisz na sadzie pokazuje Ci tylko 0,11V to po prostu leje za duo paliwa a silnik nie jest w stanie tego przetrawić zobacz na świece i je wyczyść sprawdź odstępy jak cos to zapodaj jeszcze reset kompa acha i nie włączaj narzazie instalki gazowej po wymianie sondy przez jakieś 1000 km nie wiem czy tak jest w BMW M20 ale większości silniki maja pewne możliwości adaptacyjne dlatego daj mu się pouczyć przez pewien okres możesz jeszcze zerknąć na przewody czy wilgoć gdzieś nie zaszła itp.
serek_pl
Uczeń

Moje BMW: 318ti
Nadwozie: Coupe
Silnik: M44B19
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#11  Postprzez Plusak » 2 gru 2008, o 08:55

swiece czyscilem, byly troche czarne... przewody sprawdzalem, wyglada ze wszystko jest ok.
reset kompa rowniez robilem, no ale zrobie jeszcze raz jak zaloze nowa sonde... czekam az przyjdzie i zaraz zakladam. :)

[ Dodano: 06-12-2008, 19:33 ]
no niestety nowa sona nie pomogla... objawy sa takie same a pieniadze w bloto... :mad2:
co obstawiacie nastepnego?? nie chcialbym wydawac kolejny raz pieniedzy na marne...
Plusak

Powrót do LPG