[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Dzwonienie w silniku M10. I jak wyjać stacyjkę?

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Dzwonienie w silniku M10. I jak wyjać stacyjkę?

Post numer:#1  Postprzez piotreek e-30 » 30 lip 2007, o 21:41

Witam. Jedno pytanie dotyczy stacyjki- jak ją wyjąć? Jest tam taka jedna śruba ze spiłowanym chyba łbem. Rozwiercić ją czy co?Osłony plastikowe mam już zdjęte. Drugie pytanie : W ubiegłym tyg zmieniałem uszczelke podgłowicą w 1.8 (gaźnik) M10. Przy okazji zmieniałem rozrząd koła zębate prowadnica łańcuch napinacz. Po dwóch dniach pojawiło sie dziwne dzwonienie( można porównać do luźnego łańcucha rozrządu w maluchu:) nie aż tak głośne ale słyszalne. Po dodaniu gazu hałas rośnie wraz z obrotami. Dodam jeszcze że zmieniałem pompe wody. Albo coś z rozrządem jest nie tak:/ albop zostaje jeszcze alternator, chociaż wcześniej tego nie było. Ma ktoś pomysł co to może być? Co sprawdzić?
piotreek e-30

Post numer:#2  Postprzez Globi » 30 lip 2007, o 22:29

co do dzwonienia to może być jakaś podkładka albo nasadka pozostawiona po wymianie zdarzały sie już takie przypadki albo coś z łańcuchem najlepiej rozebrać a alternator zeby sprawdzić to po prostu zdejmij pasek i zobacz co będzie bez niego co do stacyjki to nie wiem bo nigdy nie rozbierałem w e30 w mercedesie przecinakiem mi sie udało odkręcić :wink:
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez jackx-36 » 31 lip 2007, o 08:50

silnik:
raczej tak jak naisał Globi , alternator wydaje takie dżwięki , może rozrząd
stacyjka:
wkładasz kluczyk i przekręcasz ( juz nie pamietam czy do pozycji I czy II musisz potrenowac ) powinna puścić blokada , albo z boku powinnien byc jakis guziczek do wciśniecia tak jak to jest w mercach , oczywiscie najpierw odłączasz kostke od stacyjki

to są tylko moje przypuszczenia poniewż nigdy nie wymieniale stacyjki w E30 ale do takie miałem doswiadczenia z innymi samochodami - kluczyk w stacyjce i dopiero wtedy dało rade wyjąć, być moze ma cos wspólnego ta śruba którą opisujesz
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#4  Postprzez Chalski » 31 lip 2007, o 09:25

Możliwe że stacyjka jest przykręcona do kolumny kiierowniczej na zrywalne śruby - wtedy albo diaks albo przecinak.

Jeśli chodzi o wyjęcie stacyjki w MB - zazwyczaj zrywalne śruby, a "przycisk" jest do zdjęcia samego bębenka - żeby go wcisnąc trzeba było ustawić kluczyk w pozycje chyba I i wsadzić drut/gwóźdź w otwór obok dziury na klucz - zchodzi wtedy stalowa tulejka chroniąca bębenek zamka. Niestety BMW nie rozbierałem więc nie powiem jak to jest na 100%.
Chalski

Post numer:#5  Postprzez Iro » 31 lip 2007, o 11:31

Proste jak but lewej nogi:) co dzwoni - lancuch, sprawdz napinacz czy sie nie wykrecil.
zobacz to:
Obrazek
Obrazek

moze cos pomoze..
Iro

Powrót do Mechanika & Części