[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

[M40B18] Układ zasilania - problemy; hamulce

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Post numer:#16  Postprzez jackx-36 » 1 sie 2007, o 16:44

ZTJ, tyle kosztuje w ASO orginalny przewód łączący silnik krokowy z przeustnicą , czyli kawałek wyprofilowanej gumowej rurki z łącznikiem przewodów wodnych :cool2:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#17  Postprzez apply » 1 sie 2007, o 17:52

Chalski napisał(a):Tyle że w żadnym silniku zdjęcie korka nie powoduje takich warjactw obrotów - u mnie (Corolla AE92 silnik 1,6 4A-FE) jest na wężu odmy dławik przepływu powietrza i nie ma problemu że jak uchyle korek to zaraz coś wariuje.

A no widzisz sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. W tym silniku jak piszesz jest dławik powietrza, a w naszych E30 takiego nie ma.
A to, że takiego efektu nie ma w Twojej Corolli nie oznacza, że żadnego silnika to nie dotyczy.
apply
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#18  Postprzez Chalski » 24 wrz 2007, o 08:37

Witam.
Ostatnio na gwałt szukałem zbiornika paliwa - wyciekało paliwo i było podejrzenie że gdzieś przerdzewiał - tak wszyscy specjaliści i warsztatowcy mówili :D

Okazało się po sprawdzeniu organoleptycznym, że za wyciek jest odpowiedzialna metalowa rurka paliwowa przyklejona od góry zbiornika. Naprawa nastąpiła bez zdejmowania zbiornika przez pominięcie metalowej rurkii zastąpienie jej przewodem gumowym :D

Moje spostrzerzenia - ktoś kto projektował e30 chyba w pierwszej fazie projektu zapomniał o zbiorniku i na koniec starał się go wcisnąć na siłe. Jeszcze w żadnym samochodzie nie widziałem tak kiepskiego dostępu do zbiornika paliwa. Trzeba zdjąć wał napędowy, układ wydechowy - przecież to chore.

Autko miało przymusowy postój i pojawił się nowy problem - stanął hamulec ręczny - wczorajsza przejaźdrzka do wawy i z powrotem zakończyła się chyba lekkim przypaleniem okładzin hamulcowych :(
Moje pytanie:
Czy bardzo ciężko jest wyjąć linki od hamulca ręcznego od strony kabiny? Też trzeba rozebrać pół samochodu?
Chalski

Poprzednia strona

Powrót do Mechanika & Części