[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Od czego zależy zuzycie lpg?

Wszystko co jest związane z instalacjami LPG

Post numer:#16  Postprzez skandalista » 10 lis 2008, o 18:26

Waski napisał(a):ale cały czas było OK, zaczeło go ubywać niedawno bo nawet wcześniej tego nie zauważyłem, nie dawno również zaczął mi za dużo palić... Woda wyparowuje od razu, a płyn chyba nie powinien?

po płynie zawsze zostaje biały osad i widać gdzie ucieka tzn w moim przypadku zawsze osad został gdy płyn odparował:)

Waski napisał(a):mnie tez to zastanawia bo mnie za dużo pali jeżdżąc po mieście. Przykładowo jechałem po fele do edka zatankowałem gazu do maxa i zrobiłem 402 kilosy przy stałęj jeździe 80km/h jak emeryt a jak jeżdżę u siebie to na 32l robię 230-250kilosów to trocha duże spalanie
emeryt 8l na setkę
miasto 14-15l na setkę

a po którejh stronie samochodu masz parownik??
siedząc za kierownicą pewnie po lewej prawda??
im dłużzy wąż doprowadzający gaz do kolektora/przeputnicy tym wieksze spalanie w mieście to przeczytałem kiedyś na jakiś forum bmw i szczerze to sie to sprawdza w przypadku gdy wąż jest za długi to na trasie przy stałej prędkości spalanie jest dużo niższe niż spalanie podczas jazdy w trybie miejskim
skandalista

Post numer:#17  Postprzez GesTee » 1 sty 2009, o 14:26

123
Ostatnio edytowano 3 cze 2013, o 22:55 przez GesTee, łącznie edytowano 2 razy
tu miał byc obrazek ale pedalstwo coś namotało ;(
GesTee
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#18  Postprzez zygi1066 » 1 sty 2009, o 15:55

wogóle DURNE pytanie.... :duh:
zygi1066
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#19  Postprzez czort e34 » 4 sty 2009, o 01:30

marpusz napisał(a):matisik ładna różnica :jawdrop: ja z drugiej strony też jestem zdziwiony że między jazdą spokojną a butowaniem nie ma dużej róznicy w spalaniu... przy spokojnej jeździe moje 320i na full butli 50L robi jakieś 280-290km, a jak ostatnią butle pilowałem praktycznie co chwile 5-6k obr to przejechałem tylko 35km mniej... :lol:

i z ta opinia sie zgodze. moje m20b20 butowane badz nie palilo tak podobnie az zaskakujaco
czort e34

Post numer:#20  Postprzez ZTJ » 4 sty 2009, o 12:39

bnd07 napisał(a):i z ta opinia sie zgodze. moje m20b20 butowane badz nie palilo tak podobnie az zaskakujaco

Wniosek- przy małych obciążeniach mieszanka była bogata, a przy dużych uboga. Cudów nie ma.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#21  Postprzez rekin81 » 4 sty 2009, o 13:09

i z ta opinia sie zgodze. moje m20b20 butowane badz nie palilo tak podobnie az zaskakujaco

moje m20b20 paliło najczęściej 13L LPG, rekord to 18/100, prawie non stop prawy but w podłodze ...

dużo zależy od instalacji, w zwykłej na śrubę ustawia się średnią dawkę gazu, można odkręcić mocniej ale wtedy bardzo dużo pije :D

w instalacji z komputerem silniczek krokowy ustawia dawkę, wtedy przy dużym obciążeniu podaje dużo gazioru
rekin81

Post numer:#22  Postprzez M-Technic2 » 17 sty 2010, o 22:46

czy taki silniczek krokowy i sama onstalacje da sie latwo i szybko przerobic na taka z "komputerem" ? jak jest na srubie
M-Technic2
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#23  Postprzez ksx9 » 18 sty 2010, o 10:18

Spalanie zależy też od parownika bo jak masz parownik sterowany przez czujnik położenia przepustnicy to pali więcej, na podcisnieniowym pali mniej, może dużej różnicy nie ma ale zawsze te 2-3 litry na 100km 8) A dynamika jazdy taka sama :kie:
ksx9
Inżynier

Moje BMW: e36
Nadwozie: Coupe
Silnik: m42b18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#24  Postprzez muniek126 » 20 sty 2010, o 22:27

Witam.
Wpływ różnych czynników na spalanie LPG to rozległy temat.
Na pewno odpowiednie podgrzanie parownika, druga sprawa jego stan, jeśli stary to będą się zawieszać dźwigienki od brudu co powoduje zalewanie silnika bądź przygasanie itp objawy.
Następną rzeczą i bardzo ważną to stan filtra powietrza, im bardziej zasyfiony tym gorzej i pije więcej.
Dobranie odpowiedniego miksera też ma wpływ a co najważniejsze to ustawienie całej instalacji.
Nie ma się co czarować ale instalacje na tzw śrubę nie są w stanie utrzymać prawidłowego składu mieszanki w całym zakresie obrotów i obciążeń.
Już instalacja 2 gen pozwala na dosyć dokładne ustawienie składu dzięki silniczkowi krokowemu, możliwość ustawienia cutt off co również zmniejsza spalanie, i co ważne daje podgląd na pracę sondy lambda.
muniek126

Poprzednia strona

Powrót do LPG