[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

wymiana sprzegła

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

wymiana sprzegła

Post numer:#1  Postprzez Waski » 3 sie 2007, o 06:25

niestety sprzęgło zaczyna mi umierać i muszę je wymienić i oto mam do was kilka pytań
1. jakiej firmy kupić sprzęgło
2. czy dam rade sam je wymienić
3 czy może ktoś z was podać jak sie to robi(krok po kroku ) bo nigdy w życiu nie wymieniałem sprzęgła ale cóż człowiek sie uczy
4 czy dam rade zrobić to bez kanału
zapraszam na fejsa do polubienia czerwonych e30 pełno zdjęć i tapet czerwonych i innych e30 http://www.facebook.com/E30RedLove

K> karoserie e30 wąska lampa stan nadająca się jeszcze do ożywienia auta im starsza tym lepsza
Waski
Profesor

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 325i

Post numer:#2  Postprzez Chalski » 3 sie 2007, o 07:53

Co do firmy ... nie wiem - jeśli do "normalnej" jazdy wystarczy w 100% np Sachs, jeśli do wściekania, przydał by się spiek albo okładziny mocniejsze niż seryjne.
Poza tym nie wiadomo czy musisz wymieniać docisk czy wystarczy sama tarcza.
To czy wymieniać docisk - okarze się po rozebraniu sprzęgła - jeśli słoneczko (sprężyna stykająca się z łożyskiem oporowym) nie będzie wycięta - jej końce, i jeśli powierzchnia docisku stykająca się z tarczą nie będzie zbyt mocno wytarta (jak tarcza hamulcowa). Tak więc jeśli słoneczko i powierzchnia docisku będą ok to mozna nie wymieniać docisku.
Po zdjęciu skrzyni i sprzęgła warto skontrolować stan uszczelniacza wału korbowego od strony skrzyni - jeśli w obudowie sprzęgła są ślady oleju silnikowego to warto zdjąć jeszcze koło zamachowe i wymienić uszczelniacz wału.

Czy dasz rade sam wymienić ... cięzko powiedzieć - trzeba wyjąc całą skrzynie, a więc odkręcić ją od wału, odczepić mechanizm zmiany biegów, w końcu odkręcić od silnika - proste to nie jest a do zamontowania z powrotem przydała by się druga osoba żeby skrzynie wsadzić z powrotem. Aha i ważne jest żeby wycentrować tarcze po przykręceniu docisku (właściwie w trakcie_ bo inaczej nie wejdzie wałek sprzęgłowy lub wejdzie z dużym trudem i podczas tego uszkodzisz słoneczko)

Co do robienia bez kanału ... mysle że da rady ale przydał by się jakiś wysoki krawężnik - ew najechanie samochodem (chociac przodem na jakieś wysokie na conajmniej 20 cm podstawki lub wylewarowanie samochodu z obu stron i postawienie na kobyłkach - tak żebyś miał jak wleźć pod samochód) (ja tak robiłem bez kanału - co prawda w Corolli AE111 - kilka godzin roboty)
Chalski

Post numer:#3  Postprzez jackx-36 » 3 sie 2007, o 11:16

"Sachs", "Valeo" ( w pudełku są to te same części a często i gesto sie zdarza że w pudełku sachsa są graty valeo )
"Luk"
"NKK" - japońskie
raczej wymieniaj cały komplet
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#4  Postprzez Fasola_Gdańsk » 3 sie 2007, o 11:28

bez kanalu to misja

zaopatrz sie w torx`y, imbusy, szczote druciana, grzechotke i przedluzki, i cierpliwosc, te sruby nie bedzie latwo odkrecic

skrzynia jest na tyle lekka ze da sie nia operowac samemu i podeprzec do montazu czyms, wazy na oko z 15kg

pamietaj o poprawnym zamontowaniu wysprzeglika, zeby nie trzeba bylo jeszcze raz sciagac skrzyni

zeby wymontowac/zamontowac spowrotem wal, odkrec srodkowa podpore, i zlam go w polowie na przegubie - wyjdzie/wejdzie na 100% w ten sposob

wypadaloby zaprzec jakos silnik zeby sie nie bujnal do tylu za mocno po zdjeciu podpory skrzyni, na wszelki wypadek zdjalbym przed wszystkim wisco
Fasola_Gdańsk

Post numer:#5  Postprzez Waski » 3 sie 2007, o 11:34

zapraszam na fejsa do polubienia czerwonych e30 pełno zdjęć i tapet czerwonych i innych e30 http://www.facebook.com/E30RedLove

K> karoserie e30 wąska lampa stan nadająca się jeszcze do ożywienia auta im starsza tym lepsza
Waski
Profesor

Post numer:#6  Postprzez Chalski » 3 sie 2007, o 12:04

Brał bym Sachsa, ale są i zwolennicy Valeo - cena podobna więc twoja sprawa co weźniesz - obydwa nowe (jedno nawet z gwarancją :DDDDDDD - ciekawe na co ta gwarancja?)
Tyle że jak pisałem - jesli nie masz zamiaru brać ślubu z samochodem, to może nie jest konieczna wymiana np docisku??
Chalski

Post numer:#7  Postprzez Waski » 3 sie 2007, o 16:25

tak traktuje moją becie jak zonę i nie mam zamiaru z nią sie rozstać:)

Waski
Profesor

Post numer:#8  Postprzez jackx-36 » 3 sie 2007, o 19:35

jackx-36 napisał(a):"Sachs", "Valeo" ( w pudełku są to te same części a często i gesto sie zdarza że w pudełku sachsa są graty valeo )

jak kupisz tańsze to będzie to samo czy kupisz droższe

i nie zaominaj ze sachs i valeo wysyła na rynek chyba 30 czy 40% częsci po regeneracji :evil:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez Strzelba » 3 sie 2007, o 21:52

jackx-36 napisał(a):sachs i valeo wysyła na rynek chyba 30 czy 40% częsci po regeneracji

co masz na mysli
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Kolejne BMW: 318iS
Silnik: M42B18

Post numer:#10  Postprzez Globi » 3 sie 2007, o 23:07

ja z miesiąc temu też wymieniałem i kupiłem sam docisk i łożysko a tarcze dałem do regeneracji i wyszło mi za wszystko ok 350zł + robota po znajomości 150 zł czyli w cenie kompletu tylko ze kupiłem docisk SACHS i łożysko SKF
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Post numer:#11  Postprzez Lord Lukasz » 4 sie 2007, o 09:10

Najwięcej sprzęgieł regenerowanych robi Luk, najlepsze opinia jest o sprzęgłach Sachs chociaż valeo też dużo sprzedaje no i Luk też jest ok. Do siebie np. założyłem tarcze i łożysko z Meyle
Lord Lukasz
Stażysta

Moje BMW: 330i
Silnik: M54B30

Post numer:#12  Postprzez jackx-36 » 4 sie 2007, o 10:37

strzelba, regeneruja stare tarcze sprzegłowe , obligują do tego przepisy UE o wykorzystaniu wtórnym i przetwarzaniu materjałow

a cena w sklepie za ganc noje i regenerowane jest taka sama :twisted:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#13  Postprzez Globi » 4 sie 2007, o 11:25

ja za regeneracje zapłaciłem 56zł jak dobrze pamiętam i zrobili naprawdę profesjonalnie
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Post numer:#14  Postprzez Strzelba » 4 sie 2007, o 15:32

jackx-36 napisał(a):strzelba, regeneruja stare tarcze sprzegłowe , obligują do tego przepisy UE o wykorzystaniu wtórnym i przetwarzaniu materjałow

a cena w sklepie za ganc noje i regenerowane jest taka sama :twisted:

no to przecie paranoja
a czy jest to jakos oznaczone ze tarcza jest nowa lub po regeneracji bo to tak cienko kupowac kota w worku
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Kolejne BMW: 318iS
Silnik: M42B18

Post numer:#15  Postprzez misHa » 6 sie 2007, o 13:45

Powinni dać jakoś do zrozumienia że kupuje się po regeneracji a nie nówkę no i oczywiście cena powinna być niższa. Wtedy wybór należy do klienta i jest OK, a tak to jest bezsens.
misHa

Następna strona

Powrót do Mechanika & Części