[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Jakim kolorem obszy? fotele?

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

Post numer:#16  Postprzez e30kowal » 8 sty 2009, o 16:36

No właśnie wybór tapicerki do klasyka nie jest taki łatwy. Ja pewnie niedługo będę miał podobny problem. W Twojej moim zdaniem zajebiście wyglądałaby brązowa materiałowa tapicerka. Chyba ktoś z forum ma coś takiego w sedanie.
e30kowal

Post numer:#17  Postprzez ryss15 » 8 sty 2009, o 18:45

Jaka mate zastosowac do pogrzewania foteli? bede obszywał skórą i chcialbym zastosowac ten patent ze względu na coraz bardziej skrajne temperatury :D prosze o linki
ryss15
Student

Moje BMW: 328i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: 525d
Nadwozie: Touring
Silnik: M57B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#18  Postprzez Janek » 8 sty 2009, o 20:04

Też się nad tym zastanawiałem, żeby wsadzić w siedzenia kierowcy i pasażera maty grzewcze w siedziska i oparcia. Na allegro jedna mata 30x30 12V kosztuje około 30 złotych. Normalnie to upychasz pod tapicerką, podłączasz + i masę do tego przełączniki takie jak od elektrycznych szyb dla kierowcy i pasażera do włączania i wyłączania.

Jak ktoś ma taki patent niech się podzieli po jakim czasie to się nagrzewa i do jakiej temperatury.
Janek
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#19  Postprzez bekkouche » 8 sty 2009, o 21:29

luk869 napisał(a):Co do skóry to mojemu wujkowi w nowej piątce obszyli w warsztacie za 5200zł (nie zapłacił w salonie 12 tys bo szkoda mu było). Po odliczeniu vat twierdzi, że wyjdzie go nieco powyżej 3 tys. Za ta kasę obszywają wszystko co sobie klient życzy, wszystko jest już w cenie.

Jeśli masz adres tego tapicera i jakiś kontakt do niego to podziel się tutaj albo na PW.

Przywiozłem dzisiaj te sportsitze. Jest dobrze. Działają jak trzeba i w sumie wystarczyłoby je porządnie wyczyścić żeby jako tako wyglądały, ale i tak je obszywam.
Kupiłem też MT1 kierę do obszycia. Koleś ma mnóstwo rzeczy w ogóle. Raj...
bekkouche

Post numer:#20  Postprzez ryss15 » 8 sty 2009, o 21:34

Janek napisał(a):Na allegro jedna mata 30x30 12V kosztuje około 30 złotych. Normalnie to upychasz pod tapicerką, podłączasz + i masę do tego przełączniki takie jak od elektrycznych szyb dla kierowcy i pasażera do włączania i wyłączania.

Podłączenie to zaden problem, ale nie wiem czy tapicer estetycznie to jakos upcha bo ja mam sportowe fotele od e30 te niby kubełki czy tam sportsitze

http://www.allegro.pl/item517835485_mat ... fotel.html mysle o tym, od razu masz przelącznik
ryss15
Student

Moje BMW: 328i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: 525d
Nadwozie: Touring
Silnik: M57B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#21  Postprzez Janek » 8 sty 2009, o 21:41

Ważne by upchał symetrycznie, żeby nie grzało tylko jednego poślada :lol:

A ten przełącznik to lepiej sobie daruj chyba, że schowasz pod siedzeniem. Lepiej kupić jakiś ori i go gdzieś wkomponować w wolne miejsce. Obok awaryjnych czy cuś.
Janek
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#22  Postprzez Escobar » 8 sty 2009, o 23:10

Ktoś z innego forum sprzedaje coś takiego jak na obrazkach oryginał bmw cena sztuki 60pln http://img220.imageshack.us/img220/3160 ... tj8.th.jpg http://img90.imageshack.us/img90/2650/d ... fw0.th.jpg http://img90.imageshack.us/img90/728/dsc00380cn7.th.jpg myślę że to najlepsze rozwiązanie a oryginalne włączniki zamontowane są na plastiku tunelu obok dżwigni ręcznego
Escobar
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#23  Postprzez Krissek » 9 sty 2009, o 12:46

ryss15 napisał(a):
http://www.allegro.pl/item517835485_mat ... fotel.html mysle o tym, od razu masz przelącznik

Jeezusie kolczasty, przełącznik rodem z dużego fiata czy starego puzloneza... Masakra czaszki normalnie :mad2: W życiu bym czegoś takiego nie założył w BMW...
Krissek

Post numer:#24  Postprzez bekkouche » 9 sty 2009, o 13:17

Przełącznik to szczegół, weźmiesz jakikolwiek z beemki i też przypasuje. Dobry pomysł z tym ogrzewaniem. Będziem działać w tym kierunku.
bekkouche

Post numer:#25  Postprzez kotmen » 16 sty 2009, o 21:54

a co na to alternator/akumulator? bo i ja bym sie zainteresował, ale pobór prądu musi być niezły... ten pstryczek elektryczek by sie gdzieś upchnęło... no no.. ciekawa rzecz :mrgreen:
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=25764
Do trzech razy moja czarna sztuka! Obadaj!!

Twój komputer źle działa? Sprawdź www.pokomp.pl - Stołeczne Pogotowie Komputerowe
kotmen
Inżynier

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#26  Postprzez Piotr320i » 17 sty 2009, o 11:06

kotmen napisał(a):a co na to alternator/akumulator? bo i ja bym sie zainteresował, ale pobór prądu musi być niezły

no bez przesady az takiego poboru to to nie ma zeby zaszkodzilo alternatorowi lub akusowi
Piotr320i

Post numer:#27  Postprzez bekkouche » 17 sty 2009, o 14:29

Pomyślałem nad tym ogrzewaniem i zlewam to. Wolę webasto, bo jest oryginalną opcją w e30, a maty z allegro już średnio... Babcia jest ori i taka po wsze czasy zostanie. :D
bekkouche

Post numer:#28  Postprzez matisik » 17 sty 2009, o 21:59

sportsize bardzo łatwo się obszywa, przy sporym zapasie czasu, zdolnościach manualnych i znajomej krawcowej wszystko idzie wymodzić. Zrobiłem to sobie samemu http://images25.fotosik.pl/197/97d63c34475fcee5.jpg fajnie wygląda, po przejechaniu 10kkm nie ma śladów zużycia. Do tego grzane :cen:. Oryginalne maty bmw wyglądają troche inaczej niż te oferowane na allegro. Są to 3 listki na :cen: i 3 na plecy, tak żeby można było tapicere przykleić/przyszyć do gąbki między tymi listkami. Fajny patent to jest, naprawde polecam. Silnik zimny a tu już :cen: i plecy cieplutkie ;D Wydaje mi sie ze aku nie odczuwa grzania :cen:, ale na krótkich trasach nie włączam bo jakoś tak nie wiem... ;D wole sobie bączka ciepłego puścić, efekt podobny ale bączek ma skutki uboczne. Co do materiału to kupiłem 3mb skaju i 3mb alkantary, stykło mi na siedzenia przednie, kanale tylną i boczki drzwi czyli komplet. Zapłaciłem za materiał 170zł + robocizna 0zł co daje nam 170zł za nową tapicere w samochodzie :)

PS. bekkouche - grzane :cen: też były w opcji w e30 tak samo jak webasto, więc wszystko jest si :)
matisik

Post numer:#29  Postprzez bekkouche » 17 sty 2009, o 22:16

Wiem, że były, ale nie te z Allegro.
bekkouche

Post numer:#30  Postprzez matisik » 18 sty 2009, o 01:31

no ale nikt ci w fotel zaglądać nie będzie czy to ori czy nie, a czasami idzie dostać ori wiązke do grzanych :cen:
matisik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Blacharstwo & Tapicerstwo