[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

INSTALACJA LPG W BMW- TAK CZY NIE?

Wszystko co jest związane z instalacjami LPG

Czy masz instalacj? LPG w swojej E30?

NIE i nigdy nie będe mniał.
77
28%
Nie, ale planuje założyć.
48
17%
Tak, ale chcę zdemontować instalację
13
5%
Mam LPG i nic nie będę zmieniać
141
51%

Liczba głosów : 279

Post numer:#46  Postprzez ZTJ » 11 sty 2008, o 23:31

bnd07 napisał(a):zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia... ile kucy u mnie padlo przez LPG

Widziałem kiedyś wykres 320 z tradycyją instalką lpg (czyli z mikserem w dolocie) i miała nieco ponad 100KM.

Na własnym przykładzie powiem, że gdy u siebie w IS-ie zdemontowałem mikser o średnicy 33mm i w jego miejsce założyłem Blosa (o przekroju odpowiadającym mikserowi 45mm), to odczułem przyrost "na oko" jakichś 20KM.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#47  Postprzez jackx-36 » 11 sty 2008, o 23:38

według danych ( tak kiedys czytałem, gdzie to juz nie pamiętam ) instalacja zwykle na mikserze strata mocy wacha sie w granicach 20-25%, instlacje wtryskowe strata 2-5%.
instlacje fazy ciekłej ( czyli wtrysk gazu w postaci ciekłej , bez parownika ) straty mocy 0% a nawet jest przyrost ( podobno i oczywiście chodzi o dobre instalacje )
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#48  Postprzez piotr025@wp.pl » 16 sty 2008, o 01:52

mam e30 318/115km 1,8 touring wiecie ja mam załorzonego blosa i pali mi w granicach 10,11,5 l/100 km 80<140 km /h i powiem wam tyle że zalerzy gdzie jest zamontowany mam filtr storzkowy =blos=przepływomierz=przepustnica i chodzi ok
przedtem testowałem blosa między przepustnicą a przepływomierzem i palił mi 16<16,5/100km
miałem przed bmw peugota 405 1,9 z 125 km silnikiem i też miałem blosa i była bardzo mała rużnica lpg a bęzyna

jagby ktoś chciał mam na sprzedaż blosa

z peugota został mi jeździł jakieś 3<4 miesiące a że kupiłem bejce z blosem to się peugota pozbyłem i mi został . blos jest do maxymalnie 3 l pojemności jag do większej pojemności trzeba wymienić dysze z iglicą

pozdrawiam wszystkich maniaków i miłośników bmw :cla: :thu: :kie:
piotr025@wp.pl

Post numer:#49  Postprzez pocisk997 » 18 sty 2009, o 18:03

Jak najbardziej. Ja mam m42 z sekwencją BRC i jestem zadowolony, zastanawia mnie tylko jeden fakt, to jest, czy jak kręce do odcinki przełącza mi gaz automatycznie na benzyne, czy tak powinno być, czy nie? Mój nadworny gaziarz twierdzi że to normalka, ale w lanosie mój ojciec ma tą samą instalacje i czegoś takiego nie zaobserwowałem. Zna ktoś odpowiedz na moje pytanie?
Układy wydechowe z nierdzewki, SWAPY, przeróbki aut do sportu, 2jd Garage

viewtopic.php?f=91&t=44829
pocisk997
Profesor

Moje BMW: 328i
Nadwozie: Coupe
Silnik: m52b28
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#50  Postprzez tigre0070 » 18 sty 2009, o 18:07

a ja po przygodach mówię stanowcze nie!

gdyby BMW chciało żeby auto było zasilane gazem to zrobiłoby auto zasilane gazem (przykład schnitzera bodajże)
tigre0070

Post numer:#51  Postprzez pocisk997 » 18 sty 2009, o 18:38

tigre0070 napisał(a):(przykład schnitzera bodajże)
No i masz :cha: Wiedzialem ze ktos mnie zneguje :P
Pomimo tego wszystkiego co slyszalem na temat gazu jestem jego zwolennikiem, bo nie mialem żadnych nieprzyjemnych przeżyć! Wiadomo, że jakby benzyna była tania to jezdziłbym na PB, ale niestety tak nie jest. Bylem na wakacje w Norwegii i tam za GODZINE pracy miałem 10L PB !!!!!!! , wiec w takim przypadku moge nie zakladać LPG bo i po co?!

pocisk997
Profesor

Post numer:#52  Postprzez tigre0070 » 18 sty 2009, o 19:00

pocisk997 napisał(a):tigre0070 napisał/a:
(przykład schnitzera bodajże)

No i masz Wiedzialem ze ktos mnie zneguje
taaa...ja Cię nie neguję...wisi mi to kto na czym jezdzi. Wyraziłem swoją opinię.

Co do Twojego pytania - powinieneś się cieszyć że tak jest , przynajmniej silnika nie przekręcisz , a i mocy w górnym zakresie obrotów nie zbraknie
tigre0070

Post numer:#53  Postprzez moher » 18 sty 2009, o 19:05

LPG = ZŁO
Obrazek
moher
Magister

Moje BMW: 318is
Nadwozie: Touring
Silnik: M42B18
Kolejne BMW: 540i
Nadwozie: Touring
Silnik: M62B44
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#54  Postprzez pocisk997 » 18 sty 2009, o 19:12

tigre0070 napisał(a):Co do Twojego pytania - powinieneś się cieszyć że tak jest , przynajmniej silnika nie przekręcisz , a i mocy w górnym zakresie obrotów nie zbraknie

To nie o to chodzi! Wiadomo, że nie przekręce, bo to ekwencja, ale chodzi o to, ze mi sie automatycznie przełącza na benzyje, a ja tego nie lubie! Irytuje mnie to tak jak gdy cos mam, a nie działa , tak jak podświetlanie OBC. Pół dnia straciłęm , ale działa i jestem spokojny :mrgreen:
PS. na sekwencji mi nie brakuje mocy z żadnym zakresie:)
Musze tylko zmienić świece i filtr powietrza, bo mam wrażenie że autko powinno lepiej sie zbierać, tj. żeby jeszcze na 3 piszczał:D

pocisk997
Profesor

Post numer:#55  Postprzez emo320 » 18 sty 2009, o 22:55

gaz tylko i wyłacznie do kuchenki
emo320

Post numer:#56  Postprzez PiterOKL » 18 sty 2009, o 23:20

ja mam 320i na gazie i nie ma problemow :) to moje drugie auto na gaz i nie narzekam. ekonomia jest i problemow z instalacja gazowa nie ma. dlatego narazie jestem na TAK i bede jezdzic na gazie dopoki sie nie zraże (tak jak moj ojciec, ktory powiedzial ze juz nigdy nie kupi auta z gazem, od tamtego momentu jezdzi dieslami)
PiterOKL

Post numer:#57  Postprzez kotmen » 18 sty 2009, o 23:28

lpg uzywam tylko i wyłącznie ze względów finansowych, zresztą jak większość tutaj.

Na lpg przerzucam się jak silnik złapie temperaturę, nie wiem czy dobrze, ale tak mi już weszło w krew, że zimny silnik woli pb :shock:

Cóż, takie polskie realia, jak na litr benzyny trzeba pracować pół godziny, a na litr gazu tylko 15 minut :duh: :P

nie bede sie wypowiadał co do kwesti mocy, bo ja sie bujam jak dziad stary, mało kiedy moja widzi obrotomierz powyżej 3500 :oops:

widzialem (slyszalem) u kumpla wybuch gazu. dosłownie wyrwało przepływomierz! i policz teraz kasę którą zaoszczędziłeś w ciągu x miesięcy jazdy na lpg. dolicz koszt instalacji, wymianę przepływomierza, robociznę gazowników, regulacje gazu, wymiany parowników których dokonałeś w tym czasie. etc etc... wcale nie jest tak tanio, jak się wydaje.

Gaz nie do szaleństw, i jak ktoś tu wypisuje że ciągnie na gazie do odcięcia, to dla mnie jest mordercą silnika. Jak szaleć to tylko na pb, chociaż odczujesz pełną moc, a silnik będzie pracował na tym, do czego go stworzono.

mój blos sprawuje się super, wiadomo różnica pomiędzy lpg a pb jest, chociaż niewielka, może to też sprawa pałer gazu z shella. polecam. bmke kupilem juz z instalacja lpg.

a do osób które piszą, że lpg to do kuchenki gazowej, to niech albo pochwalą się zarobkami, albo niech kolejny raz poproszą tatę o zatankowanie do pełna.

LPG = ZŁO? możliwe. ale czasem zło konieczne, lepsze to niż gorsze zło (pb92 z ukrainy popularna w okolicach białej podlaskiej...) :mad2:
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=25764
Do trzech razy moja czarna sztuka! Obadaj!!

Twój komputer źle działa? Sprawdź www.pokomp.pl - Stołeczne Pogotowie Komputerowe
kotmen
Inżynier

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#58  Postprzez Menl » 18 sty 2009, o 23:38

jackx-36 napisał(a):według danych ( tak kiedys czytałem, gdzie to juz nie pamiętam ) instalacja zwykle na mikserze strata mocy wacha sie w granicach 20-25%, instlacje wtryskowe strata 2-5%.
instlacje fazy ciekłej ( czyli wtrysk gazu w postaci ciekłej , bez parownika ) straty mocy 0% a nawet jest przyrost ( podobno i oczywiście chodzi o dobre instalacje )

i na tym chyba mozna zakonczyc..z mala poprawka bo sekwencja tez moze miec 0 strat mocy i nawet odczuwac przyrost. Tyczy sie to np. sekwencji w M50 na Boschowskim komputerze.
Menl

Post numer:#59  Postprzez kamil.k » 18 sty 2009, o 23:41

jak sie kupi auto złoma co instalacje gazowa założyl partacz to wcale sie nie dziwie że ktos ma wstret do gazu ale przeciez nie jeden tez juz przeklinal benzyne ze nie chce jechac :P

ja łacznie zrobiłem juz ponad 50 tys.km 2 sztukami e30 na lpg i nigdy żadna mnie nie zawiodla tak żeby powodem awarii byłoby lpg :D najczesciej jak na razie zawodzil dyfer :P
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Silnik: m20b27
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#60  Postprzez bmw320i_e30 » 18 sty 2009, o 23:46

ja nie mam LPG ale parę razy się już nad tym zastanawiałem
jaka największa butla wchodzi w koło zapasowe?
bmw320i_e30

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do LPG