[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

blokada obrotów

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

blokada obrotów

Post numer:#1  Postprzez wujeks » 10 sie 2007, o 16:21

Witam i pozdrawiam szanowne grono fanów e30. Oznajmiam od razu ze jestem nowy w tej dziedzinie i prosze sie nie smiac z mojej niewiedzy na tema tego autka.

Otóż chciałem sie dowiedziec jak zdjac odciecie obrotow zalozone na komputer . Bo mam zalozone na 4tys. na silniku 1.6. troche to smieszne ze tak nisko ale autkiem wczesniej jezdzila kobieta. Czy da sie to zrobic samemu czy trzeba speca jakiegos wynajac , czy moze wymiana komputera. autko z 90r.
wujeks

Post numer:#2  Postprzez Strzelba » 10 sie 2007, o 16:47

oj to nie jest blokada tylko rozrzad do roboty lacznie z walkami i dzigienkami
jednym slowem silnik do wymiany bo koszta roboty sa za duze
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#3  Postprzez wujeks » 10 sie 2007, o 16:52

jestes pewny . czy w ogole da sie zrobic taki odciecie. autko jest na lpg. moze to gaz taki chu....
wujeks

Post numer:#4  Postprzez ZTJ » 10 sie 2007, o 17:12

Jeśli na benzynie i gazie tak samo ci "odcina" to licz się z wydatkiem rzędu 1500zł niestety (kompletny rozrząd). Tak to jest z tymi autami "od kobiety, w środku niepalone". :P
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#5  Postprzez wujeks » 10 sie 2007, o 17:13

no ale jest taka mozliwosc zalozenia odciecia czy nie bo jak nie to zabije sk.......syna
wujeks

Post numer:#6  Postprzez ZTJ » 10 sie 2007, o 17:18

wujeks napisał(a):no ale jest taka mozliwosc zalozenia odciecia czy nie bo jak nie to zabije sk.......syna

Jest, ale czystko teoretyczna i oddzielnie byś musiał zrobić je w komputerze sterującym benzyna i sterującym gazem (jeśli takowy posiadasz). Na cud bym nieliczył- odcinający przy ok. 4 tysiącach M40 to typowa dla tego silnika oznaka wytartego wałka rozrządu i spadaczonego wszystkiego dookoła niego.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#7  Postprzez wujeks » 10 sie 2007, o 18:55

a czy jest opcja ze to cos innego. bo zakrecilem teraz do 6 tys i jak spuscilem z gazu to zaczal dziwnie pracowac. nie umiem tego opisac. tak jak by mial zaraz zgasnac, jakos tak

dajcie kturys tel na priva to zadzwonie
wujeks

Post numer:#8  Postprzez ZTJ » 10 sie 2007, o 19:35

wujeks napisał(a):a czy jest opcja ze to cos innego. bo zakrecilem teraz do 6 tys i jak spuscilem z gazu to zaczal dziwnie pracowac. nie umiem tego opisac. tak jak by mial zaraz zgasnac, jakos tak

dajcie kturys tel na priva to zadzwonie

Niestety to typowe objawy wytartego wałka. Podałem Ci mój numer na priv. Jak chcesz to zadzwoń- pogadamy.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez Globi » 10 sie 2007, o 22:37

najstarsza chyba sztuczka świata ze kobieta jeździła i co to ma zmienić ze 4 tys/obr jej wystarczały czy jak koledzy wyżej wydaje mi sie że maja racje silnik chyba do remontu
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx

Post numer:#10  Postprzez jackx-36 » 11 sie 2007, o 14:27

panowie nie ma co dalej prowadzić tego tematu, był on opisywany na forum , trzeba troszke poszukac :cool2:
zamykam temat :police:
wujeks opisałes podręcznikowy przykład wytartego właka rozrządu i dzwigienek zaworowych, nie stety temat nie do przeskoczenia i nie ma to nic wspólnego z jakimis blokadami elektronicznymi bo to po prostu nie ma sensu i nikt by nie zakładal do M40 chipów zmiejszajacych odcinke , raczej robi sie to w przeciwnym kierunku :mad2:
koszty no nie stety nie małe , same graty ( wałek , dżwigienki i samoregulatory ) to koszt o. 1000 zł + robocizna i przy okazji wymiana paska rozrządu i rolek ok. 200zł.
koszt drugiego silnika M40 to max. 1000zł , silnika M42 ok. 2500zł z całym osprzętem , M20 ok. 2000-2500zł , innych nie podaje bo kaska duuuzo wieksza.
musisz sie zastanowić co robic dalej , czy remonrtowac ten silnik czy dołozyc troszke kasy o załozyc cos lepszego ( czyt. mocniejszego np. M42 czy M20B25 )
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Powrót do Mechanika & Części