[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Jakim kolorem obszy? fotele?

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

Post numer:#31  Postprzez kotmen » 19 sty 2009, o 00:07

[quote="matisik"wole sobie bączka ciepłego puścić, efekt podobny ale bączek ma skutki uboczne. [/quote]

:shock: a potem wystaw swoje fotele na alledrogo pod hasłem fotele e30 z podtlenkiem metanu.

a bączka to się kręci, a nie puszcza w siedzenie :P i tez sie czasem cieplej zrobi :twisted:
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=25764
Do trzech razy moja czarna sztuka! Obadaj!!

Twój komputer źle działa? Sprawdź www.pokomp.pl - Stołeczne Pogotowie Komputerowe
kotmen
Inżynier

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#32  Postprzez kristo » 28 sty 2009, o 11:25

matisik napisał(a):sportsize bardzo łatwo się obszywa, przy sporym zapasie czasu, zdolnościach manualnych i znajomej krawcowej wszystko idzie wymodzić. Zrobiłem to sobie samemu http://images25.fotosik.pl/197/97d63c34475fcee5.jpg fajnie wygląda, po przejechaniu 10kkm nie ma śladów zużycia. Do tego grzane :cen:. Oryginalne maty bmw wyglądają troche inaczej niż te oferowane na allegro. Są to 3 listki na :cen: i 3 na plecy, tak żeby można było tapicere przykleić/przyszyć do gąbki między tymi listkami. Fajny patent to jest, naprawde polecam. Silnik zimny a tu już :cen: i plecy cieplutkie ;D Wydaje mi sie ze aku nie odczuwa grzania :cen:, ale na krótkich trasach nie włączam bo jakoś tak nie wiem... ;D wole sobie bączka ciepłego puścić, efekt podobny ale bączek ma skutki uboczne. Co do materiału to kupiłem 3mb skaju i 3mb alkantary, stykło mi na siedzenia przednie, kanale tylną i boczki drzwi czyli komplet. Zapłaciłem za materiał 170zł + robocizna 0zł co daje nam 170zł za nową tapicere w samochodzie :)

PS. bekkouche - grzane :cen: też były w opcji w e30 tak samo jak webasto, więc wszystko jest si :)

Witam
Mam czerwone e30 i szare srodki i tez stoje nad dylematem wyboru nowego koloru tapicerki. Czy u ciebie na srodku ten materiał to ancatara??

Moje próbki Obrazek

Przypominam - czerwone auto na klasyka- mi najbardziej podoba się 2 od dołu- jasny brąz
kristo

Post numer:#33  Postprzez Krissek » 28 sty 2009, o 13:25

matisik napisał(a):sportsize bardzo łatwo się obszywa, przy sporym zapasie czasu, zdolnościach manualnych i znajomej krawcowej wszystko idzie wymodzić. Zrobiłem to sobie samemu http://images25.fotosik.pl/197/97d63c34475fcee5.jpg fajnie wygląda, po przejechaniu 10kkm nie ma śladów zużycia. Do tego grzane :cen:. Oryginalne maty bmw wyglądają troche inaczej niż te oferowane na allegro. Są to 3 listki na :cen: i 3 na plecy, tak żeby można było tapicere przykleić/przyszyć do gąbki między tymi listkami. Fajny patent to jest, naprawde polecam. Silnik zimny a tu już :cen: i plecy cieplutkie ;D Wydaje mi sie ze aku nie odczuwa grzania :cen:, ale na krótkich trasach nie włączam bo jakoś tak nie wiem... ;D wole sobie bączka ciepłego puścić, efekt podobny ale bączek ma skutki uboczne. Co do materiału to kupiłem 3mb skaju i 3mb alkantary, stykło mi na siedzenia przednie, kanale tylną i boczki drzwi czyli komplet. Zapłaciłem za materiał 170zł + robocizna 0zł co daje nam 170zł za nową tapicere w samochodzie :)

PS. bekkouche - grzane :cen: też były w opcji w e30 tak samo jak webasto, więc wszystko jest si :)

Matisik, bez urazy ale na tych fotkach zdolnościami manualnymi to nie grzeszysz.... Skaj pomarszczony jak stara baba :(
Krissek

Post numer:#34  Postprzez ryss15 » 10 mar 2009, o 15:38

Panowie da rade jakos rozkrecic te sportsitze na pojedyncze czesci? bo mam znajoma co sie tym zajmuje, ale powiedziala ze musze ro rozkrecic to wtedy obszyje
ryss15
Student

Moje BMW: 328i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: 525d
Nadwozie: Touring
Silnik: M57B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#35  Postprzez matisik » 10 mar 2009, o 15:46

Krissek, po 1. to były móje pierwsze obszyte fotele a po 2 śpieszyło mi się bo nie mogłem używać auta :) Poprawie to jak będe miał czas i dostane zastrzyk chęci :D
matisik

Post numer:#36  Postprzez Paul » 10 mar 2009, o 15:56

ryss15 napisał(a):Panowie da rade jakos rozkrecic te sportsitze na pojedyncze czesci? bo mam znajoma co sie tym zajmuje, ale powiedziała ze muszę ro rozkręcić to wtedy obszyje

Wyjmujesz fotel z auta (4 śruby -norma i pamiętaj o odłączeniu wtyczki jesli podgrzewane są), wyjmij od razu zagłówek bo będzie przeszkadzał

odwracasz fotel do góry nogami i na samym dole tej klapy z tyłu oparcia masz dwie śruby po prawej i lewej - odkręcasz je ( uważaj bo one mają takie tłoczone podkładki - żeby ich nie zgubić wyjmij je od razu bo pewnie sie przyklają do tej klapy)

dalej wypychasz klapę do góry (patrząc na stojący przed Tobą fotel juz nie odwrócony) zatrzaski powinny dość łatwo puścić ale nie bój sie mocniej, do góry nic sie nie stanie,

wtedy zobaczysz tył i cały szkielet fotela

Materiał jest ponaciągany na takie "kolce" musisz go powyczepiać we wszystkich miejscach
Dodatkowo w różnych miejscach filc który jest elementem wypełnienia jest przymocowany w niektórych miejscach małymi drucikami (drut przebija filc, obejmuje jakiś element metalowy i jest zakręcony, nieraz też są metalowe kawałki grubszego drutu wyglądające jak zaciśnięta litera C - to też musisz rozbroić)

co do siedziska to mocowane jest częściowo z tyłu pod fotelem, żeby je wyjąć (pokrycie) musisz zdemnotować pręt który idzie pod fotelem w tylnej jego części (o ile pamiętam to był pręt od regulacji fotela przód - tył) bo materiał siedzenia jest obszyty dookoła tego prętu. Trzyma się on na specjalnych zabezpieczeniach które musisz delikatnie zdemontować i o ile pamiętam wyjmuje się go tylko w jedną stronę.

do tego musisz zdemontowac podnóżek - robisz to tak: odwracasz fotel i szukasz miejsca gdzie łaczy się on z prętem regulacji z boku, tam będzie śruba z podkładką, wykręcasz ją i wysuwasz podnóżek do przodu 0- ale uwazaj bo jedziesz po plastikowych prowadnicach które łatwo połamać - więc delikatnie. jak go wywalisz będzie wraz z metalową konstrukcją trzymał na materiale i Ci przeszkadzał w dalszym rozbieraniu więc zajmij się nim na końcu.

To tak z grubsza tyle :)

Powodzenia
Paul
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B20

Post numer:#37  Postprzez kotmen » 10 mar 2009, o 18:10

Paul napisał(a):

Wyjmujesz fotel z auta [...] więc zajmij się nim na końcu.

To tak z grubsza tyle :)

Powodzenia

"POMÓGŁ" mu!! I wszyscy obszywający sportsize piwo dla Paula!
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=25764
Do trzech razy moja czarna sztuka! Obadaj!!

Twój komputer źle działa? Sprawdź www.pokomp.pl - Stołeczne Pogotowie Komputerowe
kotmen
Inżynier

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#38  Postprzez matisik » 10 mar 2009, o 19:30

wszystko ładnie zostało opisane, ale został mały szkopuł ;D trzeba wszystko teraz rozpruć, odrysować szablony i ładnie przyszyć, dobrymi nićmi, kupić dobry materiał, równo wyszyć :) A z rozłożeniem tego fotela to ładnie sie czyta ale roboty jest sporo :)
matisik

Post numer:#39  Postprzez Paul » 10 mar 2009, o 19:38

matisik napisał(a):A z rozłożeniem tego fotela to ładnie sie czyta ale roboty jest sporo :)

Nie jest tak źle wcale, ja nie rozbierałem fotela do końca na części pierwsze ale dość sporo u mnie wyleciało jak się bawiłem w pogłębianie siedziska.

Roboty jest o tyle że trzeba zrobić to dwa razy.

jakby ktoś miał jakieś bieżące pytania o rozbieranie to pisać na gg (niewidoczny)

[ Dodano: 10-03-2009, 18:44 ]
aaa i zapomniałbym, jak będziecie skręcali ten podnóżek do kupy to NIE dokręcać tej śruby od wysuwania na ścisk, to musi być luźne bo inaczej nie będzie dobrze działało (pokrętło będzie chodziło ciężko albo wcale)

Nie do końca wiem czy tam jest zwykła śruba bo u mnie o ile pamiętam nie miałem nakrętki czy czegoś, więc nie wiem czy miałem to ori czy ktoś już spaprał coś a do pasażera nie zaaglądałem.

Ja u siebie miałem z tym kłopot bo luźno skręcona podkładka wypadnie po jakimś czasie. Ale założyłem nakrętkę z plastikową wkładką, specjalnie zapobiegającą odkręcaniu i mam święty spokój - do nabycia w każdym sklepie
Paul
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B20

Post numer:#40  Postprzez ryss15 » 10 mar 2009, o 23:33

Wielkie Dzięki, zdam fotorelacje po obszyciu

[ Dodano: 13-05-2009, 20:44 ]
Witam... Tył juz obszyty :) wstawiam zdjecia

Obrazek

Obrazek

[ Dodano: 15-09-2009, 19:47 ]
Takie maty bedą pasowac do sportsitze? nie mam teraz jak zmierzyc a musze juz zamowic, bo tapicer juz do mnie wydzwania

http://www.allegro.pl/item732569397_mat ... sport.html

http://www.allegro.pl/item732569101_mat ... sport.html
ryss15
Student

Moje BMW: 328i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: 525d
Nadwozie: Touring
Silnik: M57B25