[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Przełacznik od gazu mi szaleje:(

Wszystko co jest związane z instalacjami LPG

Przełacznik od gazu mi szaleje:(

Post numer:#1  Postprzez szalwi » 28 sty 2009, o 12:53

Witam
Autko mam od jakis 3 miesiecy i dotad niebylo zadnego problemu z LPG (nieliczac ze mi ciezko odpalal na zimnym ale to normalne) Instalacja byla przerabiana...ale do rzeczy. OStatnio odpalilem autko i na gazie pojechalem do kumpla i cos mi niepasowalo tak jakby mulil lekko,w koncu zaczal szarpac. Najgorzej bylo gdy przejezdzalem przez główna ulice i zaczal tak szarpac ze zaczelem sie modlic zeby mi niezgasl bo gdyby zgasl to bylo by ciezko bo na tej ulicy samochody dosc szybko jezdza. :kie: jak dojechalem do kumpla to przelaczylem na bezynke i jest good:D acha i jak mi szarpal to przelacznik migal na czerwono zielono zółto noramalna dyskoteka:( i to przelanczal sie naprawde szybko. Pomozcie..Pozdrawiam
Obrazek
szalwi
Inżynier

Moje BMW: 320
Nadwozie: Coupe
Silnik:
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#2  Postprzez Krissek » 28 sty 2009, o 13:21

Na początek proponuję żebyś wymienił ów dyskotekowy przełącznik i zobaczył co dalej...
Krissek

Post numer:#3  Postprzez szalwi » 28 sty 2009, o 23:39

Tylko ze ten ów przełącznik kosztuje podobno 80zł (info od gazownika) a z kumplem gadalem to mowil zebym wymienil filtry. Bo w sumie niewiem kiedy byly ostatani raz wymieniane:(( czy to moze byc wina filtrow??
Obrazek
szalwi
Inżynier

Silnik:

Post numer:#4  Postprzez Monika » 29 sty 2009, o 02:54

I pewnie jest to wina filtrów, bo jeśli jest to sekwencja to tak może reagować ( u mnie tak było).
Monika

Post numer:#5  Postprzez szalwi » 30 sty 2009, o 15:32

no zobaczymy...jak sie z tym uporam to napisze co bylo przyczyna ,ale nie szybciej niz za 2 tyg bo teraz wyjezdzam na delegacje :(
Obrazek
szalwi
Inżynier

Silnik:

Post numer:#6  Postprzez MOLO » 30 sty 2009, o 17:18

a może zatankuj gazu.. :lol:
a ów dyskotekowy przełącznik to nic innego tylko migająca rezerwa :mrgreen:

A tak w ogóle to wywnioskowałem z Twego posta iż paliłeś auto na LPG gdy było zimne :duh: Ja bym sprawdził parownik bo membrany prawdopodobnie mogły się już wymeldować...
MOLO

Post numer:#7  Postprzez PiterOKL » 30 sty 2009, o 17:21

MOLO napisał(a):
A tak w ogóle to wywnioskowałem z Twego posta iż paliłeś auto na LPG gdy było zimne :duh:

ja tak odpalalem przez pol roku swojego golfa mk2 (z silnikiem swapowanym z mk3) i jakos problemow nie bylo :D innej opcji nie mialem bo pompa paliwa byla spalona :P ale odpalal bez problemow, tylko dluzej krecic trzeba bylo :mrgreen:
PiterOKL

Post numer:#8  Postprzez MOLO » 30 sty 2009, o 17:56

Tak,jak w E28 pompka mi się spaliła to też chechłałem na gazie ale przyznaj że zbyt zdrowe dla silnika to to nie jest..
Również dla parownika bo gaz ma wyższą temperaturę spalania i żeby normalnie pracowała cała instalacja to auto musi złapać temperaturę.
Najlepiej nie mieć LPG :thu: nasze bajaderki są troszke paliwożerne i jak ktoś jeździ dużo a chce jeździć dobrym solidnym autem to nistety czasem nie ma wyjścia :mad2:

Na gazie czy bez, ważne byle bokiem ( i bez szalejących centralek od gazu ) :lol:
MOLO

Post numer:#9  Postprzez szalwi » 31 sty 2009, o 00:36

Hej...to nie tak ze nie mam gazu :P Bo mam! a Ten przełacznik (tak dla uzupelnienia) to mi niemryga jak odpale na gazie auto ale jak sprubuje ruszyc to po paru sekundach zaczyna szalec ,a kiedy przelacze na benzyne to czerwona lampka zaczyna lekko pulsowac...to jest dziwne. Postaram sie jutro nagrac filmik i dac Wam link.
Obrazek
szalwi
Inżynier

Silnik:

Post numer:#10  Postprzez Dymi » 2 lut 2009, o 01:12

Jak dla mnie są trzy opcje:
- uszkodzona centralka
- kiepski przewód zasilający (to by tłumaczyło mryganie diody na benzynie)
- kiepski przewód od cewki WN tudzież innego źródła impulsów (komp od wtrysku?) dającego sygnał do centralki, że silnik jest odpalony (każda centralka musi to mieć - inaczej mógłbyś zostawić samochód z wyłączonym silnikiem, a otwartym gazem, który cały czas by się ulatniał) - i to by tłumaczyło dyskotekę na gazie, ponieważ centralka by co chwile włączała i wyłączała gaz

Oczywiście pkt. 2 i 3 byłyby winą montażysty gazu.

Osobiście stawiałbym na centralkę. Najlepiej podjedź do gazowników, którzy mają taką centralkę na miejscu, zostaw 80zł i powiedz, że jak będzie git, to bierzesz, jak nic się nie zmieni - oddają ci 70zł. Pójdą na to, bo im też zależy na sprzedaniu :)
Dymi

Post numer:#11  Postprzez Jasmen » 3 lut 2009, o 19:41

PiterOKL napisał(a):
ja tak odpalalem przez pol roku swojego golfa mk2 (z silnikiem swapowanym z mk3) i jakos problemow nie bylo :D innej opcji nie mialem bo pompa paliwa byla spalona :P ale odpalal bez problemow, tylko dluzej krecic trzeba bylo :mrgreen:

I bardzo dobrze że sprzedałeś tego gruchota ale bmke lepiej tak nie odpalaj
Jasmen
Student

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M50B25
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: 728
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28

Post numer:#12  Postprzez luki77 » 5 lut 2009, o 13:48

też miałem podobny problem, tylko ja mam sekwe i przęłączał ni cholernie szybko z beny na gaz w czasie jazdy. sam odkryłem że kabelek od czujnika który mierzy temperaturę był przetarty i dawał dłędne sygnały do sterownika i ten sobie przełączał z beny na gaz i z gazu na bene. wystarczyło wymienic kabelek z czujnikiem - na gwarancji ;)
Można jeszcze sprawdzić bezpiecznik od instalacji.
luki77

Post numer:#13  Postprzez MisiekE30 » 23 lut 2009, o 22:09

Widze ze nie tylko ja mam takie problemu z tym przelącznikiem :lol: u mnie jest tak ze jak odpale na PB to chodzi sobie na PB odpale na PB i po przegazowniu wlączy sie LPG a ta trzecia opcja ze chce odpalić jak Wy na samym gazie jest taka ze zeby mi tak załapało musze włączyc zapłon popstrykac guzikiem tyle razy az zobacze ze zapali sie zielona dioda i wtedy moge krecic :mrgreen:
MisiekE30

Post numer:#14  Postprzez PiterOKL » 23 lut 2009, o 22:20

Jasmen napisał(a):
PiterOKL napisał(a):

I bardzo dobrze że sprzedałeś tego gruchota ale bmke lepiej tak nie odpalaj

a to my sie znamy :wink: niedawno malowaliscie mojego byłego golfa bo nowy wlasciciel juz zdarzyl go poobijac :D

a bmw tak nie odpalam bo dobrze chodzi :)
PiterOKL

Post numer:#15  Postprzez Jasmen » 23 lut 2009, o 23:09

Nowego właściciela golfa znam ale Ciebie raczej nie :P
Jasmen
Student

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M50B25
Kolejne BMW: 728
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28