[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Wazna sprawa dotyczaca silnika

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Wazna sprawa dotyczaca silnika

Post numer:#1  Postprzez Iro » 11 sie 2007, o 14:49

sprawa dotyczy silniczka M10b18 jak rowniez moze dotyczyc innych motorow a mianowicie:
Co sie dzieje z silnikiem jezeli otwieram wlew Oleju! i silnik w tym momencie gasnie :cry:
wszystko z silnikiem jest w pozadku ladnie pracuje wkreca sie na obroty nie ma wyciekow moc ma bardzo dobra jak na m10nawet leprzy jest niz niektore m40 w osiagach :D przeciekow olej do plynu chlodnicy nie ma. oleju nie bierze od 5000 tys jest ten sam poziom. Cisnienie na garach tez jest. Jak ktos cos wie na ten temat prosze o pomoc. A moze M10 tak maja, jak ktos ma M10 z forum niech zobaczy jak jest u niego i odpisze.
Ostatnio edytowano 13 sie 2007, o 09:25 przez Iro, łącznie edytowano 1 raz
Iro

Post numer:#2  Postprzez ZTJ » 11 sie 2007, o 15:05

A po co otwierać wlew na pracującym silniku :) ?
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez Iro » 11 sie 2007, o 15:20

Prosze o nie zadawanie takich pytan i pisania glupich odpowiedzi, jak ktos nie umie czytac jakie bylo pytanie. :nienie:
Iro

Post numer:#4  Postprzez Globi » 11 sie 2007, o 23:49

ja mam m10 i nie ma takiej opcji żeby silnik zgasł przy otworzeniu wlewu paliwa ale za to pompa chodzi strasznie głośno zewnętrzna oczywiście juz od roku :) iro-e30, nie ma tak źle i tak nie tankujesz podczas jazdy
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez Menl » 12 sie 2007, o 00:05

Globi, moze nie do konca na temat ale jak pompe juz glosniej slychac to jest na wykonczeniu. nie cieszylbym sie tym ze juz rok chodzi i nadal jezdzi :|
Menl

Post numer:#6  Postprzez Globi » 12 sie 2007, o 00:13

Menel, jak nie na temat tylko dodałem swoje co nie co mam już drugą zakupioną a ta działa ok wiec nie ma co sie przejmować Menel, może zostań moderatorem (będziesz przenosił tematy żeby były na temat ) :mrgreen:
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Moje BMW: 3xx
Silnik: MxxBxx

Post numer:#7  Postprzez Fred » 12 sie 2007, o 00:16

Czesc Iro:) ja mam m10 184ka, i mam tak samo jak otworze wlew :cry: i tez nie wiem czemu :) Narka ziom. :kie:
Fred

Post numer:#8  Postprzez wrona » 12 sie 2007, o 03:48

skoro obaj macie tak samo to napisze wam co myślę............. poprostu jest to prosty układ elektroniczny zapobiegający pracy sinika podczas tankowania (czyli potencjalnemu wybuchowi) porostu w pewnych modelach e30 w klapce wlewu paliwa wmontowany byl stycznik odcinający napięcie na pompie paliwa po otwarciu wlewu ot i cale czary mary............. zresztą całkiem fajne zabezpieczenie na postawie tego można zrobić ale to już inna bajka :)
angole angole angole ...... only bmw !!!!!
Obrazek
nie stac mnie na lpg ........:D
wrona
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez algrab » 12 sie 2007, o 07:34

iro-e30 napisał(a):

Prosze o nie zadawanie takich pytan i pisania glupich odpowiedzi, jak ktos nie umie czytac jakie bylo pytanie. :nienie:

Bardzo trafna odpowiedz, bo pytanie bylo na tyle glupie, ze az zal udzielac na nie odpowiedzi, nawet najglupszej.
algrab
Student

Moje BMW: 361
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B16
Kolejne BMW: E39
Nadwozie: Sedan
Silnik: M62B44

Post numer:#10  Postprzez abrover » 12 sie 2007, o 10:25

algrab napisał(a):
iro-e30 napisał(a):

Bardzo trafna odpowiedz, bo pytanie bylo na tyle glupie, ze az zal udzielac na nie odpowiedzi, nawet najglupszej.

Nie przesadzaj :nienie:
abrover

Post numer:#11  Postprzez Iro » 12 sie 2007, o 18:58

Fred napisał(a):Czesc Iro:) ja mam m10 184ka, i mam tak samo jak otworze wlew :cry: i tez nie wiem czemu :) Narka ziom. :kie:

wrona napisał(a):skoro obaj macie tak samo to napisze wam co myślę............. poprostu jest to prosty układ elektroniczny zapobiegający pracy sinika podczas tankowania (czyli potencjalnemu wybuchowi) porostu w pewnych modelach e30 w klapce wlewu paliwa wmontowany byl stycznik odcinający napięcie na pompie paliwa po otwarciu wlewu ot i cale czary mary............. zresztą całkiem fajne zabezpieczenie na postawie tego można zrobić ale to już inna bajka :)

wszystko jasne !!!
DZIEKI :cool2:
Iro

Post numer:#12  Postprzez eater » 14 sie 2007, o 11:29

iro-e30 napisał(a):
Fred napisał(a):Czesc Iro:) ja mam m10 184ka, i mam tak samo jak otworze wlew :cry: i tez nie wiem czemu :) Narka ziom. :kie:

wrona napisał(a):skoro obaj macie tak samo to napisze wam co myślę............. poprostu jest to prosty układ elektroniczny zapobiegający pracy sinika podczas tankowania (czyli potencjalnemu wybuchowi) porostu w pewnych modelach e30 w klapce wlewu paliwa wmontowany byl stycznik odcinający napięcie na pompie paliwa po otwarciu wlewu ot i cale czary mary............. zresztą całkiem fajne zabezpieczenie na postawie tego można zrobić ale to już inna bajka :)

wszystko jasne !!!
DZIEKI :cool2:

Gdzie ty masz pod korkiem oleju jakiś stycznik? Totalna bzdura...

Gaśnięcie silnik po otwarciu korka oleju to normalne i prawidłowe zachowanie silnika.
Po otwarciu wlewu oleju silnik traci prawidłowe ciśnienie w skrzyni korbowej i tym samym wszystkie układy podciśnień nie działają prawidłowo.

Mój M20 prawie gaśnie po otwarciu korka - to norma.

Nie ma się czym przejmować - powiem więcej - takie zachowanie wskazuje na zdrowy stan silnika.
eater

Post numer:#13  Postprzez Strzelba » 14 sie 2007, o 11:33

eater napisał(a):Gaśnięcie silnik po otwarciu korka oleju to normalne i prawidłowe zachowanie silnika.
Po otwarciu wlewu oleju silnik traci prawidłowe ciśnienie w skrzyni korbowej i tym samym wszystkie układy podciśnień nie działają prawidłowo.

Nie ma się czym przejmować - powiem więcej - takie zachowanie wskazuje na zdrowy stan silnika.

dla mnie to i tak dziwne bo po co jest pompa paliwa elektryczne
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Kolejne BMW: 318iS
Silnik: M42B18

Post numer:#14  Postprzez eater » 14 sie 2007, o 11:41

strzelba napisał(a):
eater napisał(a):Gaśnięcie silnik po otwarciu korka oleju to normalne i prawidłowe zachowanie silnika.

dla mnie to i tak dziwne bo po co jest pompa paliwa elektryczne

No dobrze, ale regulator ciśnienia paliwa w listwie określa ciśnienie na podstawie podciśnienia w kolektorze, a konkretnie na podstawie różnicy względnej pomiędzy ciśnieniem w kolektorze i skrzynią korbową.

Otwierasz wlew - zaburzasz ciśnienie w skrzyni korbowej - regulator zmniejsza ciśnienie na listwie - silnik gasnie.
eater

Post numer:#15  Postprzez ZTJ » 14 sie 2007, o 13:32

eater napisał(a):Gdzie ty masz pod korkiem oleju jakiś stycznik? Totalna bzdura...

Gaśnięcie silnik po otwarciu korka oleju to normalne i prawidłowe zachowanie silnika.

Nie ma się czym przejmować - powiem więcej - takie zachowanie wskazuje na zdrowy stan silnika

Całe zamieszanie w tym wątku jest spowodowane tym, że kolega iro-e30 pytał o zachowanie się silnika po odkręceniu korka wlewu PALIWA. Później niepostrzeżenie wyedytował zapytanie na korek OLEJU w międzyczasie oburzając się z powodu jego zdaniem głupich odpowiedzi :P
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Następna strona

Powrót do Mechanika & Części